За дневния бебешки сън или колко е хубаво да си подремваме


Колко пъти трябва да се дремва бебето през деня?
Повечето новородени спят от 2 до 4 часа през деня и през нощта, но накъсано. Затова не трябва да се изненадвате, че вашето дете си дремва често и за кратко. На този етап просто трябва да го оставите да спи толкова, колкото му се спи. 
Когато вашето бебе достигне 6-8 седмици сънят му ще започне да укрепва и то вероятно ще си дремва по-рядко, но за по-дълго време. Може би ще има нужда от 2 до 4 дрямки на ден, а може би дори и повече. 
В 3-4 месец бебета вече започват да следват по-предсказуем модел за съня си. Това е моментът, в който трябва да започвате да изграждате някакви навици за спането. Старайте се вашето дете да си дремва горе-долу по едно и също време всеки ден, но имайте предвид, че неговият темперамент и природният му ритъм ще определят времето, в което да си поспива. Бебетата които успяват да спят за по-дълъг период от време по-лесно си създават график, докато тези, който имат по-чести дремвания за кратко малко по-трудно създават рутина. 


Когато вашето бебе стане на 6 месеца вече ще се нуждае от най-много две или три дремвания на ден, сутрин, в ранния следобед и в късния. 
От 9-я до 12-я месец децата си дремват сутрин и следобед, а станат ли на година и половина те се отказват от сутрешната си дрямка и им остава само следобедната. 
Този начин на кратко поспиване продължава докато детето навърши 3-4 години, а при някои продължава и до 5-та година. 
Това са типични стереотипни модели, които обаче, не всички бебета следват. Всяко бебе има свои собствени уникални навици за сън. 

Как да започнете да планирате дрямките на вашето бебе?
Както вече казахме когато бебето достигне възраст 3-4 месеца можете да започнете да му изграждате рутинни навици за съня. Ето как:
www.mbfcommunity.com
Разчитайте знаците
Обърнете внимание на сигналите на вашето бебе. Кога то започва да търка очите си, кога става нервно- сутрин или вечер, Често ли заспива в количката в ранния следобед и има ли разлика в цялостното му настроение ако е спало за по-дълъг или за по-кратък период.
Може би е добре да си записвате сигналите, които вашето бебе ви дава когато иска да подремне, в продължение на 2 седмици. Това ще ви помогне да проследите моделите на поведение на детето и съответно по-лесно да съставите график за съня. 
Например ако вашето бебе е готово за дрямка всяка сутрин около 10 часа, то вие можете да избегнете момента на преумората като 15 мин. преди 10 часа започвате приготовления за сън като намаляване на осветлението.
Възглавница за пътуване с ванилена гризалка Софи жирафчето- www.sophiegiraffe.bg
Придържайте се към графика
Когато започнете да съставяте график е много важно стриктно да се придържате към него всеки ден. Ако един ден сложите детето да си подремне в 15.00 часа следобед, а на следващия ден веднага след обяда в 12 или 13.00 часа, детето ви ще има повече проблеми при разработването на редовен модел за съня. 
Опитвайте се да избягвате дейности, които противоречат на графика за дрямка на вашето дете. 
Ако детето ви е в ясли и там спазва определен график за съня, то е добре през почивните дни, когато си е у дома, да следвате същият модел. 

Не се притеснявайте ако изпуснете някоя дрямка
Няма как да бъдете в състояние да организирате така деня си, че всичко да се върти около съня на бебето. Все пак вие имате и други задължения като домакиня и като жена, така че не се притеснявайте ако някое събитие наруши вашия график. Ако вече сте изградили нормална структура на рутинните действия в къщи, едно нарушение няма да е проблем и след това лесно ще възобновите обичайния ритъм. 
Детски часовник Gro Clock- www.Reia.bg
Изграждане на график за съня на вашето бебе ще отнеме определено време и освен това със сигурност ще допуснете много грешки докато накрая успеете. Детето ви разбира се, расте и този график често ще се променя. 

Разработване на ритуали преди дрямка
Спазването на определени ритуали преди дневния сън е важно толкова, колкото и за нощния. Тези навици помагат на детето да разбере, че е време за сън и съответно то ще се настрои така. Дневните ритуали могат да бъдат по-кратки от тези преди нощния сън. Пример за такива са приказка, песен или просто прегръдка. След като развиете навици, които работят се придържайте към тях. 


Практически съвети
--Бебето ви ще си дремне по-спокойно ако го поставите в пространство без играчки, които да го разсейват.
--За да си дремне детето ви не му е необходима пижама, но е хубаво да бъде в спален чувал, който да му осигури подходящата температура и да я поддържа.
Спални чували Grobag- www.grobag.bg
--Преди дрямката не е добре детето да играе много шумни и стимулиращи игри. Трябва да е спокойно и около него да е тихо.
--Поставяйте детето да дремне там, където спи и през нощта, защото то вече свързва това място със сън и ще му бъде по-лесно да заспи.
--Ако сте някъде на път не забравяйте да вземете вещи, които бебето свързва със сън като одеяло или книжка, за да ви е по-лесно да следвате рутинните си навици.
--Не чакайте детето да се умори прекалено, за да го сложите да си подремне, защото това може да има обратен ефект и то изобщо да не заспи.
Ако вашето бебе не иска да спи, недейте да се обвинявате, защото както казахме всички деца са различни. 
За спокоен бебешки сън- www.grobag.bg


Източник: www.babycenter.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"