Веганство по време на бременност- Да или Не?


Веганството става все по-модерна практика в последните години, особено сред младите и образовани хора. Здравословният начин на живот също е изключително популярен, но най-много внимание обръщаме на себе си когато сме бременни. 
Философията на веганството е свързана по-скоро с екологичното мислене. От менюто се изключват всички месни храни, всичко животинско и дори се спира използването на козметика, в която има следи от животински продукти. Всеки организъм приема по различен начин веганството, защото всеки има различни нужди за да се развива по най-добрия начин. Да ядем по само 10 банана на ден звучи налудничаво, особено по време на бременността. Много специалисти смятат, че веганството може да постави в риск както майката, така и плода, но според други, този тип живот има много положителни ефекти върху здравето. Има обаче, жени, които правят този тип хранене част от диетата си през тези 9 месеца. И въпреки че са много критикувани те раждат здрави и силни деца. Това ни навежда на мисълта, полезно ли е веганството по време на бременността?
Ръчно изработени кукли Rubens Barn- www,Reia.bg
огато една жена реши, че по време на бременността си трябва да спазва строга веганска диета, задължително трябва да се консултира със специалист, за да е сигурна, че ще може да си набавя всички необходими хранителни вещества, за да може плодът и тя да бъдат здрави. Веганството осигурява на жената хранителни вещества с ниско съдържание на мазнини и холестерол, което спомага за намаляването на риска от сърдечни болести и помага при високо кръвно налягане.

Прочетете още: 9 начина да бъдем колкото се може по-плодовити

–От друга страна обаче, е вярно и твърдението, че ако една бременна жена започне да ограничава приема на животински продукти, тя със сигурност ще се лиши от важни хранителни вещества като желязо, витамин В12, фолиева киселина, витамин D и калции. Приемът на протеини също е много важен, защото бременната жена се нуждае от 70 гр. на ден, за разлика от такава, която не чака дете. Недостига на тези витамини може да доведе до анемия, увреждания в мозъка, на нервната система или да предизвика затруднения по време на бременността. Веганството може да причини и недостиг на витамин А, който се грижи за зрението ни.
natural-fertility-prescription.com
еганите могат да си доставят хранителни вещества от голям брой растителни източници като боб, ядки, соя, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, както и обогатени такива. 
–Въпреки всичко тези храни не могат да ви доставят 100% от нужните за вас и бебето вещества. Ето защо е важно да вземете сериозни мерки по време на бременност и кърмене. Вашият наблюдаващ лекар вероятно ще ви препоръча допълнителни витамини и минерали, които да приемате.
Детска чанта PacaPod- www.Reia.bg
еганите могат много по-лесно да възвърнат предишната си форма след раждането, защото са много добре запознати с режима си на хранене по време на бременността и могат да преценят как трябва да продължат да се хранят след това. Освен това ако сте спазвали веганска диета през 9-те месеца, то след това ще имате много по-малко килограми за сваляне. 
–Соята е един от продуктите, любими на веганите, но при тях има сериозна заплаха от ГМО (генно-модифицирани семена). И освен това ако една жена държи да възвърне формата на тялото си след раждането, може просто да спортува активно. Няма по-добър лек от спортът.

Прочетете още: Какво наистина чувства вашето бебе ако плачете по време на бременността?

В крайна сметка когато става въпрос за здравословна бременност не е от значение толкова какво консумирате, месо или зеленчуци, то важното е какви количества приемате.
Подаръчен сет с плюшена играчка и чесалка- www.sophiegiraffe.bg


Източник: www.shape.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"