8 нови тенденции при раждането. Раждането преди и сега




Днес темата за раждането е широко дискутирана и в много случаи жените са изключително наплашени, защото им се втълпява, че раждането е нещо наистина "страшно". За всички нас е напълно ясно, че нашите баби и дори нашите майки са раждали по много по-различен начин от жените, които раждат днес. Времето, в което живеем се е променило до такава степен, че дори раждането е напълно "обновено" като процес. 
Различни проучвания са правени по този въпрос и учените в здравеопазването са достигнали до няколко препоръки за това как раждането да протече по най-добрия възможен начин.

Прочетете още: 10 храни, които балансират хормоните

1. Първата разлика, която се наблюдава е при секцио раждането. В миналото то се е насрочвало още в 37-та и 38-та гестационна седмица, докато сега бременността трябва да е поне в 40-та гестационна седмица, за да се прецени дали раждането трябва да бъде естествено или секцио. Последните седмици от бременността са много важни за развитието на бебето и за неговото съзряване. Ако една жена вземе решение да роди своето дете с цезарово сечение, в 39-та гестационна седмица, бебето може да получи здравословни проблеми, както и такива в развитието. Има и изследвания, които заключават, че е най-добре цезаровото сечение да бъде насрочено в 41-та гестационна седмица. 
www.medicalnewstoday.com
2. Следващата наблюдавана разлика е, че в миналото по време на раждане жаждата на бременните се е утолявала само с намокряне на устните, докато в днешно време на жената се позволява да пие вода, дори има случаи, в които се позволява хапването на лека храна. Използването на марля за утоляване на жаждата се е практикувало през 40-те години на миналия век, защото тогава общата анестезия по време на раждането е била често срещано явление и съответно приема на вода и храна е бил рискован, защото е имало опасност от аспириране на стомашното съдържание по време на анестезия. Последните данни от проучвания обаче, сочат, че съвременните методи на анестезия са до такава степен реновирани, че такава опасност определено не съществува. Дори се смята, че леката храна успокоява родилките и им носи удовлетвореност. Разбира се, трябва да се внимава тази храна да не доведе до тежест в корема и съответно до повръщане. 
www.gatheringgreen.com
3. Третата разлика е, че ако в миналия век цезарово сечение се е правило, защото бременността е продължавала прекалено дълго, то днес не е така, бременността продължава...колкото продължава. Според различни специалисти лекарите имат погрешно схващане за това колко точно трябва да продължи бременността, защото в крайна сметка малкият човек е този, който решава кога тя да приключи и съответно както майките, така и докторите трябва да проявяват повече търпение. 
www.huffingtonpost.com
4. В миналото, когато все още не е имало видеозони, племената на маите са установили, че след 20-та седмица от бременността бебето започва да чува звуци и изобретяват медальоните Bola, които издават изключително нежен звук, помагащ на бебето да се завърти в правилната за раждане позиция. Днес използването на тези бижута става все по-разпространено и различни проучвания сочат, че това има ефект. Освен всичко казано до тук, бижутата за бременни Bola носят успокоение както на майката, така и на детето. Можете да научите тяхната история и да разгледате различните модели тук: http://www.reia.bg/za-mayki/meksikanski-bizhuta-za-bremenni-bola.html

5. В миналото пъпната връв се е срязвала мигновено след раждането, а днес тя може да бъде прерязана няколко минути след като бебето е излязло. Проучване сочи, че наистина преди години се е държало изключително на това пъпната връв да бъде прерязана веднага, но днес това правило не важи, защото се смята, че ако този процес се отложи с няколко минути, то това повишава количествата желязо в организма на бебето, което намалява риска от анемия или други заболявания. 
www.americanpregnancy.org
6. Епизиотомията е много обсъждана днес. В миналото тя просто е била рутинна интервениця, но днешните изследвания сочат, че тя трябва да се прави единствено и само при нужда. Ако в миналото епизиотомията е прилагана на всяка първораждаща жена, защото се е смятало, че нейните тъкани не са достатъчно еластични и са се разкъсвали и съответно зашиването и зарастването са се случвали трудно и болезнено. Оказва се, че това наистина е мит. Всъщност на разрез от епизиотомия е нужно много повече време да зарасте, отколкото на спонтанното разкъсване и съответно такава интервенция се препоръчва само ако наистина е необходима. 
www.en.honglian8.com

7. И ако в миналото жените не са имали възможност да използват възглавници за бременни, то днес положението стои по различен начин. Употребата на такъв тип възглавница помага на жената както преди, така и след раждането на бебето. Препоръчваме използването на възглавница за бременни Baylonia Form Fix която може да донесе нужния комфорт на всяка жена. Повече за нея можете да научите тук: http://www.reia.bg/za-mayki/babylonia-vzglavnici-za-krmene/babylonia-nursing-pillow-form-fix.html



8. Следващото различно схващане е, че в миналото ако една жена роди секцио първия път, то тя ражда така и втория и третия ако има такива, докато днес лекарите съветват жените да родят второто си дете по естествен път ако разбира се, състоянието им го позволява. Тази препоръка идва от това, че всяко раждане секцио увеличава риска от проблеми като кървене, инфекции и нарушаване на плацентата, а всичко това може да бъде опасно за живота на майката. В днешно време естественото раждане след секцио вече не е мит, така че жените не трябва да се притесняват.
Софи жирафчето-www.sophiegiraffe.bg



Слава Георгиева

Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"