Кодът на движенията: бебешките ритници в утробата


Независимо дали това е първото ви дете или е второ, трето или четвърто вие със сигурност знаете, че бременността ви ще бъде придружена с ритане от страна на бебето. Това е напълно естествен процес и доказва, че вашето бебе се развива и расте нормално. Бебетата прекарват много време като си движат ръцете, защото по този начин изследват и опознават матката. Те се въртят, дори правят салта и се премятат настрани. Всъщност бебетата за изключително заети докато са в утробата на майка си, а ритниците, които раздават са много интересен феномен, който е придружен от факти. Бременността е пълна с чудеса и ако някога сте се чудили какво точно изразяват бебетата като ви ритат, то проследете 9-те факта, които са характерни за ритането на бебето, а всяка мама трябва да е запозната с тях. 

#1 Кога за пръв път ще почувствам, че бебето ме рита?
Бременните жени могат да очакват ритник от своето дете около 24-та седмица от бременността. Бебето се движи много преди това, но усещането е непознато и вие не можете да осъзнаете какво се случва. Движенията на бебето не са толкова силни в началото и много майки сравняват това с полъха на вятъра. Ако плацентата е в предната част на матката, тя може да буферира усещането за ритници на бебето за известно време. Жените, които са имали предишни бременности могат да усетят и да осъзнаят движението доста по-рано- около 12 седмица. 
Възглавница за кърмене Babylonia- www.Reia.bg
#2 Защо бебетата ритат?
Бебетата са склонни да се движат в утробата в отговор на това, което им се случва в тяхната среда. Твърде много шум, силна светлина или дори някои храни могат да предизвикат ритниците и движенията на бебето. Освен това бебетата също се нуждаят от разтягане и преместване, за да си починат. Ако вие се движите достатъчно това действа успокояващо за бебето и то може спокойно да се отпусне и да заспи. Дамите, които спортуват по време на бременността по-често имат тихи и спокойни деца в утробата си. Проучване сочи, че жените които са упражнявали йога през бременността са получавали по-малко ритници от плода. Упражненията водят до физиологични принципи на релаксация при майката, което понижава сърдечната честота, честотата на дишане и кожната проводимост. Това от своя страна понижава сърдечната честота и при бебетата, което намалява техните движения. 


#3 Колко често е нормално да рита бебето? 
Средният брой ритници на бебето, които майката получава на ден са между 15 и 20, като в това число влизат всички движения. Всяко едно бебе е различно и съответно рита в различен момент. Има бебета, които спят по цял ден и се активизират вечер, докато други са в движение по цял ден. По принцип бебетата спят по 17 часа на денонощие в утробата, на периоди от по 40-50 минути. Ако вие сте били в движение може да не усетите мърдането на бебето. Повече жени могат да забележат, че детето им се движи след хранене, след спорт или вечерно време. 
www.langtarefterbarn.wordpress.com

#4 Кога трябва да броя ритниците?
Няма стереотип за движенията на бебето, защото както вече казахме всяко дете е различно. Но с течение на времето вие ще разберете кое е характерно за вашето, въпреки че с растежа и движенията могат да променят своята рутина. Ако известно време на сте усещали движенията на бебето това не е добре. Ето кога трябва да се притеснявате:
--Ако в рамките на два часа сте усетили по-малко от 10 помръдвания.
--Отслабен или никакъв отговор на външни стимули като шум, потупване по коремчето на мама или гласът на татко.
--Значително намаляване на бебешката активност за по-дълъг период от време.

#5 Как да броя бебешките ритници?
Ако имате притеснение, че движенията на вашето дете са с намалено количество, то е добре да броите активността му в следващите часове. Записвайте си. За да го направите е добре да седнете, да хапнете нещо сладко, да изпиете една чаша студена напитка и да вдигнете краката си. Захарта в храната или студа от напитката обикновено пробужда бебето и вие ще усетите най-малко 10 движения в следващите два часа. Тези движения включват преобръщане, хълцане, ритане, сръчкване и потупване. Ако забележите, че вашето дете прави по-малко от 10 движения за този период незабавно се свържете с вашия лекар, който да ви прегледа. 
Мексикански бижута за бременни Bola- www.Reia.bg
#6 Намаленото количество ритници значи ли задължително, че нещо не е наред?
Въпреки, че не винаги намаленото количество движения означава, че нещо не е наред, обикновено е така и причината за това е фетален дистрес, причинен от липса на кислород или храна. Вашият лекар ще ви прегледа като ви направи ултразвук, който да провери притока на кръв в плацентата и доброто състояние на бебето, както и това дали то реагира на външен стимул. Ако лекарят ви открие, че има проблем, той ще ви посъветва за това дали се налага да родите по-рано, за да избегнете по-нататъшни усложнения. 

#7 Трябва ли да броя движенията всеки ден?
По принцип ако бременността ви не е рискова не е необходимо да следите движенията стриктно, но ако има и най-малък риск е задължително да броите и да записвате всичко, свързано с движението на бебето ви. Някои майки са много заети през бременността и често на забелязват движенията на бебето и съответно в един момент започват да се притесняват, че то не се движи. Стават изключително съсредоточени върху бебето и то започва да рита доста бурно. Ако лекарят ви ви съветва да следите броя на движенията на бебето всеки ден е добре да го правите по едно и също време- след хранене или когато усещате, че бебето се вълнува. 
www.telegrafi.com
#8 Ще се движи ли бебето по-малко след 36-та седмица?
Вашето бебе трябва да се движи непрекъснато, през целия ден. След 36-та седмица бебетата вече имат съвсем малко място и не могат да правят това, което са правили до сега, но това не означава, че вие няма да усещате движения. Вашето бебе ще мърда с ръчички, ще изучава лицето си, тялото си, ще си играе с пъпната връв и ще се опитва да си намери удобно място във вече тясната утроба. Редовните и ритмични движения на бебчо, показват, че то хълца, а повечето бебета го правят по едно и също време през деня. 


#9 Показват ли бебешките ритници в утробата бъдещото поведение на бебето след неговото раждане?
Често се говори за това, че движенията на бебетата в утробата показват какво ще бъде тяхното поведение след раждането. Твърди се, че тези, които са силно активни в утробата ще изморят майките си в момента, в който проходят, а пък тези, които спят по цял ден и "купонясват" по цяла нощ ще бъдат такива и след това. Но всъщност така ли е? 
Лекари от университета "Джон Хопкинс" изучават връзките между активността на плода и неговото бъдещо поведение. Изследвана е дейността на над 50 бебета, които все още са в утробата на майките им и след това е проследявано поведението им до 2-годишна възраст. Резултатите са категорични. Има връзка между движенията в утробата и поведението след раждането. Това включва контрол на импулсите, на задръжките и на саморегулацията. 

Ритниците на бебето са това, което много майки очакват с нетърпение и дори след раждането им липсва, защото това е първото съобщение, което те получават от плода.  
Подаръчен сет в памучна чанта Софи жирафчето- www.sophiegiraffe.bg

Източник: www.bellybelly.com.au
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"