За недоносените бебечета...Причини за преждевременно раждане


Има много случаи, в които едно бебе може да се роди преждевременно, а причините за това са различни. Обикновено продължителността на бременността продължава 40 седмици, което означава, че след този период бебето е напълно готово да излезе от утробата на майка си. Колкото по-напреднала е бременността когато детето се роди, толкова по-силен и готов за живот навън, е малкият човек. За радост медицината в днешно време е толкова напреднала, че рисковете, които е имало в миналото за преждевременно родените деца, сега са сведени до минимум. Но въпреки това преждевременно родените бебета имат нужда от по-специална грижа, състояща се в квалифицирани специалисти, добра техника и търпение, чрез които да им бъде осигурено пълноценно развитие. 
Никой родител не е подготвен за такава ситуация и е напълно нормално в началото да има повече притеснения и страх, които по някакъв начин изместват еуфорията от раждането. Има бебета, които прекарват по няколко месеца в кувиоз и заедно със своите родители се борят за всеки качен грам, преди да успеят да се приберат вкъщи заедно. И независимо колко е труден този период и колко търпение изисква всичко си заслужава. От значителна важност е спокойствието на жената в този период, защото нейното настроение се пренася върху плода и при прекалена нервност могат да сеполучат усложнения. За да сте спокойни както вие, така и плода препоръчваме използването на Мексиканските бижута за бременни Bola. Нежният звук, който медальоните издават при движение носят успокоение и конфорт на майката и бебето. Можете да разгледате различните модели тук: http://www.reia.bg/za-mayki/meksikanski-bizhuta-za-bremenni-bola.html 

Както вече споменах има различни причини, които могат да доведат до преждевременно раждане. Ето и някои от тях. 
Възраст: Възрастта е основен фактор. Ако жената е на възраст до 18г. или пък е на 35, то нейната бременност се води рискова и съответно има опасност от преждевременно раждане.
Физическо състояние: Физическото състояние играе съществена роля през периода на бременността. Ако жената се натоварва прекалено много с различни упражнения или пък получи някаква травма или удар е много вероятно да роди преждевременно.
Хронични заболявания: Често срещано явление е детето да се роди по-рано ако майката има някакви хронични заболявания. Пример за такива са анемията, различни проблеми с дробовете или сърдечните болести. Когато на лице е такъв проблем е от изключителна важност бременността да се следи много стриктно. Болестите, свързани с матката, както и минали аборти също могат да създадат проблеми и да доведат до преждевременно раждане. 
Вирусни инфекции: Един от основните фактори, които водят до преждевременно раждане е наличието на вирусни инфекции. Такива като рубеола, грип или херпес могат тотално да променят имунитета и да доведат до промени, с които организмът не може да се справи. 
Плацентата: За една бременна жена е от изключително значение в какво състояние е нейната плацента, защото благодарение на нея хранителните вещества и кислородът достигат до плода. По принцип тя се движи заради нарастването на бебето, но има редица случи, в които застава в различни части на матката или я покрива и това се нарича плацентна превия. (Представлява състояние, в което плацентата е разположена близо до вътрешния отвор на цервикалния канал(канал на маточната шийка) или го покрива). Тя може да бъде причина за преждевременно раждане. 
www.www.tommys.org
Многоплодните бременности: Многоплодните бременности крият риск от преждевременно раждане, въпреки че има случаи, в които близнаци биват преносени. Раждането на недоносено бебе може да се случи при 75% от първораждащите жени и в 45% при вече раждали. Този факт се дължи на това, че при вече раждалите жени матката е по-разтегната и съответно се свива по-лесно.След влизането в 7 месец прегледите трябва да са по-чести и освен това бременната жена трябва да си почива повече. 
Вагинални инфекции: Определено една от най-честите причини за преждевременно раждане са различните типове вагинални инфекции. Хламидиите, трихомоназата, токсоплазмозата както и други, могат да направят стените на матката непълноценни и съответно в момента, в който тя загуби способността си да се разтяга, тялото започва процес, чрез който да изхвърли плода. Затова прегледите при гинеколог за задължителни на всеки 6 месеца, а ако планирате да заченете можете да ги провеждате и на 3 месеца. 
Прееклампсия: Прееклампсията е един от основните причинители на преждевременното раждане. Това е процес, който има много сходни характеристики с протичането на бременността при редица жени, а именно характеризира се с подуване на краката, повишаване на кръвното налягане и бързо повишаване на телесното тегло. Има обаче и няколко фактора, които определено показват, че нещо в организма на жената не е наред. Един от тях е, че се повишава нивото на белтъците(албумин), отделяни в урината от бъбреците, придружено от силно главоболие. Прееклампсията обикновено се появява през последния триместър и често бива наричана "токсемия" или наличие на отровни вещества в кръвта, развива се много бързо и благодарение на нея се нарушава функцията на бъбреците, а протеините в кръвта се пренасят в урината. Кръвоснабдяването на плацентата се нарушава, което може да доведе до проблеми с плода и съответно до налагане на преждевременно раждане. Има случаи, в които прееклампсията засяга и други органи в тялото-черен дроб, бели дробове и сърце, което може да доведе до мозъчно кръвоизливи, до гърчове или до белодробни отоци, но за щастие това се случва рядко.  
www.babycenter.com
Гестационен диабет: Това е едно от най-често срещаните заболявания, които се появяват по време на бременността. Получава се от прекаленото повишаване на нивата на кръвната захар и може да доведе до нежелани последствия за майката и за бебето. Повечето бременни с такова заболяване раждат здрави и до край износени деца, но понякога се получава обратното. Принципно неблагоприятните ефекти на болестта могат да се намалят чрез подходящи грижи, които включват спазване на диета и режим на хранене и физическа активност, които да помагат да контролиране нивата на кръвната захар. 
Истмикоцервикална недостатъчност: Една от най-често срещаните причини за преждевременно раждане е Истмикоцервикалната недостатъчност (ИЦН). Това е анатомична несъстоятелност на мускулите на шийката на матката в областта на вътрешния й отвор. ИЦН може да бъде както вродена, така и придобита. Развитието й може да бъде продиктувано от травми на шийката на матката от предишни аборти например или пък в следствие от разкъсвания при предишни раждания. Друга основна причина за появата на ИЦН е повишаването на нивата на тестостерон в кръвта, а дефектът в мускулната тъкан може да е причина за отключване на вродената ИЦН. В резулата на всичко това вътрешния отвор на маточната шийка не може да удържи растящия плод, шийката се отваря и настъпва преждевременно раждане. 


Източник:www.earlybaby.info
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"