Как да се грижим за венците и поникващите зъбки на нашето бебе?


Появата на първите бебешки зъбчета е едно от най-щастливите събития, но заедно с това е много тежък период както за бебчо, така и за родителите. Всичко това е съпроводено от необходимостта за ранна хигиена. Тя трябва да започне още в най-ранните месеци, когато майката се старае да не позволява на детето да не заспива с шише в уста. Ако искате мъничето ви да има здрави зъбки, значи трябва да се грижите за тях още в зародиш. 


Защо трябва да почистваме венците на бебето още преди зъбките му да поникнат?
Да, още преди да поникне първото зъбче на бебето е добре да започнете да почиствате венците с дентална марля или мека влажна кърпа по време на баня. Все още не е нужно да използвате паста за зъби, просто навийте кърпата на пръста си и нежно почистете венеца. 
Бактериите в устата обикновено не мога да навредят на венците преди появата на зъбите, но е много трудно да определете точно кога ще се появят, затова ранната хигиена е по-добрият избор. Създайте навик всеки ден да почиствате венците и нека това се превърне в рутина за вас и вашето бебе, за да може след това то по-бързо да се адаптира към миенето на зъбите. 
--Бебешките зъби са най-уязвими.
--Докато детето е съвсем малко се оформя неговата захапка и съответно от това зависи дали ще има нужда от брекети или шини в последствие.
--По-добре лечението на зъбите да започва от съвсем рано, за да е по-лесно отстраняването на евентуален проблем. 
Софи жирафчето-перфектна за никнещи зъбки- www.sophiegiraffe.bg
Кой е най-добрият начин да миете зъбките на детето след като поникнат?
Когато зъбите на детето ви започнат да поникват(около 6-я месец) ще трябва да започнете да ги миете. (Ако вашето дете е на 6 месеца и все още няма зъби, не се притеснявайте, на някои деца първите зъби им поникват от 15 до 18 месец) 
--Четкайте зъбите по два пъти на ден, сутрин и вечер преди лягане. Използвайте бебешка четка за зъби с малка глава и дръжка, подходяща за вашата ръка. 
--Миенето на зъбите трябва да продължава до 2-3 минути
--Използвайте паста за зъби с малко количество флуорид и слагайте от нея не повече от размера на оризово зърно. Бъдете спокойни, защото повечето пасти за зъби, които са предназначени за бебета не съдържат флуорид. 
--Изчетквайте внимателно и външната и вътрешната част на зъбите, както и езика (ако детето позволи), за да премахнете бактериите, които могат да причинят лош дъх. Тъй като използвате малки количества паста, няма да ви се налага да изплквате. 
--Сменявайте четката често, особено ако видите, че нейните косми са захабени и износени. 
--Вероятно в този момент зъбите на вашето дете са на голямо разстояние, така че няма защо да се притеснявате за почистването помежду им. Повечето зъболекари препоръчват използване на конец за почистване чак след като зъбите се долепят един до друг и няма възможност да бъдат добре почистени само с четка. 
www.stclairperio.ca
Как да разберем, че бебето ни получава достатъчно флуорид?
Развитието на бебешката устна кухина може да бъде подпомогнато от наличието на флуорид, но в малки количества. Препоръчителната доза за деца под 3 години е 25мг на ден. Този минерал предпазва от появата на кариеси, защото укрепва външния емайл, като го прави по-устойчив на киселини и вредни бактерии. 
Вашето дете може да си набави флуорид и по други начини- от вода, от хранителни добавки, ако е необходимо или ако го заведете на зъболекар, който да полира зъбите. 


Забележка: По принцип не е добра идея да давате вода на детето преди 6-я месец, защото то получава всичко необходимо от кърмата или от адаптираното мляко, дори когато е горещо. 
Ако водата, която използвате като правите адаптираното мляко на бебето съдържа флуорид бебето пак може да получи нужното количество от него, затова е добре да внимавате каква вода използвате. Ако имате съмнения можете просто да се консултирате с лекар по този въпрос, защото както водата, така и соковете могат да имат флуорид, чието количество не е отбелязано на етикета. 
Не забравяйте, че както малките количества флуорид могат да повлияят добре на зъбите, то много големите количества водят до флуороза, която е причина за бели петна, които се появяват на по-късен етап от развитието. Ето защо е важно да се използват малки количества паста, до тогава, докато детето ви порасте толкова, че да може да изплакне и да изплюе. 
Охлаждащи гризалки- www/Reia.bg
Кога трябва да заведете за пръв път детето си на зъболекар?
Американската академия по педиатрия и Американската академия по детска стоматология препоръчват да заведете детето си на зъболекар в рамките на 6 месеца след като зъбите започнат да никнат или с други думи около първата годинка. Зъболекарят трябва да бъде добре започнат с историята на зъбите на семейството ви и особено със стоматологичното състояние на майката по време на бременността. 
www.studiodentaire.com
Някой храни причиняват кариес на бебето
Да, има много храни, които могат да бъдат причина за появата на кариеси по зъбите на бебето. Такива са най-вече сладките храни, но има и други:

--плодове
--сушени плодове
--сок
--фъстъчено масло и желе

Храните, които съдържат нишесте също са вредни за бебешките зъби:
--хлябове
--бисквити
--тестени изделия
--соленки

Давайте тези храни в комбинация с други, защото по този начин те са по-склонни да се откъснат и да не заседнат за дълго в зъбите. Другото, което можете да правите е да изплаквате често с вода. 
Сбруя за стол- Chair Narness- www.grobag.bg

Източник: www.babycenter.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"