Колко е голямо бебето седмица по седмица, сравнено с плодове и зеленчуци?

Колко е голямо вашето бебе?
След като разберете, че сте бременна всеки ден ще се питате колко е голямо бебчето, с колко пораства всеки ден. Ние от Happy mama намерихме забавен начин, по който да се ориентирате за размера на плода като ви кажем колко е голям той в сравнение в познатите ни плодове и зеленчуци. 

4-та седмица
В четвъртата седмица вашето бебенце е с размера на маково семе. То вече се нарича ембрион. 

5-та седмица
В петата седмица детето ви вече е голямо колкото сусамово семе. То изглежда като една малка попова лъжичка. Вече чувствате умора и имате нужда от повече почивка. 

6-та седмица
В шестата седмица плодът е с размера на леща. Вашата леща сега е с дължина около 0,5см Мозъкът и черепните нерви на бебето започват да се оформят. 

7-та седмица
В седмата седмица бебчето ви е голямо колкото боровинка. То е двойно по-голямо от миналата седмица и вече е с дължина 0,8см. Костите започват да се оформят. 

В осмата седмица бебето е голямо колкото зърно боб. Плодът вече е малко по-дълъг от 1см и е в непрекъснато движение.Развиват се външните уши на бебето.


9-та седмица
В деветата седмица плодът достига размера на зърно грозде. Той вече тези почти 2гр. и е с дължина почти 2,5см. Очите му вече са оформени, но клепачите му ще бъдат затворени до 27-та седмица

10-та седмица
В десетата седмица детето е с размера на кумкуат. Дължината му вече е около 3см, а теглото достига 3-5гр. Всички органи и системи на бебето са оформени. 

Вашето бебе е с размерите на смокиня, дължината му е 3, 5см и тежи около 7-8гр. По ръцете и краката на бебето започват да растат малки нокти. 

12-та седмица
Вашето бебе вече е достигнало размера на лайм. Тежи 15-20гр, а дължината е 5-6см. Плодът започва да проивежда хормони. 

Детето вече е с размер на грахова шушулка. То тежи 9см и е почти 35гр. Появяват се зъбните зародиши. 

14-та седмица
Размерът, който вашето дете е достигнало в 14-та седмица е на един лимон. Вече е около 10см и тежи към 50гр. Това е периодът, в който то започва да поглъща амниотична течност, да прави гримаси и вероятно да смуче палеца си. 

15-та седмица
Бебето ви е голямо колкото една ябълка в 15-та седмица. Дължината му достига 11см, а теглото почти 100гр. Можете да започнете да усещате движенията му. 

16-та седмица
Вашето бебе е с рамер на авокадо в 16-та седмица. Дължината му е почти 12см и тежи 100-150гр. Ушите на бебето вече са оформени.

17-та седмица
В 17-та седмица плодът вече е с размер на репичкаа. Може да достига дължина от 14см, и тегло до 200гр. Появяват се фини косми по тялото му, които се наричат лануго.

Бебето ви е с размер на чушка-камба. Дълго е около 15см и тежи към 250гр. Ако носите момиче, то сега се образува неговата маточна кухина, а ако чакате момче, то неговите полови органи вече са забележими, но по време на ултразвука то може да ги скрие. 

19-та седмица
Плодът е колкото домат в 19-та седмица. Вашият сладък домат е с дължина 16см и с тегло около 300гр. Кожата на бебето става по-малко прозрачна, гладка и еластична. 

20-та седмица
Вашето бебе е дълго колкото банан в 20-та седмица или с други думи казано около 18см. Теглото му вече достига 350гр. Вече може да се види полът на ултразвука. Зърната се появяват на гърдите на плода, а по кожата му се появява верниксът, който я защитава. 

21-та седмица
В този период бебето е дълго колкото морков. Достига дължина от 25см и тегло от 425гр. Оформят се веждите и миглите му. 

Бебето е достигнало размера на тиква. Дължината му е около 27,5см, а теглото близо 500гр. Бебето започва да произвежда антитела.

23-та седмица
Вашето бебе е с размер на голямо манго. Достига 28см и 600гр. Оформя се белият дроб на плода. 

24-та седмица
Вашето бебе достига дължината на кочан царевица или с други думи казано около 30см и 700гр. Очите на бебето са напълно развити и ще се отворят скоро. 

Детето е достигнало големината на ряпа с дължина 34см и тегло около 800гр. Това е много важен период за развитието на мозъка на бебето. 

26-та седмица
Дължината на бебето достига дължината на стрък лук, около 36,5см и тегло от почти 1кг. Очите започват да се отварят, а бебето вече може да плаче. 

27-та седмица
Вашето бебе вече е с размера на глава карфиол с дължина около 37,5см и тегло малко повече от килограм(1100гр). Трябва да се направят изследвания за гестационен диабет. 

28-та седмица
Размерите на детето ви в 28-та седмица достигат тези на един голям патладжан. Дължината му е около 28см, а теглото 1200гр. Вече е 2/3 от размера, който ще достигне преди да се роди. Бебето започва да натрупва подкожна мастна тъкан. 

29-та седмица
Формата на бебето прилича на формата на тиква-тип цигулка. Тежи около 1400гр, а дължината му достига 40см. Костите на плода на детето са напълно развити и стават все по-твърди, а белите дробове са изградени и то диша ритмично. 

30-та седмица
Детето достига размерите на голяма зелка. Дължината му е 41см, а теглото около 1800гр. Може вече да ви рита силно и енергично. 

31-та седмица
Бебето е с размер на кокосов орех, около 42 см и тегло почти 2кг. То започва да съхранява, желязо, фосфор и калций и да наддава тегло много бързо. 

Бебето достига размерите на джикама. То заема все повече пространство в матката с дължина около 43см и тегло от 2кг. То вече не е червено и набръчкано, напълно оформено е и може да функционира добре дори и да се роди сега. 

33-та седмица
Вашето бебе е с размерите на ананас. То е дълго 44см и тежи около 2250гр  и вече има нужда от повече пространство. 

Вашето бебе е с размерите на пъпеш. Тежи 2кг и половина и е дълго 46см. Това е периодът, в който се завърта надолу, за да се подготвя за раждане. Ланугото започва да изчезва.

35-та седмица
Размерът на бебето достига размера на пъпеш от сорта "Медена роса". Дължината му е 47см и тежи около 2750гр. Ноктите на бебето достигат до края на пръстите, а вие можете да подготвите багажа си за болницата. 

36-та седмица
Вашето бебе е дълго колко стрък маруля. Дължината му е около 49 см и тежи близо 3кг. 

37-та седмица
Дължината на вашето бебе достига дължината на листно цвекло, около 50см, а теглото достига 3100гр. 

Дължината на бебето е колкото стрък праз- 51см, 3250гр. Кожата му е розова и гладка. 

39-та седмица
Бебето е с размер на диня. Дължината му достига средно 50-52см, а теглото е межу 3400-3450гр. Можете да усетите прилив на енергия.

40-та седмица
Вашето бебе е с размер на голяма тиква. Ще се роди всеки момент, ако това вече не се е случило. 


Източник: www.babycenter.com


Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"