4 важни стъпки, с които да помогнете на детето да доразвие своите способности

Годините в детската градина, както и ранните такива в училище винаги са изпълнени с вълнение, стремеж и нови академични очаквания. В следващите редове какви умения може да очаквате, че ще развие вашето дете в първата година в училище, но и също така как можете да му помогнете да подобрява тези умения и извън класната стая. 
Бебешка козметика Kokona- www.Reia.bg
Детската градина: За едно дете е от изключително голямо значение да ходи на детска градина. Според различни проучвания това помага на децата много по-лесно да се социализират и освен това развиват своите възможности в конкурентна среда. Ако искате да помогнете на своето дете всичко това да се случи на първо време стимулирайте изграждането на самочувствие у него. Другата важна стъпка е да породите у него любов към учението още в най-ранен стадии, за да може с напредване на времето да се засилва и да е важна за постигането на по-високите цели в образованието. В началото детската градина започва с усвояване на различни звуци и думи и е хубаво това да се случва и вкъщи. Различните игри в детската градина помогнат да усвои по-голямо количество лексика. Образователните стандарти се различават в различните държави, области и училища, което понякога е предпоставка две деца на една и съща възраст да са достигнали различно ниво в образованието си. Това не трябва да ви притеснява. Нормално е. Едни от най-важните стъпки са тези в детската градина и разбира се заниманията у дома. 
След като детето престане да ходи на детска градина, то се изправя пред едно голямо предизвикателство, а именно ходенето на училище. Със знанията натрупани до сега всяко дете може да напредва бързо и в училище.

1. Букви и звуци
В училище: В края на ходенето на детска градина повечето деца вече знаят да пишат почти цялата азбука и могат да броят до 20. Разпознават всяка буква по звук и дори някои от тях са в състояние да четат някои лесни думи. В първи клас децата доразвиват всичко това и вече могат да четат, да пишат и да смятат съвсем свободно.

www.wtmacademy.com
Вкъщи: За да може всичко това да се случва плавно, спокойно и разбира се, най-пълноценно, са много важни заниманията у дома. Много е важно родителите да четат книжки на децата. "Това им помага в училище, но също така ги кара да заобичат четенето"- твърди Сюзън Куин, специалист по четенето и начален учител в Ню Йорк. Четенето заедно подхранва общуването и забавлява, изгражда концентрацията, фокуса и лексиката. В началото е добре да стартирате с лесни книжки, които децата да разбират, защото това ще ги накара да се почувстват силни и успешни и ще ги мотивира за по-сложни цели. Децата се учат чрез повторение, като четат една и съща книжка повече от веднъж, отново и отново, а задаването на въпроси от ваша страна ги кара да мислят, да разсъждават и да се опитват да ви дават все по-сложни и по-сложни отговори. Дори когато сте навън с детето е хубаво да му обяснявате какво означават думите по билбордовете, по плакатите или пък в списанията. 

Писане
В училище: В първи клас децата се учат постепенно да пишат думи. В началото започват само с букви, след това са сричките и накрая са кратките думи като куче, котка и т.н., докато накрая стигнат до кратки изречения.
Ученически чанти и раници- www.Reia.bg
Вкъщи: Хубаво е вкъщи да имате кутия с канцеларски материали, което включва химикалки, моливи, хартия и гума. По този начин детето ви ще бъде стимулирано да се обучава у дома като пише различни думи и изречения, които са му направили впечатление през деня и същевременно ще има възможност да упражнява наученото в училище. Хубаво е родителите да карат детето да чете на глас това, което е написано. За да го насърчават допълнително е добре неговите рисунки и това, което е написало да бъдат окачени на хладилника например. 

2. Числа и броене:
В училище: В първи клас децата научават цифрите от 1 до 10 и как да събират и изваждат с тях. Обикновено събиране и изваждане се практикува с числата до 10. Развиването на тези умения продължава във втори клас. 

www.sheknows.com
Вкъщи: Когато сте у дома със своето дете е хубаво да му показвате цифрите в различните вестници или списания. Можете дори да правите игри с тях като го карате да ги изрязва и да ги лепи на лист хартия по ред. Показвайте на детето цифри и го карайте да ви казва кое е това число. Преди лягане е хубаво да карате детето си да преброи колко плюшени играчки има или нещо подобно. След това вземете 2 от играчките и го попитайте колко са останали. 

3. Форми и обекти:
В училище: В училище децата научават какво е кръг, какво е триъгълник и изобщо какви геометрични фигури съществуват. След това вече могат да ги класифицират и да ги различават по цвят и форма. 

www.psmag.com
Вкъщи: Когато сте у дома разказвайте на детето за фигурите, карайте го да ги рисува като ги редува. Най-добрите играчки, които могат да помогнат на детето в този случай са конструкторите. За да развиете способността на детето да разпознава цветовете можете да му дадете един пакет цветни бонбони и да ги подредите заедно по цвят. 

4. Време и сезони
Вкъщи: В училище децата ще се научат да се ориентират във времето и всекидневните дейности насрочени за определени часове могат да помогнат. Ще знаят, че в 8 часа отиват на училище и свършват в 12. Но все още ще им бъде трудно да разберат напълно концепцията за време, защото за тях времето все още е абстрактно понятие. 

Вкъщи: Помогнете на детето си да разбере какво всъщност представлява величината време като му казвате колко е часа по време на неговите рутинни дейности. Обяснете какво значение имат думите сутрин, вечер, рано, късно, днес, вчера и утре. Направете график с ежедневните дейности на малчугана с картинки, които детето да нарисува и да напише в колко часа се случват. В допълнение към всичко това разяснете четирите сезон като използвате специален календар, който да изобразява промените случващите се в климата. Също така използвайте облеклото, за да докажете това.
Столче за хранене Renolux-www.Reia.bg

Източник: www.parents.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"