Войната вкъщи


Ако в едно семейство има две или повече деца много често се случва родителите да изпълняват ролята на рефер, което е една не лека задача. Обикновено резултатът е това е едното дете да твърди, че е обичано по-малко от другото. Такива моменти са истински кошмар за всяко семейство и дори споменът за тях предизвиква отчаяние. Ето няколко начина за справяне със подобен тип ситуации или с други думи казано как да върнем мира у дома. 

Справедливите граници
За един добър и отговорен родител е важно да определи къде са границите в поведението на своите деца. По принцип границите са широко понятие и всеки ги разбира по различен начин, което значи, че е наистина трудно да бъдат определени. Но въпреки това е добре всеки от нас да седне и на четири очи да поговори с децата си за това, кое е добре и кое не и как всъщност трябва да се държат те. Трябва да бъдем кристално ясни по отношение на нормите и на позволенията. Пример за това е спокойното обясняване на това, че удрянето или взимането на чужда играчка са напълно недопустими, а наричането с обидни думи е невъзпитано и неетично.
www.barbarawebberattyatlaw.com

По равно любов
Никой родител не обича едното си дете повече от другото и това е съвсем нормално. Но има ситуации, в които малчуганите мислят точно обратното и това обикновено се случва в спорове и караници между децата. За да избегнете това можете да играете различни игри с децата си, но поотделно. Така всяко едно от децата ще има възможността да се почувства специално, а не пренебрегнато. Ако играете игри заедно тогава давайте на децата равностойни роли, за да може да няма сърдити.
www.livescience.com

Ревността
Когато едното дете е по-голямо от другото много често се стига до момента с ревността. След като по-малкото дете се роди и по-голямата част от  грижите са съсредоточени върху него, другото дете сякаш остава в сянка. Това определено му носи негативни емоции и влияе зле върху чувствата и поведението му. Опитвайте се да отделяте време и за него, за да избегнете това. Друга вариант е едното дете да има някакви творчески заложби и да бъде по-старателно, което му носи повече похвали. Така обаче, другото дете се чувства пренебрегнато и смята, че е по-малко обичано, което го кара да се озлобява по някакъв начин срещу брат си или сестра си. Постарайте се да окуражавате и двете деца еднакво, за да няма оскърбление и тъга.
www.livescience.com
Големият спор
Когато децата спорят е почти невъзможно да бъдат разтървани. Те се блъскат, обиждат, крещят си и обикновено накрая единия се разплаква. В такъв момент е особено трудно за родителя да вземе нечия страна. За това най-добрият вариант е децата да бъдат разделени в отделни стаи, където всяко едно от тях да се успокои и да няма по-сериозни последствия от случилото се.
www.empoweringparents.com
Самостоятелност
Много добра идея понякога е да оставите децата си сами да намерят решение на водения помежду им спор. Разбира се, това е възможно само ако ситуацията не е придружена от насилие или от някакъв вид тормоз. Това е тактика, която ще научи децата ви да бъдат по-самостоятелни и да се научат да вземат решения без да се налага някой да им бъде рефер.
www.jezebel.com


На пазар
Когато сте навън с децата си гледайте да не купувате подарък само на едното дете. Наистина има ситуации, в които едното дете има нужда от нова раница, а другото все още не, е добре да купите нещо и на двете деца. По този начин те ще се почувстват равностойни. Ако вашето дете има нужда от раница можете да погледнете нашите предложения тук: http://www.reia.bg/uchenicheski-posobiya/uchenicheski-chanti-ranici.html,



а за да не карате другото си дете да се чувства пренебрегнато му вземете от несесерите с любими герои, които Reia.bg предлага. Вижте ги тук: http://www.reia.bg/uchenicheski-posobiya/neseseri.html



Happy mama
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"