Глухонямата Силвия Данева за щастието от родителството и за любовта към живота


Със Силвия Данева се намираме съвсем случайно в социалните мрежи. След кратка комуникация разбираме, че тя е глухоняма и я молим да ни разкаже за живота си, за семейството си, за любовта и за борбата. Тя е красива, талантлива, уверена в себе си и най-вече наистина борбена. Преди 3 месеца на бял свят се появява нейното най-голямо щастие-синът й Виктор, което я прави още по-влюбена в живота. В България хората в неравностойно положение не са в приоритетите на институциите, но Силвия доказва, че ако обичаш живота можеш да бъдеш истински щастлив, стига да гледаш позитивно не заобикалящата те среда. Разговорът ни протича във Facebook, без никакви трудности, а напротив леко и спокойно. Ето какво сподели Силвия за радостите, за трудностите, за силата и за мечтите с нас. 

1. Разкажете ни повече за себе си? С какво се занимавате, какви са хобитата ви?
Работила съм като сладкар. През последните години преди майчинството работих като хигиенист, а всъщност бих искала да работя в модна фирма, но може би по нататък. В свободното си време обичам да рисувам и да майсторя бижута. Сега обаче, нямам много такова време, защото съм доста заета с грижите за бебето.

2. С Вашия съпруг сте заедно цели 10 години, защото чак сега решихте да имате дете?
Да, със съпруга ми се познаваме от 10 години, но решихме да имаме дете чак сега, защото първо исках да завърша своето средно образование. После се записах в университет и учих 4 семестъра, но ми се наложи да прекъсна, защото започнах работа, тъй като със съпруга ми искахме да си купим жилище. Всъщност детето беше планирано и ние искахме да се роди точно сега след като и двамата сме работили достатъчно, за да си позволим купуването на наше място.

Малкият Виктор и любимата му Софи жирафчето-www.sophiegiraffe.bg
3. Вие сте глухоняма, а вашият съпруг също ли е глухоням?
Да, съпругът ми също е глух. От 10 години работи в Билла, където изключително много го ценят. Така успяваме да изплащаме ипотеката на жилището.

4. Виктор, вашето момченце, вече е на 3 месеца, какво е за Вас родителството? Трудно ли се отглежда дете когато си глухоням?
За мен да бъда родител вече е нещо съвсем осъзнато. Всяко едно дете изисква грижи и в началото е много трудно. Но това, че и двамата сме глухи не пречи, особено ако спазваме съветите на педиатъра. Така беше и по време на бременността, спазвах стриктно съветите на акушер-гинеколога и правех всички необходими изследвания.

5. Според различни проучвания децата, които са раснали в глухоняма среда овладяват жестомимичният език като майчин и развиват много по-силна привързаност към родителите си. Смятате ли, че това е така и защо?
Все още не сме правили слухов скрининг на сина ни, но педиатърът казва, че чува. Ако детето ни има добър слух, смятам, че може да развие и добри говорни умения, а за всичко това помагат роднини и приятели, които му говорят. Знам също, че има и говорни терапевти, които провеждат обучение по говор. Жестомимичният език ще му бъде необходим. за да може по-лесно да комуникира с нас. Но аз мисля, че привързаността между децата и родителите е двупосочна и когато даваш достатъчно любов на детето, получаваш същото, получаваш привързаност. Аз бих искала синът ни да порасте като самостоятелен и мислещ човек.
Мексикански бижута за бременни Bola- www.Reia.bg
6. А защо такива деца развиват по-добри комуникативни и социални умения в по-късен етап от детството си?
Може би децата на глухонеми родители от рано се научават да съдействат на родителите си с говор по различни институции, всъщност те от рано започва да изпълняват ролята на преводач, а това са си умения, които по принцип хората придобиват в университет.

7. През 2015г. имаше случай на родено в глухоняма среда дете, което обаче социалните служби решават да отнемат под претекст, че родителите не искат да го гледат, поради тяхното увреждане и поради ниските социални условия. Оказва се обаче, че няма такова нещо и семейството никога не е искало да остави детето си, независимо от трудностите. Какво мислите по въпроса, защото институциите имат такова недоверие в хората с увреждания, независимо дали са глухонеми или са в инвалиден стол?
Да, в България много често се сблъскваме с неразбирането и нетърпението на институциите. Преди 2014 година няколко пъти пътувах до Прага и Чехия на един световен форум "Мис и Мистър Свят Глухи" и аз бях представител на България. Там имах възможност да комуникирам с глухи хора от цял свят. Хората са със самочувствие, с работа и се чувстват пълноценни. Tака се опитваме да живеем и ние с моят съпруг, въпреки всичко.
Силвия като част от конкурса "Мис и Мистър Свят Глухи"
8. Какво бихте казала на родители, които оставят детето си, поради различни причини, финансови или здравословни? Въобще има ли достатъчно добра причина едно дете да бъде изоставено и майка ли е жената, която постъпва така? 
Не мисля, че някой може да има каквото и да е основание да се откаже от детето си и да го изостави. Ето затова нашето бебе беше планирано. Родителите трябва да са пораснали както физически, така и психически, защото когато имаш дете не можеш да се държиш като дете.

9. Как се отнася България към вашите проблеми? Какво е да си глухоням родител в България?
Понякога срещаме повече трудности от чуващите, но всъщност хората работещи в сферата на услугите са еднакво нелюбезни към всички.

10. Притеснявате ли се, че и вашето дете може да е с увреден слух?
Да, притесняваме се и скоро ще направим слухов скрининг, за да вземем мерки ако се налага слухопротезиране.
Силвия и нейното семейство- съпругът й Александър и синът й Виктор

11. За какво мечтаете?
За сега желая най-вече да сме здрави и да успяваме да се справяме самостоятелно. Когато постоя достатъчно време в къщи сигурно пак ще започна да мечтая за добра работа.

12. Смятате ли, че сте щастлив човек и ако да защо?
Да, с моето семейство и приятели смятам себе си за щастлив човек. Разбира се, не спирам да търся и да желая още повече- по-добра работа, по-добро заплащане, по-добра оценка от останалите, срещи с по-добри хора.
Слингове Babylonia- www.Reia.bg
13. Какво ще пожелаете на Виктор, а на себе си?
За Виктор първо желая да бъде здраво бебе, добро, но и по детски палаво и като порасне да има много познания и шансове за по-добър живот. За себе си желая да не се уморявам да търся предизвикателства и да не губя добрия си вкус към живота.

14. Какво ще пожелаете на нашите читатели?
На вашите читатели ще пожелая да обичат живота и да търсят своето щастие въпреки всичко, а на вас постигане на следващите ви цели, защото винаги може още!
Спални чували Grobag- www.grobag.bg

Интервю: Слава Георгиева
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"