10 съвета за оцеляване през "трудните две" на детето


Да наблюдаваме развитието на нашите деца може да бъде прекрасно, но ако родителите не доминират над детето при възпитанието, родителството става ужасно и стресиращо. Двегодишните деца се борят с това, че трябва да разчитат за повечето неща на възрастните, но в същото време искат да бъдат независими. Те имат различни емоции, които все още не знаят как да контролират- в един миг се смеят, а след минута вече плачат. За двамата родители тази възраст на детето е един нов етап и трябва да извървят няколко стъпки, с които да мотивират поведението на детето, за да може "ужасните две" да се превърнат в "страхотните две". В тази възраст децата отключват своята емоционалност, своят интелект и социалните си умения. Желанието им да правят нещата сами се засилва и те откриват резултатите от спазването на определени правила. 
Според различни клинични проучвания избухванията на децата се дължат на невъзможността на малкото дете да комуникира ясно и да контролира емоциите си и освен това в този период то се учи да прави много неща едновременно. 
Ето и 10-те ценни съвета на специалистите за това как да поддържат здравия си разум в този период, защото това е от решаващо значение за развитието на детето. 

1. Дръжте емоциите си под контрол
Ако вашите емоции често експлодират, същото ще се случва и с тези на детето ви. Лошото настроение на детето може да бъде овладяно по-лесно ако вие приемате нещата спокойно. 
Пепа- приятели за комфорт (за биберон-залъгалка)- www.Reia.bg
2. Избягвайте изблиците на раздразнение на детето
Можете да се отървете от изблиците на раздразнение ако обръщате внимание на поведението и навиците на детето. Избухванията на малчугана обикновено са провокирани от глад, умора или желание за сън. Затова е добре да планирате добре храненията и съня на детето, за да избегнете неговия гняв. 


3. Правете си план за деня
Представете си, че всеки ден в момента, в който с детето ви тръгнете да се забавлявате ви звънне телефонът и ви извикат от работата. Детето ви ще се разсърди и ще предизвикате неговото недоволство. Затова е най-добре да се опитвате да планирате дейностите си и да давате възможност на детето да си почива. Освен това планирането на дейностите ще научи детето на последователност и ще му позволи да премине по-лесно през тази трудна възраст. 
www.modernmom.com
4. Игнорирайте изблиците на гняв
Когато детето ви изпадне в гневно избухване един добър начин да преминете през това е просто да го игнорирате докато не се успокои. Да оставите детето си да плаче може да ви накара да се почувствате неудобно, но не се притеснявайте, това не означава, че сте лоша майка. Когато то се успокои само можете да му дадете малка награда, с която да поощрите доброто му поведение


5. Учете го на дисциплина
Дисциплината е най-важното нещо за децата. Тя спомага за безопасността, учи каква е разликата между добро и зло и какво е самоконтрол. Дайте възможност на детето да прави избор и да разбира, че този избор може да има както положителен и отрицателен резултат. 

6. Уверявайте ги в техните способности
Казвате на децата си, че ги обичате, особено когато се опитвате да ги дисциплинирате. Помогнете им да осъзнаят, че биха могли да се справят с всяка ситуация като им говорите със спокоен тон. Постепенно вашата любов и успокоение ще ги научи да изразяват чувствата си с думи, вместо дам имат нервни изблици. 
Образователен часовник Gro Clock- www.grobag.bg
7. Обезопасете дома си
Направете необходимите промени и вземете нужните предпазни мерки. Когато детето има свободен достъп до всички шкафове и вади от тях всичко и го разхвърля по цялата къща вие няма как да не се изнервите, а изнервите ли се вие се изнервя и то. Затова е добре да вземете мерки, за да може детето ви да няма толкова свобода до всички вещи. Така почистването на дома няма да ви отнема толкова време и няма да ви изнервя допълнително. 

8. Научете се да разсейвате детето
Децата се фиксират върху това, което искат и не притежават нужните умения, за да ви го кажат. Не могат да обяснят защото го искат и съответно се изнервят и обикновено започват да се тръшкат. Затова е хубаво да въведете нещо ново в техния фокус. Регулирайте техните нужди и никога недейте да мислите, че знаете на 100% какво искат те. Затова бъдете креативни и когато не сте сигурни какво е детското желание просто насочете вниманието на детето в друга посока. 
www.kidspot.com.au

9. Бъдете последователни
Бъдете последователни в действията си, защото по този начин предизвиквате стабилност и увереност в децата. Те реагират много по-добре когато знаят какво да очакват. 


10. Хвалете ги
Винаги хвалете децата си когато го заслужават и не спирайте да им повтаряте, че ги обичате. Позволявайте им да ви помагат в домашните задължения и им казвайте, че са се справили добре когато това е така. "Ужасните две" ще преминат, защото детето ще развие своите моторни и езикови умения. Вие ще се чувствате неудовлетворени много по-рядко, защото вече ще можете да разпознавате желанията и нуждите без изблици на гняв. 

Ако следвате тези съвети "ужасните две" ще се превърнат в "страхотните две". 
Софи жирафчето- www.sophiegiraffe.bg


Източник: www.familyshare.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"