Всичко, което искате да знаете за спалните чували

Какво точно е спален чувал?
Спалният чувал всъщност е завивка, която се облича и е специално създадена за бебета. Има отвор на врата и ръцете и обвива бебето, като поддържа една и съща температура през цялата нощ, Освен това чрез спалните чували можете да забравите за проблемите, свързани с отвиването или с покриването през глава.
Всички спални чували ли са безопасни?
За да бъде безопасен един спален чувал дизайнът му трябва да отговаря на определени изисквания и да е направен от безопасен материал. Ако покрива определените изисквания тогава е по-безопасен за вашето бебе. Когато отворите на врата и ръцете са точният размер, то няма опасност бебето да се изплъзне извън спалния чувал, докато свободата на движението вътре не е ограничена. Това гарантира, че детето ви ще спи по-спокойно и поддържаната температура ще му осигури нужния комфорт.
Компанията Gro е направила подробни изследвания и задълбочени тестове на своите продукти, за да гарантира, че спалните чували, които предлага са напълно безопасни и отговарят на строгите Европейски и Британски стандарти и законодателства. 

Защо да използвам спален чувал вместо традиционна завивка?
Когато използвате традиционните завивки има риск бебето да избута завивката, но ако ползвате спален чувал то няма да остане отвито, няма да му е студено и няма да събуди цялото семейство заради това. Бебешките чували поддържат една и съща температура и по този начин бебета се чувстват добре и има спокоен сън през цялата нощ. Бебето ви може да се събуди да се раздвижи в кошарата и пак да заспи, без да се налага да оправяте постоянно завивките му. Спалните чували бързо се превръщат в страхотна част от вашите ежедневни навици. Когато обличате детето си в спален чувал то ще се чувства сигурно като вкъщи и ще знае, че е време за сън дори да сте далеч от дома. Спалният чувал помага в плавното преминаване от количка към кошара, защото е общата точка между двете, и забавя възрастта в която детето започва да се обръща и да спи с лице надолу, така че няма нужда да се безпокоите и често да ставате да проверявате дали всичко е наред. Използването на спален чувал не позволява на бебето да се покатери по кошарата което осигурява повече сигурност докато то расте и съзрява.
Как да обличам детето си под спалния чувал?
Дрешките, които обличате под спалния чувал зависят от това колко е дебел той (какъв тог) и каква е температурата в стаята. В таблицата по-долу може да видите как да обличате детето си според следното:
https://cdn.shopify.com/s/files/1/1096/4678/files/temperature_table_large_large.png?v=1473678744
Независимо от това всяко бебе е различно и с течение на времето вие сами ще разберете кое е най-добро за него.  Поставете ръце върху гърдите на бебето и според това какво чувствате, ще разберете дали е облечено подходящо. Бебешките ръце не винаги са добър и точен индикатор, защото в повечето случаи те са студени.
Каква дебелина (Тог) спален чувал да използвам?
Спалните чували 3,5 тог  са подходящи за по-студеното време през зимата. Тези, чиято дебелина е  2.5 тог са идеални за зимата, есента и пролетта и ако под тях сте облекли подходящи дрехи, може да се използват и за някои по-студени летни нощи. Ако стаята ви е с температура под 20°C, препоръчваме ви да използвате спален чувал 2.5 тог, но ако температурата на стаята ви е винаги над 21 ° C е добре да използвате спален чувал 1 тог. Често майките обличат децата си с 2.5 тог през нощта когато е по-студено и с 1 тог през деня когато температурата вкъщи е по-висока. Спалните чували 0.5 тог за по-горещи летни дни когато температурата се повишава повече.
Защо да взема на детето си 2.5 тог спален чувал когато моята завивка е 5,6 или 12 тог?
Педиатрите препоръчват завивките на бебето да бъдат по-леки. От наши проучвания и отзиви от родители, спалните чували 2.5 тог са задължителни за зимата в България, а 1 тог за пролетта и есента. Спалния чувал обвива правилно тялото на бебето и изолира горната и долната част, създавайки топъл джоб с въздух2.5 тог е идеален за използване през цялата година с изключение на горещите дни когато трябва да използвате 1 или 0.5 тог.  Спалният чувал 2.5 тог е идеален и за вашите пътувания. Единственото което ще трябва да правите е да сменяте облеклото под спалния чувал, за да може бебето винаги да  спи в подходяща температура.

Какво е тог?
Тогът показва колко е дебел един спален чувал или колко топло пази, това е широко разпространен термин използван за обяснение на дебелината на завивките/чувалите. Спалните чували Gro отговарят на британските стандарти BS 4745: 1990  както и на новите стандарти BS 8510: 2009. Последните предложения на педиатрите са спалните чували да бъдат леки и да бъдат съобразени с британските стандарти, което значи да бъдат между 2.5 и 3 тог, за да бъдат подходящи за температура 10 ° C и 20 ° C.
Защо спалните чували Gro нямат ръкави?

Спалните чували не трябва да имат ръкави за улеснение на циркулацията на въздуха и охлаждането на тялото на детето(бебетата, които спят в традиционни завивки винаги изкарват ръцете си извън завивката). Освен това дебелите ръкави ограничават движението на бебето и така нарушават неговия сън. Новите британски стандарти изрично посочват, че бебешките спални чували не трябва да имат ръкави и качулки. Когато времето е студено ние препоръчваме да облечете на бебето боди с дълъг ръкав и пижама отгоре, но никога спален чувал с ръкави.
Как да изпера спалния чувал на бебето ми?
Всички спални чували могат да се перат в пералня на 40°C. Може да се изсушат на простор или в сушилня на по-ниски градуси и по-бърза програма. Както всички продукти, направени от фин памук, така и чувалите Grobag имат сколнност да се разширяват(отпускат) с 5%. Ако детето ви има алергия и искате да перете спалния чувал на 60°C е възможно да се отпусне още малко. Като цяло нашият съвет е да  помислите за околната среда и ако спалният чувал не е много мръсен, да го перете на 30°C!
От колко спални чувала имам нужда?
Тъй като всеки чувал може да се използва поне една година, независимо от размера, ви препоръчваме да имате 2 спални чувала, така че за всеки "инцидент" да има резервен чувал. Също така много често майките купуват чувал 2.5 тог за вечерта и 1 тог за през деня.
Кой размер спален чувал да избера?
Спалните чували са разделени на 3 основни размера: 0-6 месеца, 6-18 месеца и 3-6 години. Компанията Gro произвежда и за възраст до 10 години, но основните размери са изброените по-горе.
Можете да започнете да обличате спален чувал когато детето достигне 4 килограма. В таблицата по-долу може да видите как да изберете размер за спалния чувал на вашето дете. В първата колонка, ще видите приблизителна възраст на детето и размера на спалния чувал, във втората минимално необходимо тегло на детето, за да може да носи спален чувал и третата е максимална дължина на детето.
https://cdn.shopify.com/s/files/1/1096/4678/files/sized_large.gif?v=1473682275
Happy Mama се довери на спалните чували на английската компания GRO. Разгледайте всички техни модели и научете повече за тях тук: www.Reia.bg или www.GroBag.bg

Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"