Ръководство за това как да изберем най-добрите плодове и зеленчуци


За никой не е тайна, че модерното земеделие използва различни видове торове и химикали при производството на плодове и зеленчуци. Резултатът от това е, че и най-добре изглеждащата ябълка може да се окаже напълно безвкусна и дори неприятна след като отхапете от нея. Как можем да разберем кои плодове и зеленчуци са наистина вкусни?
Ето малко информация, благодарение на която ще можете по-лесно да се се ориентирате за качеството на плодовете и зеленчуците. 

1. Кайсии
Външен вид: Добрата кайсия не трябва да има тъмни петна или наранявания, червеникавите и жълтеникавите петна са нормални. 
Запомнете: Повърхността на кайсията трябва да бъде напълно суха и кожата не трябва да променя формата си когато се натисне!

2. Авокадо
Външен вид: Кожата на узрялото авокадо трябва да бъде тъмно зелена, груба и чиста, без да бъде напукана. 
Запомнете: Авокадото не трябва да бъде твърдо. Когато го натиснете трябва да се образува вдлъбнатина. Ако плодът е твърд значи още не е узрял и е добре да го оставите на стайна температура за няколко дни. 

3. Патладжан
Външен вид: Патладжанът трябва да бъде с лъскав и тъмнолилав. Не трябва да има наранявания и светли или много тъмни петна. Стъблото трябва да бъде зелено. 
Запомнете: Избирайте тези патладжани, които са гладки, имат среден размер и са сравнително тежки. 

4. Диня
Външен вид: Линиите на динята трябва да бъдат ясно изразени, а коренът трябва да е жълтеникав и сух. Не трябва да има никакви наранявания, петна или вдлъбнатини по повърхността на динята. 
Запомнете: Когато си избирате диня гледайте да е среден размер, да бъде твърда и сравнително тежка, Трябва да чувате пукане когато я почуквате. 


5. Ананас
Външен вид: Ананасът трябва да има жълт отенък по върховете на всеки кафяв сегмент. Листата трябва да са гъсти и зелени. 
Запомнете: Ананасът трябва да бъде тежък и да има приятен аромат. Избягвайте онези, които са с червеникав цвят. 

6. Пъпеш
Външен вид: Пъпешът трябва да бъде с груба повърхност, тежък и с едва доловим плодов аромат.
Запомнете: Неузрелият пъпеш издава приглушен звук когато го потупвате. 

7. Картофи
Външен вид: Кожата на картофа е гладка и не трябва да има наранявания, дупки или зеленикави петна. 
Запомнете: Винаги избирайте средни по големина картофи. 

8. Тиквички
Външен вид: Повърхността на тиквичките трябва да бъде гладка, без наранявания, петна или дупки. 
Запомнете: Винаги избирайте тиквички, които не са по-дълги от 20-25 см. 

9. Лимони
Външен вид: Лимоните трябва да имат лъскава кора, без бучки или кухини. Узрелите лимони имат жълт цвят. 
Запомнете: Лимонът трябва да бъде твърд, но не прекалено. Можете да изберете тези, които са твърди, за да приготвите фреш. 

10. Нектарини
Външен вид: Нектарините са плодове, които трябва да са със светлo жълти петна и гладки червени страни. но има такива, които са с много тъмен цвят и с лъскавина. 
Запомнете: Ако нектарините не отговарят на тези характеристики значи в тях може да има много нитрати. 

11. Краставици
Външен вид: Краставиците обикновено са с тънка обелка и са в зелен цвят. 
Запомнете: Добрата краставица няма никакви нарушения по повърхността, вдлъбнатини или бръчки. Освен това жълтите петна също да признак, че зеленчукът не е качествен.

12. Домати
Външен вид: Узрелите и вкусни домати трябва да бъдат лъскави, червени, без вдлъбнатини, прорези и петна. Зелените домати не са узрели. 
Запомнете: Хубавият домат има приятен аромат, ако не е така значи има използвани много нитрати. 

13. Ябълки
Външен вид: Ябълката трябва да има чист външен вид, да няма наранявания, дупки или следи от паразит. Сортовете са много, затова не може да се конкретизира какъв цвят трябва да бъде. 
Запомнете: Избирайте ябълки със среден размери, внимавайте кожата им да не е много мазна, защото това значи, че в тях има химия. 

14. Гъби
Външен вид: Шапката на гъбата трябва да бъде бяла, с блясък и без дупки и вдлъбнатини. Столчето, което поддържа шапката трябва да бъде цяло.
Запомнете: Добрата гъба е тази, която отговаря на изискванията за външен вид и има специфичния за ядливите гъби аромат. 

15. Зеле
Външен вид: Листата на хубавото зеле трябва да бъдат в зеленикав цвят, без по тях да има следи от насекоми или тъмни петна. 
Запомнете: Хубавата зелка не променя своя външен вид ако бъде натисната. Ако листата й се прекалено дебели това значи, че има в себе си много нитрати. 




Източник: www.brightside.me

Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"