Първото изхождане след раждането. Какво трябва да знаем?


Вие най-накрая сте родили своето дете. Щастлива сте, но има един възстановителен процес, който не винаги е много лек. Той е изпълнен с много предизвикателства едно от които е първото ходене по голяма нужда. Колкото и приятно да описват бременността в списанията, тя обикновено е придружена с някои неприятни неща, едно от които е храносмилателният проблем, а именно запекът. При една част от жените, той е доста засилен и може да продължи през цялата бременност. Високото съдържание на някои хормони прави червата лениви и отпуснати и тяхната работа бива затруднена. Подуването на матката също може да е причина за запек, както и приемът на желязо. Всичко това може да направи първото изхождане след раждането трудно и неприятно. 
Има обаче, добра новина и тя е, че следродилните мъки с червата преминават много по-бързо, отколкото през бременността. Освен това има много неща, които вие можете да направите, за да отстраните проблема. Като добавите и фокусирането върху бебето и неговия стомах, животът ви може сериозно да се завърти около "голямата нужда"(това разбира се, е в кръга на шегата). Ето кои са 10-те неща, които можете да направите, за да върнете червата си към нормалното им функциониране. 


#1. Не позволявайте да имате запек в края на бременността. 
Да наистина е трудно да се овладее запека през 9-те месеца, но гледайте червата ви да не са препълнени. Запекът в късната бременностт може да бъде причина за трудно първо изхождане след раждането. Гледайте да се хидратирате добре през последния триместър, защото това би помогнало да предотвратите запека, освен това диетата, включваща приема на много фибри също може да раздвижи червата. Ако приемате желязо е твърде вероятно да имате болезнен запек, затова се свържете с лекаря си, за да ви назначи някакво лечение. 
Мексикански бижута за бременно Bola- www.Reia.bg

#2. Как влияе раждането на първото ви изхождане по голяма нужда? 
Тазовото дъно или т. нар. перинеум е съставено от мускули и тъкани, които претърпяват много метаморфози през бременността, защото носят цялата тежест на нарасналата матка. Ако при раждането има проблем с тазовото дъно, например епизиотомия, първата "голяма нужда" може да бъде болезнена и трудна. Това, което можете да направите е да не вдигате тежко през 9-те месеца и същевременно е добре да правите упражнения, които да направят мускулите на тазовото дъно по-еластични, за да може раждането да протече по-леко и съответно възстановяването, включващо ходенето до тоалетна, да бъде по-безпроблемно. 
Ако сте раждали с цезарово сечение раната ви може да затрудни вашето изхождане. Хирургическата намеса и твърдата храна могат да ви докарат запек, затова е добре да се поинтересувате за възстановителният процес след секцио. 

#3. Вода, вода, вода! Пийте много вода! 
Знаем, че може би сте уморени от тази реплика, защото сте я чували постоянно през последните 9 месеца, но все още е наистина важно да се хидратирате. Това ще помогне на тялото ви да храносмила по-лесно, а на червата да изпълняват правилно функцията си. Ако сте дехидратирани червата се движат бавно и може да получите запек. А повярвайте това е последното нещо, от което се нуждаете след раждането. 
www.scarymommy.com
#4. Ставайте и се раздвижвайте веднага щом можете. 
Даже е много добре да започнете някаква тренировъчна програма. Важно е да се отбележи, че следродилната почивка е много важна, но малко разходка може да ви бъде само от полза. Това е важно, за да се предотврати риска от образуване на кръвни съсиреци, но и за да се подпомогне движението на червата. Дори и след секцио вашият партньор може да ви помага да ставате по малко, за да не се залежавате и да нямате проблем със стомаха. 

#5. Плодове, зеленчуци и фибри- яжте много от тях. 
Това е важно както за края на бременността, така и за периода след раждането. Нека храната бъде вашето лекарство, а лекарството бъде храната ви. Това е напълно вярно ако става въпрос за запек. 


#6. Лекарствата всъщност могат да ви причинят болка. 
Ако сте претърпяли цезарово сечение, имали сте тежко раждане и спазми след това или пък перинеална болка, то може би ще се наложи да приемете болкоуспокояващи, които обаче, могат да предизвикат запек, докато ви помагат за горепосоченото. Страхът от запек не трябва да става причина да се откажете от лекарствата, защото приемът им е наистина важен. Просто гледайте да изпълнявате до сега написаните съвети. 
Сбруя за стол Gro Chair Harness- www.grobag.bg
#7. Имайте предвид, че коремните и тазовите ви мускули са по-отслабени след раждането, защото вие до сега сте били дом на бебето. 
Повишените нива на някои хормони могат да ви накарат да се чудите дали някога ще възвърнете предишната си форма. Не се притеснявайте, нивата се нормализират бързо и мускулните ви сили се завръщат. Въпреки това, червата няма как да останат в страни. Те също са повлияни от слабостта на мускулите ви. Затова е добре както да се разхождате, така и да използвате възглавница за кърмене, която да ви помага. Бъдете внимателни защото нестабилното тазово дъно в комбинация с напън може да предизвика болка и поява на хемороиди или възпаление на вече съществуващи такива. 

#8. Бъдете грижовни към себе си. 
Докато се подготвяте за раждането вие купувате най-качествените продукти за бебето, от дрехи до козметика. Затова е добре да правите същото и за себе си, особено след раждането. Купете си мехлем, който да успокоява болките ви отдолу, правете си релаксиращи вани, които да отпускат мускулите ви и внимавайте каква тоалетна хартия използвате. Някои жени се облекчават като натиснат леко перинеума по време на изхождането. 
www.alobacsi.com
#9. Понякога проблемът е отчасти в съзнанието ви. 
След всичко, което преживявате по време на раждането, мисълта за "голяма нужда" може да бъде доста смущаваща. Можете да се напрегнете до такава степен, че умишлено да избягвате ходенето до тоалетна, защото психиката ви ви кара да се страхувате което в един момент ще доведе до запек. Помнете, че първото изхождане няма да бъде толкова неприятно, колко сте очаквали, особено ако следвате горните съвети. Не забравяйте, че вие току-що сте родили бебе и сте се справили чудесно! Напомняйте си това винаги когато усетите страх и не забравяйте, че това състояние е временно. Скоро всичко ще бъде наред! 

#10. Това ще се случи, а вие ще се оправите! 
Каквото и да правите, колкото и да избягвате момента, просто накрая ще трябва да отидете до тоалетна. И знайте, че ще се справите. Останете хидратирани, яжте много фибри, разхождайте се, използвайте предписаните ви от лекаря медикаменти и в един момент всичко ще е както е било преди за заченете. 
Чанта за бебешки аксесоари Renolux-Paris- www.sophiegiraffe.bg

Източник: www.bellybelly.com.au
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"