Кожните проблеми при бебетата


Когато бебето се появи на бял свят неговата кожа е гладка и мека. Неслучайно се правят сравнения с нея, например “Кожата на тази жена е като бебешко дупе”.  След като мине първата седмица от живота на детето започват да се появяват различни обриви, причинени от редица фактори. Някои от тях не са опасни, но има и такива, които изискват намесата на педиатър. Обривът представлява промяна в текстурата и цвета на кожата и може да бъде както зачервяване, така и лющене. Понякога кожата става по-тъмна или по-светла в зависимост от причината. Много често обривите по бебешката кожа са напълно безвредни и отшумяват за няколко дни, без да се налага лекарска намеса.
До момента най-често срещаният проблем е обривът от памерсите, поради влагата, урината и изпражненията. По никакъв начин не трябва да се обвинявате за това, никъде не сте сгрешили. Причините за появата на обрива може да са много. Ето някои от тях.

  1. Възможно е химикалите в памперсите да дразнят кожата на вашето дете.
  2. Инфекция, появила се след употребата на антибиотици може да доведе до развитието на различни бактерии и гъбички, които да преминат през стомаха на детето и да продължат да се развиват във влажния памперс.
  3. Възможно е вашето дете да има дисбаланс на PH в изпражненията или урината и това да доведе до завишаване на количеството амоняк, което може да предизвиква дразнене на кожата.
  4. Много често срещана причина е нежната бебешка кожа. Ако детето ви има такава, то колкото и често да сменявате памперса, не сте защитени от обриви.
  5. След 6 месец можете да наблюдавате чести обриви, поради преминаване към твърди храни.

Не трябва да мислите, че обривите са нещо ненормално и, че са причинени само от алергии към храни или към адаптирано мляко. Има някои начини, благодарение на които можете да намалите риска от обрив. Сменявайте памперсите често, поне на два часа при най-малките, пробвайте различни марки памперси, докато откриете най-подходящите за кожата на вашето дете, внимавайте какви мокри кърпи използвате, уверете се, че бебешкото дупе е напълно сухо преди за сложите новия памперс и използвайте крем и пудра за кожата.
Слингове Babylonia- www.Reia.bg
Друг обрив, на който вашето дете може да стане жертва е топлинният или millaria. Ако бебето ви има такъв обрив няма причина да се притеснявате, защото има начин, чрез които да се намали риска от дискомфорт на най-малките. Причината на появата на този вид обрив обикновено са няколко:

  1. Прекаленото изпотяване и запушването на порите. Когато потните жлези са блокирани настъпва момент, в който потта не може да се изпари и остава под кожата. Резултат от това са малки подутини по кожата, които често приличат на пъпчици. Най-често срещаните зони, изложени на риск са лицето, шията и гърбът.
  2. Според различни учени причината бебето да страда често от топлинен обрив е, че неговите потни жлези все още не са достатъчно развити, но причина могат да бъдат и стегнатите дрешки или шапки.
  3. Въпреки, че обривът се нарича топлинен, детето може да го развие и през зимата ако е облечено прекалено много или пък има висока температура.

За да предпазите детето си от подобен тип обрив е добре да внимавате когато го обличате. А ако обривът вече е факт, просто премахнете някоя дреха, за да може да охладите кожата на бебето. Проветрявайте добре помещението, в което бебето стои, можете да пуснете вентилатор, но не го насочвайте директно към него и следете да не му стане студено. Слагайте охладена кърпа на засегнатите места по кожата. Има и друг вариант, който не всеки би могъл да приеме, но пък е изключително ефикасен. Това е хладката баня със сода за хляб. Препоръчителната доза е 2 с.л. на 9 л. вода. Не забравяйте, че не е добре да разтърквате бебешката кожа с кърпа, защото това може да доведе до още по-голямо раздразнение на болните места и освен това кремовете и други видове мазила не се препоръчват при топлинен обрив, защото допълнителната им влага може да изостри проблема. Обърнете внимание на ноктите на бебето, гледайте те да са добре изрязани, за да не може с тях да се опитва да облекчи сърбежа си и още повече да възпали обрива.
Сбруя за стол Chair Harness от Gro- www.grobag.bg
Когато забележите, че вашето бебе развива някакъв обрив, който не съдържа гореспоменатите описания, е добре да позвъните на педиатър. Ето и някои възможни случи, при които задължително трябва да потърсите лекарско мнение:

  1. Ако детето ви има треска или други необясними симптоми на обрив
  2. Ако цялото тяло на вашето дете е покрито с пъпчици, зачервяване или дори кървене.
  3. Ако обривът се е разпространил в кожните гънки
  4. Ако наличието на определен обрив продължава повече от 3 месеца
  5. Ако сте лекували детето си от обрив повече от три дни, но не забелязвате подобрение
  6. Ако обривът причинява дискомфорт на вашето дете по време на сън



Източник: www.mednotess.com
                 www.childrenparenting.com
Снимков материал: http://www.babycenter.com/baby-dry-skin
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"