Хъркане по време на бременността


Вие вече сте бременна и започвате да усещате всички промени, които се случват с тялото ви, с вашия организъм и тонус. Наблюдавате как коремчето ви расте и вероятно сутрините ви са споходени от гадене, а гърбът започва да става все по-болезнен. При всички жени бременността протича по различен начин, но тя все пак има един определен път. Често срещано явление в края на този 9-месечен период е хъркането. Както вие, така и вашият партньор можете да забележите това. Не се случва винаги, но когато се случи може да окаже сериозно влияние върху енергичността, вашият тонус и изобщо на цялото ви разположение на духа. 


Защо се случва?
Хъркането по време на бременност е изключително често явление, въпреки че все още няма точни данни за това колко точно. Тенденцията е то да се засили в третия триместър и да започне да създава проблеми. Според проучвания една четвърт от жените съобщават, че по принцип хъркат, а 25% от тях споделят, че хъркат през последните седмици от бременността. 
Като се има предвид, че сте бременна и тялото ви преминава през много нови неща, то имате оправдание, че хъркате. :) Ето я няколко възможни причини, предизвикващи този дискомфорт:
--По време на бременността горните дихателни пътища се стесняват, а с повишаването на теглото мазнините се събират в областта на шията и гърлото и съответно тези меки части притискат дихателните пътища. 
Гумени ботуши Penny Scallan- www.Reia.bg
--Подуването на носните канали може да бъде един от причинителите на вашите среднощни мелодии. По-високите нива на естроген през бременността допринасят за подуването на лигавицата на носа и дори могат повишат наличието на секрет. 
--Когато сте бременна количеството на кръвта в тялото ви се увеличава и кръвоносните съдове се разширяват, което може да доведе до подуване на носните мембрани. Като последица организмът отделя повече секрети, които затрудняват дишането. 
--Запушването на носа по други причини като настинка или алергия също може да предизвика хъркане. 
--Телесното тегло също е от голямо значение. Колкото повече тежите преди да заченете и колкото повече килограми качите по време на бременността, толкова по-големи са шансовете да хъркате в края на периода. 
--Честото и силно хъркане може да е резултат от обструктивна сънна апнея. Тогава дихателните пътища се запушват, като причиняват спиране на дишането са секунди по време на сън. Причината е, че белите дробове не могат да се снабдят с достатъчно кислород и това може да се случи многократно. Ако вашият партньор забележи, че хъркате силно, смъркате периодично и се задъхвате в съня си е добре да се консултирате със специалист. По този начин вие ще откриете проблема и ако се наложи ще приложите нужното лечение. 
--По-дългият врат също може да е причина за дискомфорт. Според изследвания жените, които хъркат имат с 1см. по-дълъг врат от другите. 
--Астмата също може да ви причини затрудено дишане. 
Спални чували Grobag- www.grobag.bg
Опасно ли е хъркането през бременността?
Според различни проучвания хъркането по време на бременността може да доведе до някои усложнения. Според едно шведско изследване хъркането има пряка връзка с повишаването на кръвното налягане и с наличието на прееклампсия. Изследвани са 500 жени и е установено, че тези, които са хъркали през 9-те месеца раждат деца с по-нисък АПГАР- индекс (скала за оценяване на здравето на новороденото).  


Какво можете да направите?
--Ако искате да спрете или поне да намалите хъркането се опитвайте да спите на една страна, а не по гръб и вдигнете главата си на по-високо. 
--Избягвайте алкохола, цигарите и хапчетата за сън. И трите компонента влияят зле на дихателните пътища и е много вероятно да ги запушат (така или иначе е добре да се лишите от тях по време на бременността).
--Опитвайте се да се храните добре и да не качвате повече килограми от нормалното за вашата бременност. 
--Консултирайте се с лекар, който да ви даде съвет. Може да ви препоръчат лентички за нос, които разширяват дихателните пътища и улесняват дишането. 
Софи жирафчето-www.sophiegiraffe.bg


Източник: www.babycenter.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"