Защо по-големите деца не трябва да са "детегледачки" на по-малките си братя и сестри?


Известният руски психолог Катерина Демина пише за това, че родителите трябва да избягват прехвърлянето на отговорността на родителството върху своите по-големи деца. Хубаво е всеки родител да прочете тази статия, защото това наистина е важно. 

Прехвърлянето на този тип отговорност обикновено започва с нещо малко като "дръж под око брат си докато сляза до магазина, ще се върна бързо". Майката се връща наистина много бързо и вижда, че нищо не се е случило. Заварва своята голяма дъщеря която се е надвесила над вече будния си малък брат и му дрънка с дрънкалка имитирайки гласа на майка си. Родителите са ужасно горди в един такъв момент. 
Това обаче, води до следващия сценарии: Мама и децата са в парка и мама казва: "Наглеждай брат си за миг, докато отида да купя вода" и по-голямото отговорно дете с радост се съгласява. Първият път всичко е наред и няма пострадали, но при вторият не е точно така. Докато майката бърза да се върне в парка с пазарската чанта, малкото дете я забелязва и скача от количката изведнъж, докато неговата "детегледачка" се е разсеяла за миг, и пада удряйки главата си. Въпреки, че малкото дете се успокоява бързи, то по-голямото е изключително разстроено, чувства се виновно и казва, че повече няма да стъпи в парка. 


Първият недостатък на това да оставите по-голямото дете да се грижи за по-малкото когато разликата им е под 12 години е, че по-голямото всъщност не може да се справи. 

Ако се налага да гледа по-малкото си братче за няколко минути, докато майката сервира вечерята, няма проблем, но ако излезе на разходка и остави двете деца сами повече от 5 минути не е правилен подход. Да, точно така, и 5 минути са много. 
Някои хора може да възразят и да кажат "Аз се грижих за по-малкия си брат или сестра съвсем сам и нищо лошо не се случи. Да, може някои хора да са успели, но в болниците е пълно с деца, които са се попарили с вряща вода, пъхнали са неща в носа си, глътнали са твърд предмет или са паднали от високо. И много голяма част от тези инциденти се дължат на това, че родителите са оставили сами две деца, които са на почти една възраст. 7-годишно дете не може да повлияе кой знае колко на 5-годишно, а пък 5-годишно не може да се защити от 7-годишно, защото иска да му подражава. Децата са изключително любопитни и понякога не съзнават последиците от действията си и съответно може да стане инцидент. Те са едни малки гении, които могат да накарат косата ви да се изправи. Замислете се какви идеи им идват и тогава решете дали можете да оставите по-голямото да се грижи за по-малкото. Все пак трябва да бъдем реалисти и да оценяваме способностите на нашите деца адекватно. 
Тоалетен комплект Софи жирафчето- www.sophiegiraffe.bg
Ако разликата в годините на двете деца е повече от 12 то тогава по-голямото може да стане пълноправен "детегледач". Но това трябва да става само с определени договорености, като една от тях е някакъв вид отплата. Това може да накара голямото дете да се грижи за малкото по-сериозно и за по-дълъг период от време. За да може разликата да е над 12 години това значи, че голямото дете вече е тийнейджър и съответно е заето с доста други неща, като училище, личен живот и излизания. В този момент то ще започне все по-малко да се интересува от по-малкото дете и затова е нужен някакъв стимул, който да накара голямото да ви отмени. 


Повечето тийнейджъри има задължения и отговорности в къщи, а грижата за по-малко дете е една от тях, но все пак трябва да има някакви определени времеви граници, които да не ги лишават от тяхното лично време. Това може би е по-добрият метод, отколкото плащането, защото все пак нали това е семейството, да се грижим един за друг. 

Най-важното обаче, което трябва да помните е, че по-големите деца не са виновни за това, че сте решили да имате по-голямо семейство и съответно да ви е трудно да се грижите за всички деца толкова, колкото е необходимо. Като изключим извънредните обстоятелства грижата за децата е задължение на родителите. Децата са деца и трябва да живеят като такива, тийнейджърите са тийнейджъри и трябва да живеят като такива. По-големите деца могат да ви помагат, но не постоянно, а пък вие не трябва да разчитате постоянно на тях. 
Много често родители се карат на по-голямото си дете за това, че по-малкото не прави нещо както трябва, смятайки, че то трябва да го научи. Има случи, в които това оставя травми и когато тези деца порастат те започват да вярват, че децата са тежест от родителството е ужасно изживяване. 
Така че ако един ден искате да имате внуци, то задължително трябва да се грижите за собствените си деца сега. 
Ръчно изработени кукли Rubens Barn- www.Reia.bg

Източник: www.brightside.me
Снимков материал: www.brightside.me
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"