6 неща за кърменето, които бебетата биха казали ако можеха


Кърменето е важно по много причини. Водещи здравни организации от цял свят препоръчват кърменето задължително да продължи поне до 6-я месец след раждането, но ако може и до навършване на годинка. В днешно време все по-често майките се отказват от кърменето и по-големият проблем е, че това в повечето случаи не се случва по медицински причини. Какво всъщност значи кърменето за бебето и какво би ви казало то по този повод ако можеше да говори? Ето 6 от нещата, които новородените искат да знаем: 


#1 Мамо, знам какво си вечеряла!
Всичко, което мамите консумират минава през кърмата и отива при бебето. Всеки път когато то се храни от гърдата на майка си, опитва различни вкусове в зависимост от това, което майка му е консумирала. Всички тези различни вкусове помагат на детето да свикне с всяка храна и да не бъде злоядо когато порасте. Бебетата, които са кърмени по-дълго време са склонни да консумират повече плодове и зеленчуци на по-късен етап от живота си. От тук можем да заключим, че бебето много добре знае какво яде майка му и съответно това може да повлияе на хранителното му възпитание занапред. 
Колекция Париж от Renolux- www.sophiegiraffe.bg
#2 Мамо, кърменето ми помага да заспя!
Това не е изненадващо като се има предвид, че кърмата съдържа хормон, наречен холецисткинин, който предизвиква сънливост както за бебето, така и за майката. Също така кърменето осигурява контакт кожа с кожа, който е свързан с увеличаване нивото на окситоцин както при бебето, така и при майката. Това е хормонът, който действа успокоително и на двамата и ги кара да се чувстват добре. Така че когато видите, че очите на бебето започват да се затварят по време на кърмене се наслаждавайте на факта, че сте успели да го накарате да се пренесе в страната на сънищата. 

#3 Мамо, много е вкусно!
Вкусът на кърмата зависи от много фактори, като например колко са пълни гърдите и какво е консумирала майката. Въпреки това тези деца, които са кърмени по-дълго време и могат да говорят казват, че кърмата е сладка. В действителност различни проучвания показват, че някои описват кърмата като "също толкова добра, колкото шоколад и по-добра от сладолед". 
www.goodtoknow.co.uk
#4 Мамо, кърменето ме кара да се чувствам много добре!
Изследвания показват, че кърменето намалява болките на бебето. Ако например новороденото има болки в корема, някаква инфекция или пък е преминало през определена медицинска интервенция, благодарение на кърменето то се успокоява. Кърменето наистина може да донесе облекчение на болките на най-малките. 
Сбруя за стол Gro Chair Harness- www.grobag.bg
#5 Мамо, кърмата облекчава освен глада ми и жаждата!
Кърмата е това, което може да засити бебешкия глад и същевременно да задоволи и жаждата. Може да бъде изключително удоволствие да наблюдавате как бебето ви пълни коремчето си с вашето мляко. 


#6 Мамо, кърменето ми помага да възприема света, който ме заобикаля!
Докато са в утробата бебетата са плътно обвити в топлина, тъмнина и спокойствие. Те имат постоянен източник на храна(съответно никога не изпитват глад) и температура. Следва раждането, те изведнъж попадат в един свят. който е напълно противоположен на утробата и това може да е доста изненадващо и дори стресиращо за новороденото. Бебетата са напълно зависими от нас, защото не могат да се грижат сами за себе си. Смята се, че кърменето е процесът, който може да помогне на бебетата да свикнат по-бързо с новата среда. То им осигурява храна, защита, уют, топлина, близост и интимност. Така че следващият път, в който кърмите бебето си помислете за това, което вашето бебе би искало да ви каже! 
Възглавница за кърмене Babylonia- www.Reia.bg
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"