9 начина да кажете "не" на вашето дете


За всеки родител е наистина трудно да възпитава детето си, понякога дори е сърцераздирателно. Вие искате да видите една слънчева усмивка на лицето на детето ви, а не тъга и сълзи или страховито гневно избухване. Казвайки "не" по грешен начин можете да предизвикате непоправими щети, но пък казано по правилния начин ще направите детето щастливо и ще облекчите себе си. Ето някои ефективни съвети за това как да казвате "не". 

1. Веднъж е достатъчно
Трябва да бъдете достатъчно твърди, строги и ясни когато веднъж кажете "не", за да не се налага да повтаряте.  Използвайте сериозно изражение на лицето и споделете с детето какви са причините, поради които няма да получи това, което иска. Ако този метод не работи, опитайте друга стратегия, а именно да намерите начин да промените поведението на детето, така че то да заслужи да му кажете "да". Но в този случай трябва да бъдете много внимателни, защото ако детето наистина не заслужи вашето "да", но вие все пак се съгласите с неговото желание, това е грешна стратегия, по този начин детето ще знае, че може да ви манипулира.

2. Обяснение
Не е достатъчно само да кажете "не". Децата не разбират и съответно могат да повторят същото лошо поведение при следваща ситуация. Затова е много важно да обясните причините за вашия отказ. Най-ефективният метод, по който вашето "не" ще има полза е да поговорите с детето, така че то да ви разбере правилно.
www.parenting.com
3. "Да" може да означава "Не"
Децата чуват "не" твърде много пъти, което може да е причина за увреждане на тяхната реч и освен това може да причини обида. Затова е много подходящо да използвате стратегията в която казвате "да", но това всъщност значи "не". Например ако детето ви попита за бисквитка можете вместо "не" да кажете "Да, може бисквитка, но след вечеря" или пък ако поиска някаква играчка можете да му отговорите "Да, може, ако това е, което искаш за Коледа". По този начин вашето дете ще има възможност да получи нещо, което силно желае и то за определен повод, който е важен за него и освен това ще се научи да прави компромиси. За да може детето ви да следи колко време остава до момента, в който ще получи подарък можете да закупите за стаята му Образователния часовник Gro Clock, който говори на езика на децата. Научете повече за него тук: http://www.grobag.bg/collections/custom-collection/products/gro-clock


4. Недейте да крещите
В книгите за детското развитие пише "крещенето на вашите деца може да бъде също толкова лошо, колкото физическото наказание и може да предизвика промени в поведението е в емоционалното развитие. Много често се случва един родител да крещи на детето си и съответно то да се уплаши и да замълчи да по-дълго време. Освен това крясъците могат да доведат до депресия и ниско самочувствие, така че е жизнено важно с децата да се общува с нормален приятелски тон. 
Устойчивите искания много често са предизвикани от скука. Обръщането на достатъчно внимание и участието в разговори и игри с тях могат бързо да променят предмета на тяхното внимание и да ги насочи към нещо положително. 
www.chicagotribune.com
5. Пазете тяхната душевност
Не злепоставяйте детето пред другите хора. Ако искате да му направите по-сериозна забележка или да поговорите с него по-добре намерете други място, на което да сте само вие и му обяснете защо му казвате "не". Не забравяйте, че ако злепоставите детето си на обществено място, то ще започне да прави така с вас. 

6. Кажете "не" с алтернативи
Даването на алтернативи може да убеди детето ви, че вие уважавате молбата му. Например когато вашето дете иска бонбони е добре да му кажете "Не, няма да ти купя бонбони, но ако искаш мога да ти купя ябълка", като след това подробно обясните ползите за здравето от ябълките и колкото повече са те в сравнение с бонбоните. 
www.parents.com

7. Не давайте напразни надежди
Родителите често казват "Не сега". Ако не сега кога? Ако не изпълнявате обещанията, които давате на детето си има опасност от проблеми с доверието. Дайте някакъв определен период, в което вашето дете да очаква, че молбата му ще бъде удовлетворена. Пример за това е "Не сега, ще получиш тази играчка за рождения си ден". По този начин ще научите детето на търпение. А ето и предложения за прекрасни подаръци за рождени дни или пък за Коледа. Ако имате момиченце можете да се възползвате от специалните оферти на Reia.bg за Шведските кукли Rubens Barn. Това са уникални, висококачествени кукли, изработени ръчно. Разгледайте ги тук: http://www.reia.bg/za-igra/kukli-rubens-barns.html  

А пък ако имате момченце можете да направите къпането много забавно със страхотната количка Софи жирафчето. Научете повече за нея тук: http://www.sophiegiraffe.bg/za-banyata-bg/sofi-zhirafcheto-kolichka.html



8. Нека детето избира
Възможността за избор кара децата да чувстват, че тяхното мнение също е от значение и не са пренебрегнати. Например когато откажете на детето си бонбон можете да го попитате дали не биха искали да го заменят с парче ябълка, като същевременно му обясните ползите за здравето. Когато сте на пазар и избирате зърнена закуска например е добре да дадете на детето възможност да вземе крайно решение за избора на продукт. Ако то започне да избира варианти на продукти му кажете "не". Вие изберете няколко възможни варианта, но нека то реши кой да е крайният. 

9. Не противоречете не вашия партньор
Много често когато единият родител каже "не" детето отива при другия, който казва "да. Това може да доведе до конфликт между родителите и същевременно да създаде манипулативен навик в детето. Майката и бащата трябва да обсъждат решенията и така ще им бъде много по-лесно да вземат решение.

Да кажете "не" на детето не е лека задача, защото все пак искате да направите вашите деца щастливи, като им угодите. На някои родители им е много по-лесно да крещят. но може би не мислят за негативните последици от това. Затова е добре да прекарваме повече време с децата си, учейки се да говорим с тях на спокоен тон. 
На добър час родители! 
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"