12 Причини, които могат да накарат вашето бебе да се разплаче


Плачът на бебетата не нещо странно, защото това е техният начин за комуникация. По този начин те показват, че са гладни, показват когато ги боли, когато ги е страх, когато им се спи и т.н. Как да разберат родителите какво се опитват да кажат децата с този плач?
В началото разпознаването на причината е доста трудно. Затова ние се постарахме да изготвим един списък с 12 възможни причини, които предизвикват плача на вашето бебе. Те са много често срещани, така че ви предлагаме да ги прегледате, защото могат да ви бъдат полезни.

1. Глад
Това е може би първото нещо, което ви идва на ум когато бебето ви плаче. С течение на времето ще се научите как да разпознавате сигналите за глад и това ще ви помогне да започнете да храните бебето ви още преди да е започнало да плаче. Някои от признаците са: докосване на устните и поставяне на ръчичките в устата.

2. Пълен памперс
Пълният памперс също е една от главните причини, поради които детето може да се разплаче. Някои бебета веднага усещат когато памперса им е пълен и има нужда от смяна, а други  го търпят по дълго време. При всеки случай обаче, е лесно това да се установи и детето да се преобуе веднага.
www.babycareadvice.com

3. Спи му се
„Когато ти се спи, спиш по всяко време на всяко място“-това си мислят родителите. Всъщност за бебетата ситуацията е малко по- сложна. Те не се чувстват удобно винаги и навсякъде, затова започват да мрънкат и плачат когато са много уморени и искат да спят.

4. Иска прегръдка
Бебетата искат много прегръдки. Те обичат да гледат лицето на  родителите си, да чуват гласа им, сърцебиенето и уникалната им миризма. Това ги кара да се чувстват спокойни и щастливи. Съответно плачът може да е породен от желанието на бебето ви да го гушнете. 

5. Колики
В повечето случи, когато бебето страда от колики, то не може да се размине без плач. Характерно за този плач, е че той трае поне 3 часа на ден, в 3 дни в седмицата, 3 седмици подред. Ако детето ви често плаче след хранене, може би чувства някаква болка в стомаха.
www.babycareadvice.com
6. Иска да се оригне
Оригването не е неотложно. Но ако бебето ви плаче след хранене, едно хубаво оригване може да бъде решението на този проблем. Бебетата поглъщат въздух когато сучат или пият мляко от шише и ако този въздух не се смеси, за да започне да циркулира, може да бъде причина за някакъв дискомфорт. Някои бебета не чувстват дискомфрот когато имат въздух в стомаха им, докато при други това причинява неудобство.

7. Студено му е
Ако на бебето ви му стане студено, например когато го преобличате или ме сменяте памперса и го бършете със студена мокра кърпичка, то започва да плаче. Новородените обичат да им е топло, но не прекалено. Като един вид правило може да се приеме, че бебетата се чувстват комфортно, ако носят една идея по топли дрехи от тези, които вие носите( или един чифт дрехи повече).  Ако вашето дете е облечено достатъчно топло в студените зимни дни, то е много малко вероятно то да мрънка или да плаче. За да сте сигурни, че малкото човече се чувства добре и нито му е топло, нито му е студено, което е предпоставка за спокоен сън и липса на плач, то тогава можете да използвате спалните чували на английската марка Gro, които са с отлично качество и поддържат температурата постоянна, което намалява риска детето да прегрее или да измръзне. Разгледайте моделите на чувалите тук: http://www.grobag.bg/collections 

8. Причинено неудобство от нещо малко
Бебетата може да плачат за нещо „мъничко“, което ги притеснява, като  косъм около палеца на крака им, или неудобен етикет. 

9. Зъбобол
Както и при възрастните, така и при бебетата може да се появи зъбобол, който да бъде продължителен, защото никненето на нов зъб бута венеца. Някои бебета страдат повече от други, но мрънкането, раздразнението и плача са едни и същи когато ги боли. Ако сте в период, в който на детето ви му никнат зъбки и то плаче, опитайте се да хванете венеца му с пръст, може да се изненадате когато откриете нов зъб, който вече е поникнал или е на път да поникне, а за да облекчите болката му подарете любимата на всички деца по света играчка Жирафчето Софи, която е изработена от 100% естествен каучук и бои. Ако искате да научите историята на Софи кликнете тук: http://www.sophiegiraffe.bg/avtentichnata-sofi-bg/sofi-zhirafcheto.html



10. Иска по-малко внимание и стимулиране
Бебетата обожават да опознават света, но понякога прекаленото  внимание, както и  шума, светлината или прехвърлянето от ръка на ръка им идва в повече. Плачът е начин, по който те казват „Достатъчно“.

11. Иска повече стимулиране и внимание
Някои бебета бързат да опознаят света и понякога единственият начин да спрат да плачат и мрънкат е да бъдат активни. Използвайте вашите варианти за това. 
www.thealphaparent.com
12. Не се чувства добре
Плачът на болно дете е различен от този на гладно или раздразнено бебе и с течение на времето, ще се научите как да разпознавате кога детето ви не звучи добре и има нужда от преглед.

Бонус: Редица изследвания сочат, че един от начините, чрез които можем да избегнем бебешкия плач е бебеносенето. Слинговете карат бебето да се почувства спокойно и сигурно, близо до майка си и съответно то спира да плаче. Можете да научите повече за ползите от носенето на бебето в слинг тук.
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"