Кога бебето научава разликата между ден и нощ?


Объркването за това дали е ден или нощ е доста често срещан проблем при новородените. Бебетата искат да спят по цял ден и да останат будни цяла нощ и следователно ако детето бъде нахранено през нощта е почти сигурно, че то няма да заспи отново. По-скоро то ще иска да играе или да изучава света, но не и да спи, което не е никак добре за родителите. 
Бебетата научават разлика между ден и нощ на около 2-3 месеца. Новородените не разбират автоматично кога е време за сън и спят и се събуждат по всяко време на денонощието. С порастването на бебето то започва да спи предимно през нощта и на все по-кратки периоди през деня. Това обикновено се случва около 3-я месец, но може и да стане по-рано. 
Биологочиният часовник на новородените се влияе от редица фактори. Интериорният цикаден часовник на бебето, разположен в зоната на мозъка наречена хипоталамус, помага да се разбере разликата между деня и нощта. Циркадният часовник има нужда от външни елементи като светлина и тъмнина, интензивност на шума, времето на хранене. Отговаря на условия като телесна температура, глад и нива на специфични хормони. 

Как можете да овладеете объркването на новороденото за ден и нощ?
1. Пред деня гледайте в къщата да е светло и разхождайте детето на въздух навън. Дори то да спи по време на разходките, ще бъде стимулирано от светлината и усещането на въздуха върху кожата. 

2. В първите седмици гледайте да взаимодействате с бебето когато е будно, независимо, че това се случва за много кратки периоди. Говорете му, доближавайте кожата си близо до неговата и се опитвайте да осъществявате контакт с очите. В тази възраст детето има нужда единствено и само от семейството си и това, че сте близо до него ще го стимулира да остане будно по-дълго време. 

3. Уверете се, че в стаята, в която детето спи е спокойно, тъмно и тихо през нощта. По този начин то ще свикне с мисълта, че когато е тъмно и тихо значи е време за сън. Използвайте нощна светлина докато храните бебето и не се ангажирайте с него твърде дълго. Нахранете го и го прегърнете и веднага обратно в леглото, за да създадете здравословни навици за спане в следващите няколко месеца. Сменявайте памперса само ако наистина има нужда от това и гледайте да запазите гласа си тих и спокоен. 


4. Постепенно въвеждайте различни рутини, които да изпълнявате преди лягане. В началото те няма да означават нищо за бебето, но след това то ще свикне с тях и ще знае, че е време за сън. Пример за такива навици са вана или измиване на лицето или обличане на спален чувал. Спалният чувал трябва да бъде използван постоянно, защото е плътен и безопасен, осигурява приятна среда на новороденото и го успокоява. Температурата, която поддържа е идеална за бебешкия сън. Най-добрите спални чували са тези на английската марка Gro, защото компанията работи в тясно сътрудничество с Агенцията Lullaby Trust, която насърчава безопасният детски сън. 

5. Има и други техники, които можете да използвате, за да накарате бебето да разбере, че е време за сън. Пример за такива са музикална кутия, която да му пускате преди да го сложите да спи или както се случва при много бебета, пускайте сешоар или прахосмукачката. Звукът им успокоява и успива бебето, защото му напомня на вибрациите, които е усещало докато е било в утробата. Прекалената тишина понякога може да бъде обезпокоителна за бебетата. Друг вариант са бебешките утешители. Можете да за сдобиете с такъв още преди да родите и докато бебето се появи да го държите близо до себе си. По този начин този утешител ще мирише на вас и след това бебето ще се чувства в безопасност като усеща аромата. 

6. В началото след раждането си вашето бебе ще заспива навсякъде. То ще се чувства най-добре близо до вас и затова най-вероятно ще се наслаждава на съня си сгушено в допир с кожата ви. Хубаво е обаче, да създадете навици за сън и трябва да вземете решение за мястото, на което искате детето да спи през деня и през нощта. Когато това се случи започнете да оставяте новороденото за малко там, за да може да свиква и да се запознава с мястото. В началото не е необходимо да го правите всеки ден, но постепенно трябва да го оставяте там всяка нощ. 


Много по-лесно е да се създадат навици за сън у детето още в самото начало, отколкото да се опитвате да се борите с объркването на по-късен етап. 

Източник: www.grobag.bg
                  www.selfgrowth.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"