Овулация и определяне на плодородните дни


Овулацията представлява процес, при който се осъществява пускане на доминантен фоликул и освобождаване на яйцеклетката от него. Овулацията е много кратък период от време- от 12 до 24 часа максимум. Тя може да бъде оплодена от няколко десетки милиона сперматозоиди. Обикновено се освобождава по една яйцеклетка. Ако след напускане на яйчниците и по време на овулацията яйцеклетката не бъде оплодена, тя се разпада и се абсорбира от лигавицата на матката и след това започва менструация. 
Два или три дни преди овулацията жената е най-плодородна. Ако си водите календар и можете да предвидите този ден, защото искате да станете майка, значи трябва да се възползвате защото това е деня, в който шанса да заченете е най-голям. Има няколко възможни варианта, чрез които да изчислявате овулацията си. 

1. Менструален календар
Това е най-простият начин да определите овулацията си. Първо трябва да се определи датата на следващия цикъл, което не би трябвало да е трудно ако е редовен. За съжаление този метод не може да бъде полезен на жени, които имат нередовна менструация. От този ден връщате 12 дни назад и в следващите 5 дни е денят на вашата овулация. Ако менструалният ви цикъл е на 28 дни, значи овулацията е на 14-я ден, като първият ден е този, в който започва менструацията, а 28-ят е този, в който приключва.
www.pinterest.com

2. Измерване на базалната температура на тялото
Въпреки, че не чувствате промени през първите няколко дни след овулацията, вашата температура се повишава. Ето защо това трябва да се наблюдава в няколко поредни ментструални периода, за да се проследи закономерността. Температурата през тези дни се повдига само с 0,1C- 0,2C, но трябва да се мери рано сутрин, докато все още сте в леглото.
www.mjakmama24.pl

3. Наблюдение на цервикалната слуз
Много е важно за една жена, която иска да проследи овулацията си всяка вечер да записва промените в своите гениталии. След 4-5 ден след началото на менструацията вулвата е суха и това продължава до 9-10 ден когато се появява бяла лепкава слуз, в която все още не могат да живеят сперматозоиди. С нейната поява започва потенциално фертилният период. След това слузта започва да се сгъстява, да придобива цвят и да оставя следи по бельото. Това вече е среда, в която могат да се настанят сперматозоиди или с други думи казано може да се зачене. Последният ден, в който слузта е гъста е най-плодороден. След това тя отново започва да става все по-водна, приличаща на белтък от яйце и все по-разтягаща се и оставя доста петна по бельото и усещане за влажност. До 4-5 дни след това започва безплодният период, който продължава до началото на следващия цикъл. 
В аптеките може да намерите малки микроскопи, с които да определяте фертилните си дни. Дори можете да използвате слюнка за проба, но преди това не трябва да сте яли или пили каквото и да е поне 2 часа.
www.stayathomemum.com.au

4. Симптотермален метод
Този метод е най-труден от всички, но пък се смята за най-ефективен. Състои се в измерване на няколко показателя, базална температура, цервикална слуз и изменението на шийката на матката, степен на нейното разкритие и мекота, Това трябва да се случва в различни периоди от цикъла. Изменението на базалната температура и цервикалната слуз са свързани с изменението на нивата на хормоните по време на цикъла, а положението на матката зависи от нивата на половите хормони естроген и прогестерон. Колкото по-близо е овулацията, толкова по-високо е шийката на матката и освен това тя се разширява и става по-мека.
www.serena.ca

5. Нивата на Лутеинизиращия хормон
Овулацията може да се определи и от концентрацията на лутеинизиращия хормон. От 24 до 28 часа след овулацията нивата на този хормон достигат максимума. Има тестове, които показват резултатите до няколко минути. Те могат да бъдат закупени под формата на ленти или като цифров тест.
www.brooksidepress.org

Източник: www.familylifestyle.net
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"