Сънуват ли бебетата? Какви са техните сънища?

www.grobag.bg
Когато вземете новороденото си дете в ръце можете да забележите гримасите, които то прави докато спи. Някои бебета са много изразителни по време на сън, други правя смешни физиономии, а трети се усмихват. Всички това ви кара да се чудите дали вашето дете сънува. И този въпрос е напълно нормален. Вие сънувате, тогава защо и бебето да не го прави?
В следващите редове ще разгледаме точно тази тема, като споделим с вас мнения на експерти в областта. 

1. Бебешкият сън- Урок за цикъла на съня
За да разберем дали бебетата сънуват първо трябва да разберем цикъла на съня. Човешкият сън е разделен на два цикъла, всеки от които продължава между 70 и 110 минути. Това са REM (Rapid Eye Movement-Бързо движение на очите)) и не-REM сън (възстановителен сън, който възстановява тъканите и засилва имунната система). Ние преминаваме няколко пъти през тези цикли нощем като последният ни REM цикъл е около 1 час. 
REM сънят е времето когато ние имаме ясни сънища. Каква обаче е връзката на REM съня с бебетата? Ами много просто, бебетата прекарват много повече време в REM сън- около 50%, отколкото възрастните- 25%, защото техните цикли са много по-различни. По време на REM съня човек се буди по-често, защото сънят е лек, ето защо бебетата се будят доста често. На базата на всичко това можем да кажем, че бебетата наистина сънуват. 
www.grobag.bg
2. Бебешките сънища
Научно погледнато бебетата сънуват, но в действителност никой не може да потвърди това със сигурност, защото малките не могат да говорят. Според експерти в областта бебешките сънища зависят от това колко REM сън имат те и това, че не могат да ни разкажат, не значи, че не се случва. Новородените са много по-умни отколкото дори можем да си представим. Дори според британски учени техните мозъци са способни на самоанализ. Дори вече се смята, че способността на бебетата да сънуват се развива още в майчината утроба. Според други учени обаче, бебетата определено не сънуват или поне не по начин, по който го правим ние възрастните. В крайна сметка обикновено сънищата са свързани със събитията през деня, те са верига от моментите в живота ни, свързани с близки и познати. Бебетата обаче все още не разполагат с подобен тип умствени умения, за да съберат нужните впечатления и да ги превърнат в сън. В REM съня бебетата за заети да развиват своя растеж, а мозъкът им разработва нови и нови пътища на невроните и съответно остава малко интелект, който може да бъде насочен към сънуването. В крайна сметка има много мнения по въпроса и за жалост нито едно бебе не може да ни даде категоричен отговор на въпроса за съня му. 
www.grobag.bg
3. Какво сънуват бебетата?
Ако вие сте от тези хора, които вярват, че бебетата сънуват сигурно се чудите какво всъщност сънуват. Ние възрастните сънуваме на база впечатления от деня, неща, които сме видели, чули или прочели, така че ако прилагаме тази логика при бебетата, то техните сънища са изпълнени с смучене на палци, с изхождане, с плач и с хранене, поне в началото. С времето обаче, бебето расте и става все по-наясно със заобикалящата го среда и съответно може би в сънищата му вече се появяват и мама и татко и кой знае, може би и кучето. Според изследвания бебетата нямат развито чувство за страх до 2-3 годишна възраст, от където следва, че те не могат да сънуват кошмари. 
www.grobag.bg



Happy mama
www.grobag.bg
www.babysleepsite.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"