"Спрете да ме порицавате! Аз съм готина мама!"


Виждам, че всички вие ме гледате. Толкова скептично сте настроени към мен, че дори сте малко ядосани. Виждам ви когато вдигате веждите си и си шепнете помежду си точно както в гимназията. Осъзнавам, че не ме харесвате, но в интерес на истината слабо ме вълнува. Наистина. 
Много хора смятат, че "готина майка" е синоним на "лоша" и те често споделят това мнение с други хора, които са готови да ги изслушат. Предполагам, че вие не сте доволни от това, че моите деца ме обичат и са щастливи когато са около мен. Ръководствата за родители обикновено ни учат, че не трябва да бъдем най-добрите приятели на децата си, но аз разчупвам това правило и го прекарвам през моята призма. И да, аз съм готина майка, а децата ми са възпитани и не са хулигани. В действителност те са страхотни и се справят добре във всичко. 
Може би моят майчински стил не ви харесва, защото не се припокрива с вашия и аз виждам укора в очите ви, но не се интересувам от това. И честно казано бих могла да живея така и това няма да ме кара да се срамувам. 
Слингове Babylonia- www.Reia.bg
Всъщност защо преди да ми давате оценка първо не ме опознаете? 
Когато аз станах майка бях твърдо решена, че няма да се отказвам напълно от живота си в името на децата. Обичам ги много, силно и безрезервно, по същия начин, по който вие обичате вашите, но аз също така умея да се наслаждавам на живота си без да лишавам техния от мен. За мен да бъда "добра майка" не означава, че досегашните ми занимания като йога и тичане трябва да отидат на заден план или изобщо да изчезнат от ежедневието ми. Ако това се случи знам, че няма да се чувствам добре, което всъщност ще бъде в ущърб на децата и на техния растеж и след това зрялост. 


Признавам, че отглеждам децата си по малко по-освободен начин, като ги оставям да правят грешки и ги насърчавам да бъдат себе си. Те не винаги са разбиращи, не винаги са послушни. Напротив, има дни, в които са толкова диви, че и аз самата трудно се справям, но въпреки това всяка секунда от всеки ден, когато те имат нужда от мен, аз винаги съм до тях, за да ги съветвам и насърчаваm, докато научат кое е правилно и кое не. Това, че не ангажирам 100% от времето си, в което да бдя над тях като хеликоптер не означава, че не съм добра майка. 
Понякога осъзнавам, че стилът ми на обличане напомня на стила на моята дъщеря тийнейджърка и знам, че това ви побърква, но определено не ви дава право да ме съдите. Да, обичам свежи дрехи, обичам дънки, обичам фънки облекло. 
Чанти за бебешки аксесоари PacaPod- www.Reia.bg
Не ме интересува ако вие си мислите, че по този начин се опитвам да изглеждам по-млада, отколкото всъщност съм и, че тези дрехи не са подходящи за моята възраст. Не ми пука, че мислите, че да имам татуировка на глезена или розово в косите е неподходящо, защото аз се харесвам по този начин, чувствам се добре и щастлива, а щом аз съм щастлива няма как и моите деца да не са. Дъщеря ми определено няма нищо против, че сме в един стил, даже напротив, това я радва. Дори е имало случаи, в които тя заема моите дрехи, защото са готини. Смятам, че тя се учи да обича тялото си и да уважава себе си, което е ключът към изграждането на самочувствие. 
www.goodhousekeeping.com
Ако се питате защо в моята къща много често идват да преспиват приятелите на децата ми, това е така, защото аз не изпадам в ненужни тревоги за това дали са добре. Просто отивам да си легна. Очаква се гостито с преспиване да се превърне в щуро, лудо и забавно за децата и те да разхвърлят много, правейки си парти, но това е нормално. Кой тийнейджър няма нужда от нещо такова. Затова аз просто им правя пуканки и отивам да си легна. 


И между другото аз съм майката, която осигурява на децата си истории за разказване. (Помниш ли когато майка ми се легна и ние...и те са направили нещо, което винаги ще запомнят, докато аз съм си била в стаята). Аз подкрепям желанието на децата да се забавляват, в рамките на нормалното разбира се. Много добре знам, че всичко си има граници, които всеки сам си поставя, но пък трябва да спазва. Аз съм щастлива когато моите деца се забавляват, защото знам, че в този момент те живеят пълноценно. 
Така че не ме винете, че не се будя в полунощ, за да правя опити да си пиша в интернет с детето ми. Напротив, когато то не ми отговоря се замислям, че може би се забавлява, а не стои, взирайки се в телефона и чакайки съобщения от майка си. 
И знам, че ви е неприятно когато вашите деца са били на гости в моя дом, при моите деца и след като са се прибрали са ви казали, че аз съм "готина" майка", но по-добре го приемете, Това е моят начин! 
Костенурката Марго- за никнещи зъбки- www.sophiegiraffe.bg

Happy mama
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"