Ползите от йогата по време на бременност



Йогата може да помогне на бременните жени да преминат през бременността по-леко с минимален дискомфорт. Също така помага при раждането и след това в периодите на възстановяване. Нека разгледаме ползите от нея. 

Ако сте бременна и същевременно искате да поддържате добрата си форма и стегнато тяло, тогава йогата е това, от което имате нужда. Привърженици твърдят, че тя повишава тонуса, стимулира съзнанието и тялото и помага за безпроблемна бременност. Ето какво ви дава йогата. 
Йогата е древна индийска форма на упражнения, които са с холистичен подход, което означава, че тя се занимава с благосъстоянието на дадено лице като цяло- ум и тяло- за разлика от другите форми на упражнение. Корените на йогата датират от преди 5хил. години, а името й буквално означава да се присъединим или да се обединим. Тя се състои от различни пози, наречени асани, при които трябва да стоите неподвижни, докато контролирате дишането си. Техниките за дишане, които са в основата на йогата се наричат пранаяма. Всяка асана има своите предимства и работи за определени мускули, стави или системи от тялото. Философията на йогата всъщност, е че ежедневните упражнения на тялото го връщат към естественото му състояние и го освобождават от напрежението и съответно човек става по-концентриран, а същевременно тялото се тонизира. 

Йога и бременност
Както вече споменахме йогата е много подходяща за бременни жени, защото благодарение на нея бременността протича по-леко и освен това помага за следродилния възстановителен период. 
Независимата акушерка Манехей Недас казва: Благодарение на моя опит аз мога да твърдя, че йогата играе много важна роля по време на бременност. Като цяло бъдещите майки, които практикуват йога, изглеждат здрави както умствено, така и физически. Телата им стават по-гъвкави, което им помага да се адаптират към различни позиции. Когато настъпят родилните мъки на жената, нейните ставни връзки за по-еластични, благодарение на йогата, което спомага за намаляване на болките.“
Андреа Фокс, която е преподавател по пренатална йога, твърди, че йога упражненията помагат за кръвообръщението и освен това предотвратяват задържането на течности, а  стречинг упражненията намаляват болките. Според Фокс йогата подготвя жената за раждането, защото насърчава духа и осъзнаването на тялото, намалява тревогата и учи жените да се адаптират към новата ситуация.
Йогата продължава да бъде полезна и след раждането. Постнаталната йога може да се стартира след 6-та седмица от раждането, тя укрепва коремните мускули и таза. Освен това помага да се върнете към тази форма на тялото, която сте имали преди да забременеете.  
www.workouttrends.com

Започване тренировки по йога
Ако никога до сега не сте практикували йога е добре да започнете да взимате уроци под наблюдение, от които да научите различните пози. Много от йога-инструкторите твърдят, че йогата е много подходяща за бременни и те могат да я практикуват дори у дома, но задължително преди това трябва добре да са усвоили позите, които са показани в клас. Но ако вече сте запознати с йогата има много книги и видеоклипове, които съдържат подробни обяснение за това как да направите най-добрите асани у дома 
Има много видове йога, един от тях е Кундалини, който е базиран на бързото дишане и силовото издишане през носа, помага за жлезите и нервната система, друг е Айенгар, обръщаща внимание на мускулно-скелетната система, а трети е Ащанга, която по-енергична и включва много мускулно натоварване. 
Хатха йога е общото наименование на всички видове йога практики, като често има различни стилове, които са комбинация от няколко вида йога. Има много добри йога-инструктори, преподаващи смесица от стилове под различни имена. Бременните жени трябва да се посъветват с йога-инструктор, за да се ориентират в това какъв стил е подходящ за тях или кой може да се модифицира, така че да бъде подходящ. 

Насоки за безопасност
Да започнеш да практикуваш йога не е по-различно от това да практикуваш каквато и да било друга форма на упражнения. Важат същите съвети.
Ако до сега не сте правили упражнения редовно е добре да започнете много бавно, а бременните жени трябва да се придържат към по-лека програма в началото. Ако все пак до сега сте практикува йога е добре да продължите и по време на бременността. 
Много майки предпочитат да изчакат до второто тримесечие от бременността, за да започнат да практикуват йога, но ако не сте го правили до сега е добре да намерите добър пренатален инструктор като първо се консултирате с вашия лекар. Според Андреа Фокс всяка позиция, при която бременната жена се чувства дискомфортно е добре да бъде премахната от тренировката. 
Важно е да се избягват резките завъртания встрани, защото по този начин се напрягат силно мускулите на корема, което не е добре за бременността. На всяка поза, която се изпълнява трябва да се подходи с голямо внимание. 
Бъдещите майки трябва да обърнат внимание на това да не пренапрягат своето тяло, защото сухожилията около ставите може да се разтегнат и да отслабнат по време на бременността. Коремът трябва да остане спокоен през цялото време, а да се натоварват седалищните мускули вместо него. 
Много често бременните жени се чувстват фантастично и истински се забавляват тренирайки тялото си с йога упражнения. Да дадеш живот може да бъде изморителен и напрягащ процес, така че е добре да запазите тялото си здраво и във форма, защото това е отлична подготовка за раждането. 
По време на йога практиката и след това не би трябвало да усещате болки или гадене. Ако това се случи е добре да преустановите тези упражнения и да се свържете с вашия лекар. 
След раждането е добре да се продължат йога упражненията от 4 до 6 месеца. До тогава мускулите и сухожилията все още не са възвърнали нормалната си форма, така че упражненията трябва да се правят бавно и внимателно.
www.bloomanashville.com

Историята на една майка
Хедър Елиът е взимала няколко урока по йога преди да реши да създаде семейство. Но когато забременява с първото си дете, тя решава да практикува йога редовно. „Бяха практикувала йога преди, но това беше много отдавна и сега ми е като за пръв път и наистина много се забавлявам!“ казва тя. 
Хедър казва, че не е имала проблеми с това да започне да практикува йога за бременни. Била е в 13-та седмица и е помислила, че нещата стават твърде бавно. „Аз очаквах повече движение в началото, но всъщност имаше много упражнения за дишане.“
За нея едно от преимуществата да практикуваш йога за бременни е, че те подготвя психически за раждането, тя подчертава също, че се укрепват тазовите мускулите, което е наистина важно. 
Когато бебето на Хедър вече е на три месеца, тя няма търпение да започне отново с йога упражненията. Идеята й е веднага щом намери  кой да се грижи за детето да се върне в класа по йога. 
www.yogadork.com

Допълнителен съвет
Ако някога решите да започнете да практикувате йога е добре да намерите добър инструктор, който да е квалифициран. Така че не се притеснявайте да попитате всеки такъв за неговата квалификация и опит. В крайна сметка това е важно за вас и вашето бебе.
Освен всичко казано до тук, не трябва да се забравя, че за една жена е от изключителна важност спокойствието и връзката в бебето още в периода на бременността. Освен практикуването на пренатална йога е много полезно да се използват и бижута за бременни, които донасят нужния комфорт както на бебето, така и на неговата майка. Ние от Happy mama препоръчваме Мексиканските бижута за бременни Bola, които са символ на връзката майка-дете още от 20 седмица на бременността. Можете да разгледате различните им модели тук: http://www.reia.bg/za-mayki/meksikanski-bizhuta-za-bremenni-bola.html






Източник: www.netdoctor.co.uk

Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"