Развитие на 5-те сетивата на бебето


Способносттите да вижда, да чува и да помирисва са сред най-важните инструменти, които бебето трябва да развие. Разберете как сетивата се развиват от зачеването до първата годинка и това, което можете да направите, за да стимулирате този процес. 
Според експерти в областта бебетата се раждат с някои добре развити сетива, които им помагат да се приспособят към новата среда. Когато новороденото вдиша аромата на майка си, усети топлината на тялото й или пък чуе тихия й глас, който познава още от утробата, то веднага се успокоява. Според всички нас възрастните, новородените са безпомощни, но всъщност не е точно така. Те възприемат много информация със сетивата си, свързват я с родителите си и след това я изследват. Но как мозъкът и умът се развиват в първата година от живота?
В следващите редове ще разберете как се случва и как вие можете да помогнете за това. 

Зрение
В третия триместър от бременността плодът може да открие ярка светлина във вътрешността на матката. В зависимост от различни фактори на майката като мазнини, мускули, дрехи, зависи колко естествена светлина би могла да проникне в утробата пред последната част от бременността. 
Когато бебето се роди неговото зрение е неясно и то вижда образи на най-много 25см. След това то започва да забелязва контрастите на цветовете, включително черно и бяло и това го впечатлява. 
На 2 месеца бебето вече успява да задържи погледа си върху определен предмет, обикновено нещо, което се движи, например въртяща се играчка. В рамките на още един месец бебето ще започне да се съсредоточава върху обекти на разстояние до 10 крачки, въпреки че няма да различава фините детайли. 
Стане ли на 5 месеца ще забележите как бебето започва да развива координацията очи-тяло, като наблюдава определен обект и после се опитва да достигне до него. 
Около 6-я месец малчуганът започва да се съсредоточава върху предмети и обекти на всякакво разстояние и освен това можете да видите, че вече овладява идеята да дълбочинно възприятие. Когато го люлеете на люлка например, то осъзнава, че колкото по-големи сте вие, толкова по-близо е до вас. 
Когато достигне 1 годинка зрението на детето е развито почти колкото на един възрастен. 
Универсално надуваемо матраче за игра тип "пашкул" - www.sophiegiraffe.bg
Стимулирайте развитието
Добра практика е да държите бебето си близо до лицето ви, за да може то да разучава контрастите и формите, вашите очи, вашата коса, дори е хубаво да носите по-ярко червило, за да може то да разграничава устата ви. Често можете да го слагате пред огледалото, за да опознае себе си. Ще видите, че детето ще бъде хипнотизирано от собствения си външен вид. 
Обоняние
В последния триместър от бременността бебето започва да усеща ароматите на храните, които приемате. 
Новороденото е с развито обоняние. Да, то познава аромата, който се излъчва от вашите гърди, а проучвания сочат, че то усеща дори и миризмите на козметиката, която ползвате. "Когато детето ви усети полъх от вас, то може да обърне глава към гърдите ви, мислейки си, че ще се храни или може да се успокои ако плаче" казва проф. дн. Джой Браун от Университета в Денвър, Колорадо. Кърмените бебета могат по-бързо за развият своето обоняние, защото те са били повече време близо до кожата на майка си. 

Стимулирайте развитието
Можете да показвате на детето си различни аромати и да му казвате кое какво е. Ето някои примери за безопасни битови неща, които можете да давате на бебето да помирисва: кафе, узрели плодове, билки, пастели, бебешки шампоан, чисти памперси, кожени обувки и цветя. Недейте да давате горчица, чили или пипер на прах, защото това може да предизвика дразнене. 

Слух
Около 20-та седмица от бременността бебето започва да чува звуци. Според проучване в шумната утроба детето чува гласа ви по-силно отколкото тактовете на сърцето ви. В последният триместър то вече започва да различава и други звуци. В 35-та седмица бебетата се движат много повече когато майките им слушат музика. 
Новороденото си спомня звуците от утробата като глас и песни, които е чувало. Външните звуци, с които то се запознава са много, но е доказано, че бебето прави разлика между речеви звуци като "га" и "ба" и върти главата си към източника на звука, който може да е дрънкалка например. 
Когато стане на 3 месеца вашето бебе може да започне да се опитва да дублира звуците, които чува. 
Около 5-я месец вълнението от собствения му глас, както и от вашия може да превърне детето ви в машина за бърборене. 
Навърши ли 8 месеца ще забележите, че детето ви започва да разбира значението на много от думите и дори може да се опитва да казва някои от тях разбира се, нечленоразделно. 
Мексикански бижута за бременни Bola- www.Reia.bg
Стимулирайте развитието
Пускайте му музика постоянно, както по радиото така и от играчки. Четете му книжки и му обяснявайте кое какво е, като по този начин то ще свързва думите с предмети. Когато стане на 8-9 месеца можете да му посочвате нещо на страницата и да го питате какво е и обратното, като по този начин ще му помагате да развива и речта си. 

Осезание
Изследвания показват, че около 14-та седмица от бременността плодът може да усети допир. 
Няма нищо друго, което новороденото да обича така, както контактът с кожата. Според учени недоносените бебета, които са в кувиоз, което е най-самотното място на света, се развиват много по-бързо ако ги галят и милват по три пъти на ден. Доказано е, че бебетата, които са кърмени и носени в слинг или с други думи са били по-често близо до кожата на майка си, са по-спокойни и плачат по-малко. През първите няколко месеца след раждането си бебетата изследват предметите около тях с устата си. 
Около 6-я месец децата вече се опитват да хващат предметите с ръце и да ги опипват разучавайки ги. 
От 6-я до 9-я месец, веднага щом бебето започне да пълзи, то само избира вещите, които да изучава и освен това ще забележите, че вашите домашни любимци ще започнат да се крият. 

Стимулирайте развитието
Носете детето в слинг, а не в количка, защото то жадува за допир. Масажирайте го и се къпете заедно. Слагайте различни предмети във ваната, с различни текстури и обяснявайте на детето кое какво е. 
Слингове Babylonia- www.Reia.bg
Вкус
Вкусовите рецептори на бебето започват да се формират още в утробата, около седмата седмица. През втория триместър нероденото бебе започва да пробва шведската маса от вкусове в околоплодната течност. 
Вашето новородено се ражда с пристрастие към сладкото и с радост приветства както кърмата, така и адаптираното мляко, които съдържат захар. Бебетата не са големи фенове на киселото и горчивите аромати.
Когато навърши 4 месеца малчуганът става привърженик на солените вкусове. Изследвания сочат, че кърмените бебета могат да бъдат по-отворени към различни гами от вкусове, той като майчиното мляко е с различен вкус всеки ден, докато адаптираното мляко не.

Прочетете още: Децата в кухнята

Стимулирайте развитието
Слагайте бебето в седалка на масата докато вие се храните, за да може то да вижда какво точно ядете. Колкото повече вижда, че вие се наслаждавате на храната, толкова повече ще иска да опитва нови вкусове. Всички сме пробвали метода "тогава аз ще го изям, защото е много вкусно" ако едно дете не иска да си изяде храната. Можете също постепенно да въвеждате пикантни храни като къри или чили сос, за да дадеше шанс на небцето да изживява различни приключения. 

Най-добрата играчка, която развива и 5-те сетива на детето е френската Софи жирафчето, която е изработена от 100% естествен каучук, което я прави напълно безопасна. Научете повече за нея тук: http://www.sophiegiraffe.bg/avtentichnata-sofi-bg/sofi-zhirafcheto.html 
Софи жирафчето- www.sophiegiraffe.bg

Източник: www.parents.com


Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"