Хранене по време на бременност митове и реалност - Моята първа бременност

                                                                               Photo credit:https://www.mumsnet.com/pregnancy/dos-and-donts
В момента, в който разбрах, че съм бременна реших да проуча какво може и не може да ям и да пия. В интерент естествено срещнах много теории и голяма част от тях си противоречаха за това се обърнах към специалист, който бързо ме въведе в основновото и ми обясни какви могат да бъдат последствията, ако прекалиш с храната.
Започвам с 2 мита, които са много грешни  - "Трябва да ядеш за двама" и "Сега ти е позволено да ядеш всичко и по колкото искаш"
Бижута за бременни
Първи мит - "Трябва да ядеш за двама" По време на бременнност е желателно да се приемат повече калории, но не и да ядеш за двама.
Втори мит - "Сега ти е позволено да ядеш всичко и по колкото искаш"
Хубаво е да се хапва разнообразно, за да може организма да си набавя необходимото, но не всички храни са препоръчителни и за това е желателно да се запознаете с тези, с които не трябва да прекалявате и е желателно да избягвате. За съжаление сладкото е една от храните, с които не трябва да се прекалява, а дори трябва да се избягва поради много причини една, от които е качването на прекалено много килограми, което може да доведе до усложнения и проблеми. Има калкулатори за бременни, с които може да изчислите колко килограма е здравословно да качите по време на бременност, спрямо настоящите ви килограми и колко е нормално да наддавате, може да попитате и доктора ви за това. Следенето на килограмите е желателно, за да сте сигурни, че ще завършите в здравословни граници и всичко ще бъде наред с бебчо. Разбира се не превръщайте следенето в мания и това е вредно.
Сутиени за бременни и кърмачки
Как е препоръчително да се храните?- Желателно е да се храните по 5 пъти на ден (3 основни и 2 междинни хранения) или минимум 3. Препоръчително е храната да бъде печена или варена и да присъства прясна салата според сезона към всяко хранене. Може да редувате различни видове меса и риби(не всяка риба е хубаво да се яде при бременност), не забравяйте да включвате в менюто си и бобови храни, като леща, грах, боб и т.н. Плодовете също са полезни, но отново в ограничени количества, най-здравословно е да се консумират между храненията, не като десерт. Избягвайте вредни храни, като чипсове, сладко, пържено, мазно и не прекалявайте с тестените. Просто се опитайте да се храните здравословно без стресиращи диети или прекаляване с храната. От личен опит мога да потвърдя, че когато ям безразборно килограчетата започват да се качват много бързо, когато се храня нормално и избягвам вредните храни килограмите не се качват бързо, а излишните изчезват. И не на последно място, малкото наддаване на килограми също е нездравословно, бременността не е период, в който трябва да се подлагате на строги диети.  Дали ще завършите в здравословни килограми зависи напълно от вас.
www.Reia.bg



Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"

0 comments:

Post a Comment