8 факта за менструалния цикъл и зачеването


Вие, както и повече жени не обръщате особено внимание на цикъла си докато не решите, че искате да бъдете майки. Ако приемате противозачатъчни и престанете положението може да стане още по-трудно за разбиране. Затова ние предлагаме отговори на най-често задаваните въпроси. 

1. Как да разбера дали цикълът ми е нормален?
Това е един от най-често срещаните въпроси, които Памела Беренс, професор по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина в Университета в Тексас получава. Обикновено средната честота на менструалният цикъл е 28-32 дни, но принципно всеки човек е различен. Много жени се притесняват от това, че техният цикъл идва на повече или на по-малко дни, но в крайна сметка цикълът не може да бъде абсолютно точен всеки месец. Ако все пак той идва на повече или по-малко дни, но въпреки това е редовен, то няма от какво да се притеснявате. Разбира се, ако сте в този период през две седмици или прескачате някой месец то тогава е добре да се консултирате със специалист.
www.wikihow.com
2. Мога ли да забременея ако имам нередовен менструален цикъл?
Това е абсолютно възможно, но просто процесът може да бъде по-сложен и по-продължителен, твърди д-р Мишел Какха, лекар на частна практика в Бевърли Хилс, Калифорния. Ако една жена е в цикъл през 28 дни и овулацията й е на 14 ден от цикъла има по-голям шанс за зачеване от една жена, чийто цикъл идва през 40 дни, просто защото овулира през по-малък период от време. Ако вашият цикъл е нередовен, можете да се консултирате с доктор, който да ви посъветва какво можете да направите по въпроса. 

3. Мога ли да забременея докато съм в цикъл?
Д-р Какха твърди, че зачеването по време на цикъл не е невъзможно но е много рядко срещано явление и това само при положение, че една жена има по-кратък от общоприетия цикъл. Например ако цикълът на жената е на 21 дни, тогава нейната овулация е около 7-я ден. Следователно ако тя има полов контакт на 5-я ден е възможно да зачене, тъй като сперматозоидите могат да живеят около 5 дни и ще са все още активни в маточните тръби когато жената е в овулация.
www.parenting.com
4. Пила съм 2 години противозачатъчни таблетки, дали това ще повлияе на шансовете ми за забременяване?
Дългосрочният прием на противозачатъчни таблетки няма да повлияе на опитите ви да заченете. В действителност повечето жени започват да овулират около три месеца след спирането на медикаментите. Докторите съветват да се спрат противозачатъчните няколко месеца преди да започнете да пробвате да имате дете и през това време да използвате презерватив като предпазна мярка, за да може след това по-лесно да се изчисли кога е била последната ви менструация и да се определи термин за раждането.
www.nhsdirect.wales.nhs.uk
5, Умирам да разбера дали съм бременна, кога най-скоро мога да си направя тест?
Когато се опитвате да забременеете е много трудно да устоите да не си направите тест по-рано, но всъщност няма смисъл да давате луди пари за скъпи тестове докато не сте сигурни, че е минало достатъчно време и вие ще получите релевантни резултати. Има някои тестове, които са много чувствителни и могат да установят наличието на хормона на бременността в деня на цикъла или един-два дни преди това. Ако направите теста преди това е много вероятно да получите отрицателен резултат дори и да сте бременна. Ако получите отрицателен резултат в деня, когато цикълът ви трябва да дойде, но още не идва, тогава повторете теста след 48 часа. Повечето тестове на урината се правят една седмица след датата на вашата менструация.
www.livescience.com
6. Имам ли шанс да съм бременна ако все пак менструацията ми настъпи?
Не! Не може да сте бременна ако менструацията ви е настъпила, но е възможно да се бърка имплантиращо кървене с цикъл. В 7 дневен срок ембрионът се имплантира в стената на матката и може да предизвика леко кървене. Това кървене обаче, е по-кратко от месечен цикъл. За да сте сигурни си направете тест. Ако сте бременна и кървенето продължава е добре незабавно да се свържете с вашия доктор. 

7. Има ли определено време през месеца, в което е добре да се прави секс, за да зачена?
Абсолютно! Тъй като сперматозоидите могат да живеят от 3 до 5 дни е добре половият акт да се състои няколко дни преди овулацията, за да имате най-висок шанс за зачеване. Просто трябва да следите овулацията си много добре.
www.everydayfamily.com
8. Как да разбера кога съм в овулация?
Има няколко основни метода, чрез които да следите овулацията си. Чрез т.нар. Менструален календар, чрез измерване на базалната температура на тялото, чрез наблюдаване на цервикалната слуз, чрез Симптотермален метод и чрез следене на нивата на Лутеинизиращия хормон. Научете повече тук: http://www.happymama.bg/2016/11/blog-post_16.html

Бонус: 
Спокойствието на майката носи спокойствие и на плода. Мексиканските бижута за бременни Bola са най-добрият избор на една бъдеща майка. Нежният звук, който те издават носи толкова приятно усещане, че няма как да не се почувствате великолепно! Можете да се запознаете с историята на бижутата Bola тук: http://www.reia.bg/za-mayki/meksikanski-bizhuta-za-bremenni-bola.html


За да имате по-безболезнено и бързо раждане е хубаво по време на бременността да си почивате и да бъдете наистина спокойни. Можете да го направите с възглавницата за бременни Babylonia Form Fix, която осигурява наистина максимален комфорт. Научете повече тук: http://www.reia.bg/za-mayki/babylonia-vzglavnici-za-krmene/babylonia-nursing-pillow-form-fix.html


Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"