Изграждане на връзката между бебето и домашния любимец


Вашият домашен любимец може да се превърне в най-добрият приятел на вашето бебе ако следвате тези няколко стъпки.
В началото е наистина доста трудно да започне да се изгражда връзката между бебето и домашния любимец, но въпреки времето, което това начинание отнема, определено ще видите, че си заслужава. Според различни специалисти домашните животни влияят положително на емоциите както на децата, така и на възрастните. Дори не е изненада, че семейства, в които има деца почти винаги си взимат куче. 
Ако все още нямате домашен любимец, но пък имате дете е хубаво да помислите за такъв. С течение на времето детето и животинчето ще започнат да се обичат и да прекарват много време заедно в игри. Този щастлив сценарии обаче, няма да може да се получи без вашата помощ, така че следвайте съветите, описани по-долу, за да започнете да полагате основите на една красива връзка между вашия домашен любимец и вашето бебе.
Птичката Киви- www.sophiegiraffe.bg
1. Как да започнем да градим връзката правилно
Много експерти препоръчват още преди да приберете бебето от родилното у дома да дадете на кучето бебешко одеяло или някаква дрешка, дори пелена, за да може то да я подуши. Обонянието на животните е много важно, то е едно от най-развитите му осезания, помагащо му да се ориентира в света. Това е най-добрият начин домашния любимец да се запознае с новороденото. Нашият съвет е да внимавате при влизането у дома с бебето, защото кучето или котето ще са развълнувани да ви видят и може, радвайки ви се, да наранят бебето. 
Изграждането на връзката бебе-коте не е сложна въпреки, че котките са непредсказуеми по природа. Просто позволете на котето да се запознае с новороденото от далеко. 
Изграждането на връзката бебе-куче е по-трудна, колкото и невероятно да звучи това. Затова следвайте тези инструкции:
www.dimplesmagazine.com
  • Помолете някой ваш приятел да държи кучето ви на каишка, докато то наблюдава как вие седите на стола, държите детето си и покривате с ръка главата му. По този начин кучето ще разбере, че вие защитавате бебето и и същевременно няма да има възможност да се доблиожи прекалено близо до детето. 
  • Не поставяйте никога бебето на пода, където кучето лесно може да го доближи и освен това не дръжте главата на бебето над кучето, защото така може кучето да направи изненадващ скок и да нарани детето. 
  • Говорете на кучето с лек и спокоен тон и също така го галете по главата, за да е спокойно 
  • Ако кучето не показва агресивно поведение като ръмжене, съскане, дръпване на ушите назад или навеждане на опашката ниско, тогава можете да му позволите да доближи бебето и да го подуши, но не и да го облизва. 

Костенурката Марго- www.sophiegiraffe.bg
  • Уверете се, че вашето куче е достатъчно послушно и следва вашите команди. Ако не е така и то не разбира когато му казвате "не" тогава трябва да го изведете от стаята, а ако е възпитано добре и ви слуша, тогава трябва да го възнаградите.
  • Дори и вашето куче да е много възпитано е хубаво да внимавате когато то се доближава до бебето. Задължително е през първите три седмици да наблюдавате поведението му. 


2. Кога трябва да повишите вниманието си
Кучетата и котките често проявяват завист когато в къщата дойде нов член и това може да ги направи агресивни към новороденото, затова трябва постоянно да бъдете нащрек за някои от следните признаци на агресия:
  • Ухапване и ръмжене
  • Ако ушите на животното са изпънати назад или опашката му е ниско долу
  • Отказа на кучето да използва своето легло или пък маркирането на територия от страна на котките
  • Често правени бели и поразии
  • Отказ от храна
  • Невъзпитано поведение 


Всички домашни любимци изискват повишено внимание. Малките например трябва да бъдат наблюдавани, защото все още са изпълнени с много енергия и понякога неконтролируемо поведение. А пък старите са вече улегнали и много строго охраняват своята територия. 

3. Изграждане на приятелство
Ако след първите три седмици всичко е наред трябва да включите вашия домашен любимец в част от ежедневието. Позволете му да ви следва наоколо, разбира се, ползвайте каишка ако смятате, че е необходимо. Старайте се да дарявате своя домашен любимец с много обич, докато бебето е наоколо и също така му давайте по някое лакомство докато храните детето си и го водете с вас на разходка когато излизате. 
Следете внимателно контактите между кучето и детето и гледайте да не са прекалено близо, защото може да възникне проблем. 
След като вашето бебе започне да пълзи и да ходи бдителността ви трябва да бъде още по-повишена. Детето все още не е наясно как трябва да се държи с животното и може в играта им да бъде леко ухапано, което да го изплаши. 
От друга страна бебето може да залитне или да падне, което да накара животното да се уплаши и да мине в отбранителна позиция. Затова е добре кучето да бъде държано настрани когато бебето е в проходилката. 
Стараейки се да научите домашният ви любимец да цени бебето е хубаво и да научите бебето да цени домашния любимец. Покажете му, че не е добре да дърпа животното за опашката и ушите, защото не му е приятно. Освен това детето трябва да разбере, че и кучето има своя територия, която е неговото лично пространство. С течение на времето позволете на детето да ви помага в грижата за домашния любимец като му позволите пълни паничката му с вода или с храна. 
Не забравяйте, че ако в началото връзката бебе-домашен любимец не се получава, то не е защото те не се харесват, а защото просто е нужно повече време. 
Софи жирафчето- www.sophiegiraffe.bg


Източник:www.parents.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"