Тайната на връзката татко-дете


Татковци, обърнете внимание на следващите редове!
Животът е доказал, че не е нужно да чакате докато детето ви може да рита топка, за да изградите връзката помежду ви. Да, абсолютно вярно е, че вашето бебе се нуждае изключително много от майка си, особено в първите дни, седмици и месеци, а укрепването на връзката между майката и бебето е важна стъпка за благосъстоянието на новороденото. Да, това е един "магически и незабравим момент" и се случва ден след ден, но има и голямо изобилие от възможности, които дават шанс на таткото да се включи в живота на бебето, да споделя родителските грижи и натоварване и най-важното, да изгради силната връзка между него и новороденото. Ето кои са те: 


#1 Носете бебето си често!
Много е секси за една жена да види, че мъж носи своето бебе. Но не това е причината, поради, която е добре да носите новороденото. Както и при майката, така и при бащата това важи с пълна сила, защото така бебето свиква с аромата ви и ако носите бебето си докато извършвате ежедневните си дейности като разходка, разговори с приятели, работа в къщи и други, то с времето ще изграждате силна връзка между вас. Това е живот в движение, бебето иска да ви опознае и да бъде с вас, а вие с него и така и двамата печелите. 
GroEgg термометър- www.grobag.bg
#2 Къпете бебето си или още повече, къпете се заедно!
Повечето новородени обичат водата и след като цял ден са били в памперс те имат нужда от едно нежно и приятно къпане. За много бебешоци банята може да бъде място за игра или пък за релаксация след дългия ден. Затова вечер, след като се приберете от работа можете да поздравите жена си и да вземете бебето и заедно да си починете в банята, като същевременно затворите вратата и оставите и майката да си отдъхне. Насладете се на близостта с детето ви и бъдете част от неговата игра. Превърнете това изживяване в ежедневен ритуал, защото по този начин вие не само засилвате още повече връзката с новороденото, но и помагате на вашата половинка да си почине и да изпие една чаша вино на спокойствие. Отново всички печелят!

#3 Игри на пода
Това привлече вниманието ви нали? Бебетата обичат да са на пода докато се учат как да движат своите малки тела. Препоръчително за всички татковци, а и майки, е да се опитат да погледнат света през очите на детето си като прекарват колкото се може повече време на пода с бебето. Ще видите, че да играете с новороденото е невероятно, защото ще се свържете още повече. Говорете му, докосвайте го, гъделичкайте го, пейте му, четете му и изобщо правете всичко, което разбира се, е безопасно и е в унисон с бебешкото настроение и енергия. Бъдете внимателни ако детето се е нахранило скоро и недейте да го люлеете ако му предстои сън след час. 
www.alignedsigns.com
#4 Сменяйте памперси
Сменянето на памперси е отборно. Веднъж е мама, а следващия път е татко, вие сте родителският тим. Много бащи не са съгласни с това да сменят памперси, но нашият съвет е да приемете това като част от играта. Някои от вас ще възкликнат неодобрително, но представете си, че играете с бебето на земята и в един момент то се нуждае от смяна на памперса. Обръща се към вас и ви поглежда, може би с любов, може би с дръзки очи, но с какъвто и да е поглед, то иска да ви каже нещо, то гледа вас и очаква от вас да отвърнете на желанието му. Говорете му, успокоявайте го, гъделичкайте го и дръжте погледа си във връзка с неговия. След това просто сменете памперса, ще видите, че не е страшно. Така вие ще усилите връзката си с бебето и същевременно ще се превърнете в една незаменима част от отбора. Поредната победа за всички. 
Софи жирафчето- www.sophiegiraffe.bg
#5 Излизайте навън с бебето, докато мама си почива!
Понякога новите татковци трябва да разширяват своята зона на комфорт. Да излизате навън с бебето, докато мама си почива е изключително полезно, защото отново е част от свързващия процес. Вашето бебе трябва да знае, че независимо от ситуацията вие ще бъдете до него, без значение къде се намирате. Да излизате без мама е предпоставка за изграждане на доверие помежду ви и дори в началото да се чувствате несигурен или да се самокритикувате ще се научите и ще се радвате, че сте го направили. В един момент ще сте напълно наясно с нуждите на вашето бебе. 


#6 Четете на вашето бебе!
Четенето е друга много важна активност, която помага за здравословното развитие на мозъка на бебето. Трябва да започнете да го правите още докато бебето е в корема на майка си. След като се роди то вече ще познава гласа ви и ще го обича. Ако продължавате да му четете и след раждането, то още повече ще свиква с вас и ще се чувства добре докато слуша гласа ви. Правете го всеки ден, превърнете го в ритуал и ще видите, че освен бебето това ще успокоява и вас. 
www.pinterest.com
#7 Научете се да масажирате бебето!
Допирът кожа-кожа е от голяма важност за изграждане на връзката между бебето и неговите родители. Колкото повече порастват бебетата, толкова по-голяма нужда имат те от галене и масажи. Масажирането на бебето не е просто една нова мода, зад това стои цяла наука, която да ви помогне да се научите как най-безопасно и ефективно да го правите. Свързването тук идва от допира на кожите ви, но също така и от успокоението и отпускането, което бебето получава. Масажът може да бъде един чудесен начин да се отпуснете заедно и съответно отново е добре да превърнете това в ритуал, преди лягане например. 

#8 Пейте на вашето бебе!
Бебетата обичат музиката и вашия глас. Когато им пеете това ще е още един начин чрез който връзката между вас ще става още по-силна. Ще получите и бонус точки ако пеете добре :), ако пък не умеете да пеете правилно, то нека песента ви бъде изпълнена по игрив и закачлив начин или по тих и успокояващ. Много е хубаво ако успеете да измислите своя песен и да я изпълнявате често на бебето. Така ще имате ваша песен, която винаги ще му напомня за вас. Бъдете най-добрият татко! Старайте се да бъдете бащата, който искате да бъдете! 
Подложки против изпотяване за столче за кола и количка- www.Reia.bg

Източник: www.bellybelly.com.au
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"