Плагиоцефалия (синдром на сплесканата глава)


Какво е плагиоцефалия?
Плагиоцефалия е състояние, което се характеризира с деформиране на определен участък от главата на бебето, който става плосък. Има различни форми на този синдром, но най-честата такава е позиционната плагиоцефалия, причината за която е натиск върху главата на бебето. Новородените са с много меки и пластични черепи, които трябва да бъдат внимателно обгрижвани, за да не бъдат наранени. 


Състоянието на позиционна пагиоцефалия обикновено се развива бързо след раждането, защото това е периодът, в който бебето често прекарва дълго време в една и съща позиция и съответно се оказва натиск само на една черепна зона. Пример за това е, когато новороденото спи по гръб, задната част на главата му се опира постоянно в матрака и може да стане плоска. 
Още от началото на 90-те години различни специалисти препоръчват бебетата да се слагат да спят по гръб, за да се предпазят от "Синдрома на внезапната смърт", за чиито причини все още няма ясни изводи. Този съвет е спасил хиляди бебета, но в същото време от тогава до сега броят на бебета с деформирани главички се е увеличил петкратно. 
Има и друга причина, поради която едно бебе може да развие позиционна плагиоцефалия и тя се появява още в утробата. Ако тогава плодът няма достатъчно свобода на движенията си по някаква причина, например многоплодна бременност, в редки случи може да има деформирана глава когато новороденото се появи на бял свят. 
Третата възможна причина е ако бебето е било в седалищно предлежание, защото тогава неговата глава е била притисната от ребрата на майката. 
Друг тип плагиоцефалия е краниосиностоза. Това си е чисто родилен дефект и представлява срастване на черепните шевове или с други думи казано, черепната кухина нараства по-бавно от мозъка. За жалост за справянето в това състояние се изисква оперативна намеса. 
Кошара за спане и игра Renolux- www.Reia.bg
Симптоми на позиционната плагиоцефалия.
Всички знаем, че има много деца, които се раждат по нормален път и съответно получават някаква деформация на главата преминавайки през тесния родител канал, но това обикновено се коригира след около 5-6 седмици. Ако обаче забележите, че това не се случва и вашето бебе все още има плосък участък на главата, то вероятно е развило позиционна плагиоцефалия. 
Най-често този синдром се наблюдава при бебета, които спят много, такива с необичайно големи глави или преждевременно родените бебета. 
Бебетата, които имат тортиколис (крива шия) също много често получават плагиоцефалия, защото обикновено спят на една страна. Причината за тортиколис е схванат или съкратен мускул от едната страна на шията, което кара брадичката да се наклони на една страна. Недоносените бебета са доста податливи на тортиколис. 
Спални чували Grobag- www.grobag.bg
Кога има повод за притеснение?
Всеки човек има донякъде асиметричен череп. При бебетата, които имат плагиоцефалия няма особени поводи за притеснение, защото този симптом изчезва около 6-я месец когато детето вече е много мобилно и пълзи или седи често. Независимо от това ако забележите нещо необичайно или прекалена деформация е най-добре да се свържете със специалист. 
Черепът на бебето става по-твърд и по-непластичен с възрастта, от където следва, че е много по-добре ако срещнете някакъв проблем той да бъде разрешен още в най-ранна детска възраст. При нужда лекарят може да ви насочи към друг специалист-неврохирург за диагностика и лечение. 
Можете да снимате главичката на бебето си всеки месец или дори по два пъти в месеца, за да наблюдавате развитието му. Ако се появи проблем ще го видите в ранен стадии и също така тези снимки могат да бъдат полезни и на лекаря ви. 
Ако бебето ви все още е много малко лекарят ви вероятно ще препоръча терапия, която комбинира няколко прости мерки, които да помогнат. При по-тежки случаи може да се наложи операция на черепа. 
www.divany.hu
Какво включва терапията?
Терапията за черепа на бебето включва най-напред честа промяна на позицията, в която спи, за да се избегне оказване на натиск върху определена зона на главата. 
Ето някои полезни съвети, които могат да помогнат за укрепване на шийните мускули и за предпазване от плагеоцефалия:


--Спане
Редувайте посоката на главата на бебето когато го слагате да спи. Можете дори при всяко спане бебето да е в различен край на леглото, защото ако леглото е залепено към стената бебето трябва да е обърнало с лице навън, за да може да го наблюдавате. 
--Хранене
Когато храните детето с шише също е добре да сменявате позата, за да няма натиск само върху определен участък. 
--Седене
Избягвайте да оставяте за дълго бебето в кошчето за кола, в люлката, в кенгуруто или изобщо на място, на което има възможност детето да опира дълго главата си на едно място. 
--По корем
Когато детето е в будно състояние е добре от време на време да го оставяте по корем, защото това помага за развитие на шийните мускули на бебето, което от своя страна помага за предпазване от развитие на плагиоцефалия, защото детето ще може да движи главата си само. 
--Физическа терапия
Докторът може да ви препоръча физическа терапия, която се състои в увеличаване на обхвата на движение на врата на бебето. Това трябва да се прави бавно и последователно. 
Софи жирафчето-www.sophiegiraffe.bg

Източник: www.babycenter.com


Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"