Помятането(спонтанен аборт): Симптоми, причини и лечение



В Статията:
Какво е помятане?
Разпознаване на симптомите на помятане
Какво е това, което причинява помятане?
Какво Ви излага на висок риск от помятане?
Какво да направите ако усетите, че има вероятност от помятане?
Какво, ще се случи ако тъканта не излезе?
Кюретаж и традиционен D&C
Какво се случва след помятане
Шансове да пометнете за втори път
Зачеване отново след помятане
Как да се справим след помятане
Какво да направим, за да се чувстваме спокойни по време на бременността?



Какво е помятане?
Помятането е загуба на бременността по време на първите 20 седмици(в медицинските статии може да срещнете израза “спонтанен аборт“  използван вместо помятане) Около 10 до 20 процента от бременностите завършват с  помятане и повече от 80 процента от тези загуби се случват преди 12-тата седмица. Това не включва ситуации, с които  губите оплодена яйцеклетка преди да се установи бременността. Изследвания са установили, че от 30 до 50 процента от оплодените яйцеклетки са загубени преди или по време на процеса на имплантиране – често толкова рано, че една жена продължава да има цикъл в очакваното от нея време.

Разпознаване на симптомите на помятане
Ако имате тези симптоми, които са характерни за последващо помятане, повикайте доктор или акушерка веднага, за да могат да преценят дали имате проблем, който трябва спешно да се реши:
-Кървене или зацапване. Вагиналното кървене или зацапване обикновено е първият признак на помятане. Въпреки това, имайте предвид, че  1 от 4 бременни жени има кървене или зацапване(капки кръв върху бельото или на тоалетната хартия) в ранната бременност и повечето от тези бременности не завършват с помятане.
- Болки в корема.  Болките в корема обикновено започват след като имате някакво кървене. Може да се чувства като постоянна болка, такава от типа на контракциите, както и тъпа или остра. Може да чувствате също болка ниско в кръста или напрежение в таза,
www.cosmopolitan.com

Ако имате както кървене, така и болка, шансовете вашата бременност да продължи са по-малки.
Много е важно да се знае, че в ранна бременност вагиналното кървене, зацапване или болка за също знак за извънматочна или гроздовидна бременност.
Ако кръвта ви е с резус фактор отрицателен, може да имате нужда да ви инжектират имуноглобулин  2 или 3 дни след първото забелязване на кървене, освен ако кръвта на бащата е с резус фактор отрицателен, тогава няма да е необходимо.
Някои симптоми на помятане се забелязват по време на редовните прегледи, когато докторът може да чуе сърцето на бебето или да забележи, че матката не расте както трябва. (Много често ембрионът спира да се развива няколко седмици преди да имате симптоми на кървене или контракции). Ако докторът ви заподозре, че може да пометнете той, ще назначи ултразвук, за да види какво се случва с матката, също така може да направи кръвен тест.

Какво е това, което причинява помятане
Между 50 и 70 процента от помятанията по време на първото тримесечие са породени от хромозомни аномалии в оплодената яйцеклетка. В повечето случаи това означава, че яйцеклетката или спермата са имали грешен брой хромозоми и в резултат на това оплодената яйцеклетка не може да се развива.
Понякога помятането е причинено от деликатни проблеми по време на ранното развитие. Това може да включва яйцеклетка, която не се е имплантирала правилно в матката или ембрион със структурни дефекти, които пречат за развитието му.
Тъй като много доктори не правят пълни изследвания на жената след първия аборт, обикновено е невъзможно да се разбере защо се е стигнало до спонтанен аборт. Но дори когато се направят пълни изследвания, след като сте имали 2 или 3 помятания, е много вероятно през половината от времето причината все още остава неясна.
Ако оплодената яйцеклетка има хромозомни проблеми, то е твърде вероятно да се стигне до т. нар. кухо яйце(в медицината често се използва термина неуспешна ранна бременност.) В този случай  оплодената клетка се имплантира в матката, а плацентата и околоплодният сак започват да се оформят, но резултатът е ембрион, който спира да се развива или не се изгражда въобще. Тъй като плацентата започва да отделя хормони вие, ще получите положителен резултат на тест за бременност и може да имате ранни симптоми на такава, но ултразвукът, ще покаже празен околоплоден сак. В други случаи ембрионът се развива малко, но има аномалии, които правят оцеляването му невъзможно и развитието спира преди сърцето да започне да бие. Ако бебето ви има нормално сърцебиене, обикновено първите вибрации на ултразвука се чуват около 6-та седмица, и нямате симптоми като кървене или контракции, шансовете ви за спонтанен  аборт значително намаляват и продължават да намаляват с всяка седмица.
Чанта за бебешки аксесоари Renolux Evasion-Paris- www.Reia.bg
Какво ви излага на висок риск от помятане?
Всяка една жена може да пометне, някои са по-предразположени от други. Ето някои рискови фактори:
-Възраст: Възрастните жени са по-предразположени към зачеване на бебе с хромозомни аномалии и помятане. Всъщност 40-годишните са двойно по-предразположени от 20-годишните и освен това рискът също расте с всяко родено дете. 
-История на помятанията: Жени които са имали 2 или повече помятания едно след друго са изложени на по-голям риск от спонтанен аборт.
-Хронични заболявания или нарушения:  Не добре контролиран диабет, някои наследствени нарушения в съсирването на кръвта, автоимунни нарушения (Например антифосфолипиден синдром или лупус), хормонален дисбаланс(като синдром на поликистозни яйчници), са някои от условията, които повишават риска от помятане.
- Проблеми на матката или шийката на матката: някои вродени аномалии на матката, тежки маточни сраствания (ленти от съединителна тъкан) или слаба или ненормално къса шийка(известна като цервикална недостатъчност) водят до риск от спонтанен аборт.  Връзката между миома на матката и спонтанния аборт е спорна, но повечето миоми не причиняват проблеми
- История на родилни или генетични проблеми: Ако вие, вашият партньор или член на семейството имате генетични аномалии, или има раждане на дете с родилен дефект, вие попадате в по-голям риск за помятане.
- Инфекции: Проучванията показват, че рискът за помятане е по-повишен  ако сте имали заушка, рубеола, морбили, цитомегаловирус, парвовирус, гонорея, ХИВ и някои други инфекции. 
-Пушене, пиене и употреба на наркотици: Пушенето, пиенето на алкохол и употребата различни наркотици, като кокаин или екстази, по време на бременност, може да увеличи риска от спонтанен аборт. Някои изследвания показват връзки между високите нива на употребата на кофеин и риска от спонтанен аборт. 
--Лекарствени медикаменти: Някои лекарства са свързани с повишения риск от спонтанен аборт. Така, че е задължително да се посъветвате с вашия лекар относно лекарствата, които приемате в периода на зачеване и след това. Това се отнася и за лекарствата, които се продават без рецепта като ибупрофен и аспирин. 
--Токсините в околната среда: Опасните фактори в околната среда, спомагащи за повишен риск от помятане са: олово, арсен, някои химикали като формалдехит, бензин и етилов окис, както и големи дози радиация и вредни газове. 
--Бащата: Много малко хора знаят, че състоянието на бащата е един много важен фактор, който може да допринесе за спонтанен аборт и рискът се увеличава с възрастта му. Проведено е изслседване, в което са анализирани токсините, които могат да навредят на сперматозоидите и въпреки това яйцеклетката да може да се оплоди. Заключенията от проучването сочат, че има риск от помятане ако мъжът е бил подложен на живак, олово и на някои други вредни химикали и пестициди
--Затлъстяването: Според някои учени има много голяма връзка между затлъстяването и спонтанния аборт. 
--Диагностични процедури: Има леко повишен риск от спонтанен аборт ако жената е правила диагностични процедури като амниоцентеза, хорионбиопсия или вземане на проби, които могат да се извършват при генетични изследвания.
Рискът от спонтанен аборт е по-голям ако забременеете до три месеца след раждане.

Прочетете още: За недоносените бебечета...Причини за преждевременно раждане

Какво да направите ако усетите, че има вероятност от помятане?
Свържете се с лекар или акушерка веднага ако забележите необичайни симптоми като кървене или спазми по време на бременност. Вашият лекар ще ви прегледа, за да разбере дали кървенето идва от шийката на матката. Също така може да ви изследва и за хормона на бременността  hCG (ЧХГ), като повтаря това изследване през два-три дни, за да е сигурен, че нивата на хормона не се покачват.
Ако имате кървене или спазми, а вашият лекар има най-малките подозрения, че има извънматочна бременност, ще ви бъде направен ултразвук. Ако той покаже, че няма проблем, но вие все още имате зацапване, ще се наложи втори ултразвук след около 7 седмици. Ако тогава се вижда ембрион с нормална сърдечна дейност, значи рискът от помятане е намалял, но въпреки това е добре да се направи още един след време, особено ако все още кървите. А ако ултразвукът покаже, че ембрионът е с нормален размер, но няма пулс, значи бебето няма да оцелее. Ако околоплодният сак или ембрионът са по-малки от очакваното, липсата на сърцебиене може да означава, че не се стигнали толкова далече колкото сте си мислели. Според обстоятелствата може да има нужда да повторите ултразвука следващата седмица, както и някои кръвни тестове преди  лекуващият ви лекар да ви диагностицира.
Ако сте в третия триместър и ултразвукът показва, че шийката на матката се скъсява или отваря, докторът ви може да реши да започне процедура наречена серклаж, в която се поставя шев на шийката, за да се затвори и да се предотврати помятане или преждевременно раждане(това предполага, че бебето ви има нормални показатели на ултразвука и няма вътрематочна инфекция.) Серклажът също има риск и не всички са съгласни с процедурата.
Ако имате признаци на възможно помятане, докторът или акушерката може да ви посъветват да си почивате и лежите повече с надежда да намалите риска от помятане, но няма доказателство, че лежането, помага. Също така е желателно да нямате полови контакти докато имате кървене или контракции. Половият контакт не причинява аборт, но е добра идея да се пропусне, ако имате тези симптоми.
www.wikihow.com
Може да имате леко кървене или контракции за няколко седмици. През това време може да носите дамски превръзки, но не и тампони и да взимате ацетаминофен за болката. Ако възникне опасност от помятате кървенето и контракциите, ще станат по-силни малко  преди спонтанния аборт и плацентата или ебрионалната или феталната тъкан, ще изглеждат сивкави и може да включват кръвни съсиреци.
Ако можете съхранете тъканта в  чист съд. Докторът ви може да иска да я изследва или да ги изпрати в лаборатория за тестване, за да разбере причината за помятането. Във всеки случай докторът ви, ще пожелае да ви прегледа в този момент, за това му се обадете, за да го информирате за случващото се.

Какво се случва, ако тъканта не излезе?
Има различни начини за справяне с това и е хубаво да обсъдите плюсовете и минусите за всичко с докторът ви. Ако нямате назначено лечение, може да изберете да изчакате тъканта да излезе сама.(Една значителна част от жените направили спонтанен аборт разбират след седмица, че бременност вече няма), или може да изчакате известно време, за да разберете какво, ще се случи преди да  си направите процедура за махане на тъканта.
При някои случаи може да използвате лекарства, за да забързате процеса, въпреки че може да има странични ефекти като гадене, повръщане и диария. Ако решите да изчакате или да вземете лекарства, за да забързате процеса, има шанс това да не помогне и все пак да се наложи да си направите операция за да я премахнете. 
От друга страна, ако мислите, че е твърде емоционално да опитате или физически болезнено да чакате тъканта да излезе, трябва просто да я премахнете. Това се прави чрез кюретаж, засмукване или дилатация и кюретаж(D&C).
Определено, ще имате нужда от премахване на тъканта веднага, ако имате проблеми като значително кървене или признаци на инфекция и не е безопасно да чакате. Лекуващият ви лекар може да ви препоръча процедурата, ако това е второ или трето помятане по ред, за да може тъканта да се изследва за генетични причини.
Софи жирафчето -www.sophiegiraffe.bg
Кюретаж, Абразио, D&С
Процедурата обикновено изисква една нощ престой в болницата, освен ако нямате усложнения. Както при всички операции и при тази не трябва да се храните и да поемате течности поне 6 часа преди нея. 
Повечето гинеколози предпочитат да правят кюретаж чрез засмукване (вакуумно засмукване), защото е по-бързо и по-безопасно от традиционните Д+С, въпреки, че понякога се използват и двете. При всяка от тези процедури, лекарят ще постави спекулум във вашата вагина, ще почисти шийката на матката и влагалището с антисептичен разтвор и ще разшири шийката ви, освен ако тя вече не е разширена. В повечето случаи ще ви бъде направена упойка, за да може да се втвърди шийката на матката. 
По време на процедурата кюретаж чрез засмукване, лекарят ще вкара куха пластмасова тръба през шийката на матката, за да всмука тъканта. При традиционния метод, се използва инструмент във формата на лъжица, наречен кюрета, за да може внимателно да се изстърже тъканта от матката. Всичко отнема около 10-20 мин., въпреки че отстраняването на тъканта отнема не повече от 10 мин. И накрая ако кръвта ви е резус фактор отрицателен, то тогава ще се наложи да ви бият инжекция с имуноглобулин, освен ако бащата на бебето също не е резус фактор отрицателен.

Какво се случва след спонтанен аборт
Ако загубите бебето си или се наложи да го премахнат, то тогава вие ще имате леко кървене, което може да продължи до две седмици след това и спазми в продължение на един до два дни. Ако започнете да кървите силно или получите някаква инфекция като висока температура, болки или бяло течение с неприятна миризма, незабавно се свържете с вашия лекар или отидете в Спешен център, защото вашето кървене може да усили още повече и да започнете да получавате замайване, което може да стане причина за алергичен шок. 
www.wikihow.com
Какъв е шансът да получим втори спонтанен аборт
Съвсем естествено за една жена е да се притеснява, че може да направи спонтанен аборт, след като вече има един такъв. Много експерти смятат, че това, че е направен спонтанен аборт, дори два в началото на бременността, в никакъв случай не означава, че има някакъв проблем в жената или в мъжа. 
Някои лекари ще започнат веднага кръвни и генетични тестове, за да се разбере причината за помятанията, особено ако сте над 35 години или имате някакви здравословни проблеми, докато други изчакват до 3 последователни спонтанни аборта. 
Има определени случаи, в които жената прави спонтанен аборт във второто тримесечие или в началото на третотo, преждевременното раждане може да доведе до отслабване на шийката на матката и съответно следващата бременност може да бъде рискова и е желателно да се наблюдава внимателно.

Прочетете още: Слинг Babylonia- стилен, практичен и удобен аксесоар за носене на бебето

Зачеването след спонтанен аборт
Може да се наложи да почакате малко ако сте направили спонтанен аборт и решите отново да зачевате, защото ще поемате определени лекарства, които спомагат за възстановяване на матката и съответно това отнема от 4 до 6 седмици
Според някои лекари не е добра идея да започвате да правите опити за зачеване веднага след аборта, а да изчакате да премине първата ментруация, така че да имате повече време да се възстановите физически и емоционално. Задължително трябва да следите ментруалния си календар, защото след аборта, периода на овулация може да се промени. 

Как да се справим след спонтанен аборт
Дори физически да сте готови да забременеете отново, то емоционалното ви състояние може да не позволи. Някои жени се съсредоточават върху опитите за забременяване, а други изчакват да мине повече от месец преди отново да започнат да опитват. Нашият съвет е да отделите повече време на чувствата си, за да може да сте наясно със вашите желани и тези на вашия партньор. 
Можете да започнете да посещавате групи за подкрепа или да се консултирате с хора, преживели същото. Ако се чувствате много претоварени, можете да се свържете с терапевт, който да ви помогне. 

Какво да направим, за да се чувстваме спокойни по време на бременността?
Спокойствието по време на бременността е един от най-важните фактори, благодарение на които жената може по някакъв начин да се предпази от евентуален спонтанен аборт. Медицинските фактори разбира се, са от най-съществено значение, но ако една жена не е спокойна и не мисли позитивно, то тогава рисковете винаги са повече. Ние от Happy mama предлагаме използването на възглавница за бременни Babylonia Form Fix, благодарение на която жената може да забрави за умората и болките в кръста и краката, които съпътстват всяка бременност. С нея сънят винаги е по-сладък! Можете да прочетете за Babilonia Form Fix тук: http://www.reia.bg/za-mayki/babylonia-vzglavnici-za-krmene/babylonia-nursing-pillow-form-fix.html



Спокойствието на майката носи спокойствие и на плода. Мексиканските бижута за бременни Bola са най-добрият избор на една бъдеща майка. Нежният звук, който те издават носи толкова приятно усещане, че няма как да не се почувствате великолепно! Можете да се запознаете с историята на бижутата Bola тук: http://www.reia.bg/za-mayki/meksikanski-bizhuta-za-bremenni-bola.html











Слава Георгиева

  




Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"