За и против споделения сън. Предимства от близостта на родителя и детето


Между всички вълнения от раждането на бебето има и много важни решения, които трябва да се вземат. Част от тях са свързани пряко със съня на новороденото. Много родители предпочитат да спят в едно легло с детето си и смятат, че така то ще спи по-спокойно и съответно по-дълго, докато други не са съгласни с тази идея по ред причини, една от които е безопасността. Кой всъщност са ползите от споделения сън и какви са тревогите около него? Може би има някаква междинна станция, среден вариант, който да включва в себе си по малко и от двете възможности. Близостта родител-дете е много дълбоко изследвана от различни специалисти и резултатите сочат, че има много предимства в това детето да спи в едно легло с родителите си. В крайна сметка новороденото се чувства най-добре в обятията на майка си и това нямам как да бъде грешка. Ползите включват: 
--Кърменето е по-лесно
--Бебетата заспиват по-лесно
--Подпомага се развитието на бебето
--Намалява риска от "Синдром на внезапната детска смърт"(СВДС) 
--Засилва се връзката дете-родител
--Бебето има по-малко смущения на съня през нощта
Много мек утешител за гушкане и сън- www.sophiegiraffe.bg
Кърменето е по-лесно
Редица изследвания показват, че бебетата, които спят в непосредствена близост до техните майки постигат по-добри резултати по отношение на успешното започване на кърменето и неговата продължителност. Кърменето е особено важно, защото кърмата съдържа всички хранителни вещества, от които бебето се нуждае през първите 6 месеца от живота си и също така му помага да бъде по-устойчиво на болести и алергии. За кърмещите майки е по-лесно да синхронизират фазите на съня си с тези на бебето. Майките, които хранят децата си с адаптирано мляко постигат това малко по-трудно. Кърмещите майки обикновено се будят минути преди новороденото да се събуди и да поиска да яде. При споделения сън майката може да накърми и успокои детето още преди то да се е събудило напълно. 


Бебетата заспиват по-лесно
През ранните месеци след своето раждане бебетата имат трудности при преминаването през етапа лек сън. Тогава те се нуждаят от непрекъсната грижа и внимание и от дълго и нежно приспиване. Ако новороденото бива държано на ръце или заспива в прегръдките на любим човек то се отпуска много по-лесно. Свиква с познатата среда и заспивайки спокойно с татко и мама детето развива положително отношение към съня. 

www.huffingtonpost.com
Подпомага се развитието на детето
Освен ползите за кърменето и съня споделеният сън влияе и на здравословното развитие на малчуганите. При раждането мозъкът на бебетата е развит само 25%, следователно те зависят изцяло от техните родители. Това е така защото детето има незрели органи, незряла имунна и централна нервна система. Непосредствената близост с родителя представлява физиологична регулация и подпомага развитието. През годините са наблюдавани много бебета, които спят с техните родители и медицинската полза е очевидна-тези бебета се развиват по-бързо и по-добре. Ползите за развитието са известни още от години. През 1840 г. А. Комб пише в своята книга " Грижа за детето", че през първите четири месеца от своя живот, както и през зимните и пролетните месеци е задължително детето да спи с майка си, за да се радва на нейната топлина. 
Намалява риска от "Синдром на внезапната детска смърт"(СВДС)
Смята се, че споделеният сън намалява риска от "Синдром на внезапната детска смърт" Проучванията установяват, че когато бебето спи с майка си или с друг близък (баща, детегледачка) се получава обмен на сетивни дразнения като допир, миризма, дихателни звуци и вокализация и рискът от СВДС намалява с 33-50%. 
Пелена за повиване от органичен памук- www.grobag.bg
Засилва се връзката дете-родител
Въпреки че може да не е очевидно, комуникацията между майката и детето не е случайна. В действителност връзката между детето и неговия родител, е това, което помага на майката да разбере чувствата на детето си още в съвсем ранния етап от техните взаимоотношения. Тази ранна комуникация е в основата на пълноценното развитие на детето, а говоренето и визуалният контакт са много важни. Това разбира се, може да бъде постигнато само ако има непосредствена близост между двамата, каквато предлага споделеният сън. Освен всичко казано до тук, споделеният сън може да помогне и на двойки майка-бебе, които не са започнали своите отношения по най-добрия начин. Медицински причини може да са довели до раздяла веднага след раждането, а споделеният сън е това, което може да укрепи тази връзка. Ето как става: При някои жени майчинските хормони се задействат със закъснение и има три неща, които могат да ускорят този процес. Това са сънят, кърменето и докосването. 
www.thebump.com
Бебето има по-малко смущения на съня през нощта
Когато родителят и детето спят в едно и също легло родителят има много по-бърза реакция ако бебето се събуди по някаква причина. Когато обаче то усеща топлината на мама разбира се, то заспива спокойно и неговият сън е много по-здрав, продължителен и пълноценен. Освен това се смята, че родителите, които спят с децата си се чувстват много по-отпочинали на следващия ден, защото бебето им не се е будило толкова често и те са успели да спят добре. 


Бонус: Имайте предвид, че споделеният сън няма да сработи ако започне да се прилага твърде късно. Ако в началото след раждането решите, че детето трябва да спи в отделно креватче, но сънят му е неспокоен и това продължава дълго, не мислете, че като го вземете при вас в леглото положението ще се промени. Ако искате да имате споделен сън трябва да започнете да го прилагате още в самото начало. 
Освен това е важно да знаете, че не всички родители могат да спят с децата си, защото всеки от нас се нуждае от различно пространство, за да може да спи. Някои обичаме да сме сгушени, други обичаме да сме на широко. Така че не се изненадвайте ако поради тази причина споделеният сън не ви се получава. 
Aerosleep топ матрак за спокойния сън на вашето дете- www.Reia.bg


Източник: www.bellybelly.com.au
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"