Пренатална йога: 5 ползи от йогата за бременни жени

   


    За никого не е тайна, че йога практиката е един от най-добрите методи за освобождаване от стреса. Релаксацията доказано намалява стреса, от където следва, че помага и в борбата с депресията, наред с други ползи за здравето. В последно време е широко разпространена пренаталната йога, която може да помогне на бъдещите майки да изкарат една по-лека и здравословна бременност.
   Упражененията, които се практикуват в пренаталната йога са леки и бавни и са ориентирани към това да укрепват и увеличават гъвкавостта на тези мускули, които се напрагят по време на раждането. Освен това такъв тип йога прави бъдещите майки по-издръжливи. Предлагаме на вашето внимание малък списък, който сме изготвили, съдържащ 5-те най-големи плюса на пренаталната йога.


  Йогата поддържа нивата на стрес в норма
 Според Хилари Болдуин, която е съпруга на Алек Болдуин, пренаталната йога регулира нивата на напрежението при бременност. „Чрез йогата вие сте наистина в тясна връзка със своето тяло и го изучавате“- казва тя. Йога иструкторката Елена Брауър, твърди, че ако по време на йога практиката жената се фокусира върху дишането, то тогава тя няма да се чувства подтисната. „Когато ние практикуваме йога докато сме бременни освобождаваме пространство в нашите тела, за бебето и за нас“.- твърди инструкторката. „Дишането ни помага да отворим своята същност към света, а бавните и нежни упражнения ни показват, че няма за къде да бързаме, защото има време за всичко“ 

 Пренаталната йога поддържа и майката и бебето здрави

 Изследванията на много учени потвърждават, че пренаталната йога има много ползи за бъдещите майки, от това да намалява стреса им през този период, до подобряването на съня, премахването на болките в гърба и на гаденето, а проучване от 2012г. доказва, че този тип йога дори може да предотврати евентуалните усложнения по време на раждане. Изследване, което е публикувано в медицинското списание „Превантивна медицина“ показва, че бременните жени, които практикуват йога по един час дневно три пъти в седмицата са по-малко застрашени от ниско тегло на бебето, от захарен диабет, както и от високо кръвно налягане.

 Пренаталната йога може да помогне на майката по-лесно да се подготви за родилните болки
Чрез усвояване на дълбокото дишане и чрез изграждане на сила и издръжливост, йога практиката помага на бременните жени да се подготвят за родилните болки. Според Анджела Галахър, инструктор по пренатална йога, раждането е едно от най-трудните неща, които една жена може да направи и затова е немислимо да се отиде в родилното без предварителна подготовка.

 Пренаталната йога поддържа добрата форма на тялото.
  Пренаталната е йога изненадващо се е превърнала в моден бранд за знаменитостите, защото по този начин те остават във форма по време на бременността и могат лесно да се възстановят след нея. Кейт Мидълтън например, стриктно се придържа към практиката на йога по време на бременността, има частен учител, който ходи в двореца, за да й преподава. Плавните упражнения, пригодени специално за нуждите на бременните жени могат да бъдат добра алтерантива на тежкото физическо натоварване, което разбира се, не се препоръчва на бъдещите майки. Както всички други йога практики и тази помага за изгаряне на калориите, както и за изграждане на сила и гъвкавост. Майките могат да избират класове с различен интензитет на упражненията-от силно енергични до по-бавни и по-медитативни, в зависимост от техните нужди. Според Елена Брауър, която твърди, че е пробвала всички видове упражнения в пренаталната йога, след сеансите всички жени се чувстват като новородени, те са спокойни и с чисто съзнание.

 Пренаталната йога помага на жената да бъде в хармония със себе си и своето тяло.

 Практикуването на пренатална йога по време на бременността помага на жените да останат в синхрон с нуждите на бебето си, както и в постоянна връзка с него в този период. Най-важното нещо, което трябва да се има предвид е, че когато изцяло насочвате вниманието си към вашето вътрешно аз, то тогава вие пречиствате душата си и това е наистина добре за вашето бебе. Това е един истински експеримент за него. Хубаво да намерите квалифициран инструктор по пренатална йога или да практикувате вкъщи с помощта на видеоуроци. Правете упражненията наистина бавно и в същото време бъдете съсредоточени.


 Ако и вие сте опитвали пренаталнбата йога, моля споделете в коментари какво е вашето мнение, а ако все още не сте, можете да задавате своите въпроси, на които ние с удоволствие да отговорим.


Източник: www.huffingtonpost.com
Снимков материал: www.daniellemasters.com 
www.yogaworks.com
www.renewmamastudio.com



Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"