Какви са ползите от бебеносенето за вашето бебе?



Най-естественото нещо за едно бебе е то да бъде близо до майка си и в тези моменти то е най-щастливо. Бебеносенето е процес, който прави децата наистина щастливи и в същото време изгражда една много силна и здрава връзка между майката и бебето й. Ползите от бебеносенето са наистина много. 

1. Децата, които са носени в слинг плачат по-малко
Различни проучвания сочат, че колкото по-често бебетата са носени в слинг, толкова по-рядък става техният плач. Майки споделят: "Докато я нося в слинга, тя е спокойна и щастлива". Дори родители на по-капризни деца твърдят, че благодарение на слинга техните деца сякаш забравят, че трябва да се сърдят. През 1986г. екип от педиатри в Монреал прави проучване сред 99 двойки с кърмачета. Първата група са снабдени със слингове и са им дадени инструкции, според които трябва да носят бебетата поне по три часа на ден. Те са окуражавани да носят детето, независимо от неговото настроение, а не само когато то плаче или е кисело. На другата група не са дадени никакви съвети или конкретни указания. След 6 седмици е установено, че бебетата от първата група, на която са дадени наставления, плачат с 43% по-малко от тези във втората група. 
Антрополозите, които пътуват из целия свят с идеята да изучават практиките в детската грижа в различните култури са напълно съгласни, че независимо къде расте, ако бебето е носено в слинг то със сигурност плаче по-малко. В западните култури бебешкият плач се измерва в часове, докато в другите култури мерната единица е минути, Трудно е да се повярва, че това е истина и е нормално, но в тези култури бебетата са носени постоянно на ръце и са оставяни само когато спят, до техните майки. Ако майката има да свърши някакви неща, то тогава тя дава бебето в ръцете на някой друг. 
Белгийската компания Babylonia решава да направи периода на бебеносенето наистина прекрасен и същевременно полезен като започва производството на слингове от платове, които са специално подбрани за ушиването им. Разгледайте различните модели на слингове тук: http://www.reia.bg/za-bebeta/za-razhodka/slingove-babylonia/ring-sling-slingove-s-halki/babylonia-sling-s-halki-960-papaya-bez-podplnka-bg.html




2. Бебетата, които са носени в слинг научават повече
Какво биха правили бебетата ако не изразходват всичката си енергия и време в това да плачат и да се сърдят? Те ще учат! Бебетата, които са носени в слинг прекарват много от времето си в тиха бдителност. Това е поведенческа характеристика. според която малките взаимодействат с околната среда, а това може да се нарече период, в който те се учат. Изследователите също казват, че по този начин бебетата показват повишена зрителна и слухова бдителност. 
Едно от най-големите предимства на бебеносенето е, че тази тиха бебешка бдителност дава прекрасна възможност на родителите да взаимодействат с децата си. Когато бебето е поставено в слинга с лице към майката се осъществява по най-добрия начин визуалния контакт между тях. Всички знаем, че човешките лица са мощен стимулатор за междуличностно свързване. В слинга бебето има 180 градусова гледка на заобикалящата го среда и е в състояние да сканира света. По този начин малкият човек се научава сам да преценява и да подбира това, което иска да разгледа и да се изолира от това, което не му харесва, Способността да се правят избори е от изключителна важност за човека и съответно колкото по-бързи се развие тя, толкова по-добре. 

3. Бебетата, които са носени в слинг са по-организирани
По-лесно е да разберете предимствата от бебеносенето като си представите, че бременността трае не 9, а 18 месеца. Първите 9 са вътре в утробата, а останалите са извън нея, където околната среда автоматично пренастройва системата на бебето. Раждането за миг нарушава тази организация и затова колкото по-бързо то получи помощ отвън, толкова по-лесно ще се адаптира към пъзела на живота извън утробата. С разширяване на кръгозора на бебето, носейки го в слинг, родителите му осигуряват външна регулираща система, която да балансира нередовните и дезорганизирани тенденции в бебешкото поведение. Разходката с майката например, напомня не бебето за периода му в утробата, където то се е чувствало сигурно и в безопасност и сега когато това се повтаря извън нея, то се успокоява и се чувства отлично. Когато детето постави ухо до гърдите на майката то чува нейното сърцебиене, което отново му напомня за периода в утробата. Най-просто казано редовните и балансирани ритми, идващи от сърцето на майката имат балансиращ ефект върху нередовните такива на бебето. Бебеносенето определено е процес, който успокоява бебето, защото го кара да се чувства наистина сигурно и спокойно и съответно това е една от основните причини то да не плаче. 
Какво би се случило ако бебето прекарва по-голямата част от времето си в легълцето и е до майка си само когато трябва да се храни или да се преоблича? По принцип всички бебета имат присъщо желание да се впишат в новата си среда и се опитват всячески да го направят, затова е много важна външната намеса. Ако бебето бъде оставено само да изучава всичко още в най-ранна възраст, то може да развие неорганизирани модели на поведение като викове, резки движения. тревожност, смучене на палеца, неравномерно дишане и неспокоен сън. 
Макар да има изобилие от теории за отглеждането на децата всички са на едно мнение по един въпрос: За емоционалните, интелектуалните и физиологични системи на бебето и затова те да функционират нормално е от изключителна важност присъствието на майката. Има моменти, в които бебето има нужда не само от гушкане, но и да гушка. Затова Babylonia произвежда утешители за гушкане изцяло от органичен памук, които да носят успокоение на детето. Peppa Sisco утешители съдържат в себе си вълна, която абсорбира различни миризми, които в последствие напомнят на бебето за неговия дом, можете да научите повече тук: http://www.reia.bg/za-bebeta/za-igra-bg/bebeshki-igrachki-zalgalki-i-grizalki/uspokoyavaschi-kukli-uteshiteli/peppa-sisco-sisko.html


Peppa утешителите са малки и имат малки връвчици, благодарение на които можете да ги закачите на биберона на детето, вижте ги тук: http://www.reia.bg/za-bebeta/bebeshki-produkti-za-spane/uteshiteli-odealca-i-kukli-za-gushkane-i-dvchene/peppa-pepa-priyateli-za-komfort-za-biberon.html


4. "Очовечаването" благодарение на бебеносенето
Една от най-важните ползи от бебеносенето е това, че по този начин бебето е тясно ангажирано със заобикалящи го свят и със своите родители. Бебето вижда това, което виждат родители му, чува това, което чуват те и в някои отношения чувства това, което чувстват те. Носените в слинг бебета стават все по-наясно с лицата на родителите си, както и с улиците и ароматите, които усещат. Те се учат от всички мимики и изражения на лицата, започват да разпознават езика на тялото, дихателните модели и емоциите от бебеносенето. Майката общува с бебето много по-често защото то е точно под носа й и съответно бебето се научава "да бъде човек". Бебетата са ангажирани тясно с живота на родителите си, защото те участват дейно в това, което майката и бащата правят. Случва се бебето да е в слинга на гърдите на майка си докато тя мие чинии, то чува, вижда и усеща дълбоко света на възрастните. Общо взето бебето се най-много когато е в ръцете на един зает човек. 

5. Изследвания сочат, че бебетата, които са носени в слинг са по-умни
Преживяванията, които носените в слинг бебета имат с околната среда стимулират нервите да се разклоняват и да достигат до други нервни окончания, което помага на мозъка да расте и да се развива, от където следва, че бебеноснето спомага за това мозъка да прави правилните връзки, за да може детето да има пълноценно развитие. Родителите същевременно могат също да преценяват кое е добре за тяхното дете и кое би могло по най-добрия начин да развие нервната система и да му изгради модели на поведение. Всички тези преживявания са като едни малки филми, които се запечатват в неврологичната библиотека на бебето, за да може то да знае как да реагира при следваща подобна ситуация. Пример за това е когато майката повдига ръцете на детето си, за да го постави в слинга, след като тази процедура се повтори няколко пъти, детето само започва да повдига своите ръчички. 
Интересно е да се отбележи, че когато една майка носи своето бебе в слинг и говори със свои приятели, детето се вслушва в разговорите сякаш иска да е част от тях, съответно може да се заключи, че бебеносенето подобрява развитието на речта, тъй като бебето е на нивото на очите на майката и по този начин може много по-лесно да развива своята способност да слуша. 
Обичайните звуци на околната среда като шумове и или ежедневни дейности могат да спомогнат за развитието на бебето, но и могат да нарушат неговия баланс. Ако то е само тези звуци по-скоро ще го уплашат, но ако бебето мине през тези звуци, докато е носено в слинг и е близо до майка си, тези шумове има съвсем различна стойност. Майката може да филтрира звуците, които могат да бъдат стресиращи за детето и съответно когато то чуе думите "Всичко е наред" бързо се успокоява. 



Източник: http://www.askdrsears.com/
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"