Децата и захарта. Истината за това колко захар трябва да приемат децата


В продължение на много години любимите лакомства, които родителите от време на време дават на своите деца са близалка или сладолед. Но в днешно време майките все повече се притесняват, че продуктите съдържащи толкова захар са по-скоро вредни, отколкото полезни. Така, че възниква въпросът по колко захар трябва да поема едно дете, за да няма опасност за неговото здраве. Експертът по детското хранене и детски педиатър Джил Касъл дава няколко съвета във връзка с този проблем.

Как захарта влияе на малките деца?
Добавената захар може бързо да повиши кръвната захар и при липсата на други хранителни вещества като протеини, фибри или мазнини, тя може отново да падне рязко и това да доведе до промени в поведението. Също така много често се случва захарта да намали ефекта на другите важни за растежа хранителни вещeства, особено при малките деца, така че не е препоръчително да им се дават сладки храни редовно.
www.insearchofsimplicity.com

Истина ли е, че има връзка между захарта и хиперактивността, Аутизма и Диабета?
Има малко доказателства, че захарта предизвиква хиперактивност. Промените в поведението по-скоро са свързани с рязкото намаляване на нивата на кръвната захар, за което споменах по-горе, след консумация на сладки храни. Някои деца, които са диагностицирани с ХРНВ (Хиперактивно разстройство с нарушения на вниманието) са показали, че са по-чувствителни към захар, но те са малък брой. Ако децата проявяват чувствителност е добре родители да ограничат до минимум източниците на добавена захар в храните на техните деца.

Трябва ли да се ограничи и естествената захар, например в плодовете? А бонбоните и десертите?
Естествени захари, като лактозата (в млякото) и фруктозата (намира се в плодовете) са “здрави” захари, най-вече защото те с в комплект заедно с други важни хранителни вещества. Не е необходимо да се ограничава лактозата, освен ако има непоносимост към нея. Фруктозата е по-концентрирана в плодовите сокове и препоръката е да се ограничи консумацията й до 200гр за деца до 8-годишна възраст. Бонбоните и десертите също трябва да бъдат ограничени.
www.thatsugarfilm.com

Каква е разликата между различните видове захар, както и алтернативните фруктозен царевичен сироп и подсладители?
Рафинираната захар е 100% захароза. Суровата захар е захароза и меласа. И двете се обработват по един и същи начин от тялото и повишават кръвната захар. Захарта в царевичния сироп е по-концентрирана и обикновено се използва за да се подслаждат различни продукти. Независимо от различните видове захар, тя си остава захар и е важно да бъде ограничавана, без значение от източника. Не се препоръчват изкуствените подсладители. Всички родители трябва да си направят схема за това по колко захар да консумира тяхното дете на ден, седмица или месец.

Колко грама захар на ден трябва да консумират децата?
Количеството захар, което едно дете трябва да консумира е строго индивидуално решение на неговите родители. Има разбира се, препоръчителни дози и те са:
2-4 години-  16гр- 4 чаени лъжици
4-6 години - 19гр- 5 чаени лъжици
7-10 години  24гр-  6 чаени лъжици
11+ години   30 гр-  7 чаени лъжици

Можем ли да направим консумацията на захар по-малка, без да ограничаваме храните?
Много родители смесват захарни продукти с чисти такива, за да могат да намалят консумацията на захар. Смесват плодовите млека с натуралните като количеството е 50:50. По този начин детето приема същото количество разреден продукт и съответно по-малко захар. Можете да разреждате соковете с вода и да избирате мюсли с ниска захарност. Трябва да четете внимателно етикетите на продуктите, за да можете да се ориентирате по-добре. Преценете кои са храните, които вашето дете консумира най-често и планирайте по колко пъти може да му ги давате.
www.express.co.uk

Намалява ли апетитът ако не се консумира захар?
Всъщност всеобщото мнение е, че консумацията на захар регулира апетита. Родителите трябва да бъдат много внимателни когато забраняват консумацията на захар, защото в крайна сметка организмът има нужда от определено количество от нея. Ако детето не може да консумира захар, това може да доведе до желанието му за още повече от нея и до прекалена консумация в по-зряла възраст. Отново казвам, че най-добрият вариант е да бъде изготвен план на храненето и приема на захар.

Бонус:
За да направите храненето едно истинско приключение, независимо дали сте у дома или някъде навън, препоръчваме използването на "Сбруята за стол, Jazz Stripe" която превръща всеки стол в детско столче за хранене. Можете да го видите тук: http://www.reia.bg/za-bebeta/za-hranene/stolcheta-za-hranene/chair-harness-predpazna-bebeshka-sedalka-ot-tekstil-tip-kenguru-jazz-stripe-grobag.html

А ако се чудите какво да изберете, за да направите прехода от шише към чаша по-лесен ви съветваме да използвате "Софижирафчето-неразливаща чаша", която е идеална поради клапата, която дава възможност на детето да пие без да се полива, както и заради капака, който осигурява перфектна хигиена. Можете да разберете повече за нея тук: http://www.reia.bg/za-bebeta/za-hranene/pribori-i-sdove-za-hranene/sofi-zhirafcheto-nerazlivascha-chasha.html




Източник: http://www.mothermag.com/


Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"