Какви са шансовете за забременяване в различните възрасти


Всяка жена достига до момент, в който се замисля за възможността да има деца. С напредването на възрастта обаче, нещата се променят и забременяването започва да зависи от много фактори и освен това рисковете от възникване на проблеми стават по-големи. 
Всяка жена се ражда с 1 до 2 млн. яйцеклетки и те са за цял живот. Когато дойде първият цикъл броят им намалява до 300 000 и продължават да намаляват с всяка следваща менструация. Ако една жена овулира 500 пъти във възрастта между 12 и 52 години, това означава, че броят на яйцеклетките, които могат да са подходящи за забременяване свеждат броят си до минимиум, само няколко от тях могат да се превърнат в бебе. 
Въпросът е, че има само няколко дни, в които жената може да зачене и е много важно да се възползва от това, защото както вече казахме с годините шансът жената да зачене намаляват. 
Бижута за бременни Bola- www.Reia.bg

Ранните 20 (20-24)
Когато една жена е на 20 години 90% от нейните яйцеклетки са с нормален брой хромозоми, което прави шансовете й да зачене бебе много високи. Според специалисти най-добрата възраст за раждане от гледна точка на половата система е 24 години. Жените под 25 години имат 96% шансове да заченат за една година ако опитват всеки месец и тези шансове могат да паднат до 92%. Това е така защото проблемите с плодовитостта сред по-младите двойки идва от мъжа. Повечето от тях са лечими и не изискват сериозна медицинска намеса. 


Средните и късните 20 (25-29)
www.drolesdemums.com
Жените на възраст от 24 до 29 години имат 86% шанс за забременяване при положение, че опитват в продължение на една година. Рискът от помятане е 10%, това е съвсем малко повече от този преди 24. Не трябва да се притеснявате ако до една година все още не сте заченали, ще дойде. Ако вече безуспешните ви опити продължават прекалено дълго е добре да се консултирате със специалист. 

Ранните 30 (30-34)
Шансовете за зачеване в тази възраст отново са 86% с единствената разлика, че рискът от спонтанен аборт е увеличен до 20 на сто. Според специалистите когато сте в ранните 30 не е нужно да се прави нещо специално, за да може жената да зачене. Просто трябва постоянство, спокойствие и търпение. Консултация с лекар е нужна ако дълго време не се получава или пък вие имате видим проблем, който е по-добре да бъде овладян навреме, защото от тази възраст шансовете за зачеване намаляват. 


Средните и късни 30 (35-39)
Според различни доктори в тази възраст шансът за забременяване не е нисък, особено преди 37. До 35 години жената има от 15 до 20% шанс да забременее в рамките на един месец, което значи, че има 78% шансове в рамките на една година. В тази възраст жените имат достатъчно яйцеклетки, но вероятно те имат повече хромозомни дефекти, които засягат тяхната жизнеспособност. Има и по-голям риск от спонтанен аборт и синдром на Даун. 
Около 30% от жените над 35 години се нуждаят от повече от година, за да заченат и лекарите съветват да не изчаквате да станете една от тях, защото времето е от съществено значение. 
Ако не можете да заченете дълго има вариант за Вътрематочна инсеминация или ин-витро. Има и друг вариант, който в последно време също е нашумял и това е замразяване на айцеклетки на по-ранен етап. Така когато жената е на 40 може да има много висок шанс за зачеване. 
Софи жирафчето-www.sophiegiraffe.bg
Ранните 40 (40-44)
С напредване на възрастта качеството на яйцеклетките се понижава. На този етап жените са изправени пред няколко сериозни предизвикателства, които правят зачеването доста трудно. Първото от тях е, че 90% от яйцеклетките вече не са годни, следват репродуктивни проблеми от друг характер, като проблеми при мъжа. Лигавицата на матката изтънява, а снабдяването с кръв намалява с възрастта, което затруднява имплантирането на яйцеклетките. 
Жените, които са в тази възраст могат да видят, че периодът между два цикъла се съкращава. (Менопаузата обикновено настъпва между 40 и 60 години). Това означава, че овулацията настъпва по-честно и трябва да коригирате половите си актове, за да знаете, че периодът е подходящ за зачеване. Следете своята овулация и се допитайте до лекар!
При жени над 40 години Инсеминацията носи нисък процент на успеваемост. По-добре да пробвате с метода ин-витро. Ако ви бъдат поставени 5 емриона шансовете ви са около 20%, като много често се раждат близнаци. В този период яйчниковият резерв е нисък и съответно можете да използвате донорска яйцеклетка. 
www.diaryofanewmom.com
45 и нагоре
На 45 години и нагоре шансовете на жената да забременее са не повече от 3-4 на сто. Най-често това се случва с метода ин-витро. Задължително преди това да се случи е необходим скрийнинг, защото повечето яйцеклетки вече не са годни. Повечето специалисти препоръчват използването на дарени от по-млада жена яйцеклетки. 

Всички възрасти, слушайте!
Независимо на каква възраст сте можете да увеличите шансовете си да заченете като следите овулацията си много прецизно. Овулацията винаги е околко 14 дни преди следващ цикъл, независимо през колко дни е вашата менструация. Например ако цикълът ви идва през 24 дни, то овулацията ви ще бъде около 20-я ден, а ако идва през 26 дни, то тогава тя ще е около 12 ден. 

Pacapod: Чанта за бебешки аксесоари/Пясъчно Райе- www.Reia.bg



Източник: www.parents.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"