Майчини въпроси: Защо Фолиевата киселина по време на бременността е толкова важна?


Какво представлява фолиевата киселина?
Фолиевата киселина е от групата на B витамините, тя е B9.  Среща се естествено, под формата на фолати в храни като тъмно зелени листни зеленчуци, портокали, пълнозърнести храни, варива и дори в говеждото месо. 
Някои видове хляб, маргарини и зърнени закуски имат добавена фолиева киселина по време на производителния процес. Ако е така, то на етикета трябва да има този знак: "F".


Защо фолиевата киселина е толкова важна по време на бременността?
Фолиевата киселина помага да се защити нероденото бебе от развиващите се дефекти на невралната тръба като спина бифида (вродена аномалия в развитието на гръбначния стълб и гръбначния мозък, при която има отвор в гръбначния канал, през който е възможно да се подава част от гръбначния мозък) и като цепнато небце. 
Фолиевата киселина е от изключителна важност, тъй като в комбинация с витамин B12 образува здрави червени кръвни телца. Липсата на фолиева киселина може да доведе до анемия, също и липсата на желязо също води до вид анемия. 
Благодарение на фолиевата киселина рискът от рак на дебелото черво при децата намалява с 64%. Резултати от проучвания сочат, че приемът на фолиева киселина през бременността, както и по време на кърменето намалява риска от увреждане генетичната информация в клетките, както и производството на нови клетки и има благоприятно влияние върху лигавицата на дебелото черво. Следователно дебелото черво е предпазено от развитието на ракови образувания. 
Squiz- Контейнери за съхранение на пюрета и сокове- www.Reia.bg
Какво е спина бифида?
Спина бифида е когато защитната обвивка, която расте около гръбначния мозък на нероденото бебе на се затвори правилно и остави празнина. Това може да доведе до трайно увреждане на нерв и дори до парализа. 
Първите 12 седмици от бременността са много важни, защото това е периодът, в който мозъкът и нервната система на бебето се оформят и нарастват много бързо. Ето защо е важно ежедневно да се приемат добавки фолиева киселина в първите три месеца от бременността, а дори и преди да заченете, ако го планирате. 
Когато достигнете до 13-та седмица от бременността можете да спрете да приемате добавки фолиева киселина, макар че ако продължавате това няма да навреди на бебето. 

www.pregnancy.microstockjunction.com
Колко фолиева киселина трябва да приемам?
Препоръчителната доза фолиева киселина на ден е 400 микрограма от моментът, в който решите да имате дете поне до 12-та седмица. Хранете се добре и консумирайте много богати на фолати храни. 
Ако вече имате дете с дефект на невралната тръба(ДНТ) има голям риск и второто ви дете да е с такава вродена малформация, така че ще се налага да приемате доста по-висока доза фолиева киселина, около 5 мг. 
Ако приемате други лекарствени медикаменти, като например за епилепсия, то вашият лекар ще ви посъветва да приемате високи количества фолиева киселина. Причината за това е, че лекарствата могат да попречат на организма ви да абсорбира фолиевата киселина. 
Ако сте с наднормено тегло или страдате от диабет, то рискът от ДНТ е по-висок. Жените с по-висок индекс на мазнини са склонни да имат по-ниски нива на фолиева киселина в кръвта. Така че задължително се консултирайте с вашия лекар когато решите да имате бебе. 
Слингове Babylonia- www.Reia.bg
Кой храни са богати на фолиева киселина?
--Брюкселско зеле
--Черен боб
--Аспержи
--Броколи
--Печени картофи
--Твърдо сварени яйца
--Сьомга
--Портокали
--Кафяв ориз
--Хляб


Тъй като фолатите се разтварят във вода е добре да ги приготвяте на пара и да не ги варите във вода. Опитайте да се да ги преварявате, защото това ще унищожи фолатите, които съдържат. 
Гъвкава гризалка Софи жирафчето-www.sophiegiraffe.bg

Източник: www.babycentre.co.uk
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"