Децата в кухнята

 
Източник: www.takepart.com


   Всички ние много добре знаем и не отричаме факта, че една от най-популярните стаи у дома е кухнята, независимо дали става въпрос за готвене, лека закуска или совбодно време. Това е едно истински успокояващо място. Ето защо е много важно да се премисли много добре моментът, в който вече можете да позволите на децата ви да ви помагат в планирането и приготвянето на храната. Децата още от малки много често се захласват по готвенето и искат да са част от този процес когато вие го правите, защото после им е още по-приятно да ядат това, което сте приготвили заедно. Времето, прекарано в кухнята с вашето дете е полезно не само защото вие сте заедно, но и защото още от най-ранна детска възраст то може да научи важни неща, свързани със здравословното хранене и да придобие жизнен опит. Ако все още не сте въвели вашето дете в кухнята, знайте, че никога не е късно. Ето и няколко полезни съвета, които да ви помогнат да го направите.


Правете заедно план за това какво да сготвите. Нека детето ви да имат думата за това какво да се съдържа в седмичното меню на семейството. Говорете с него за любимите му храни и разглеждайте заедно готварските книги, то може да си избере нещо ново и интересно, което да приготвите заедно. Приобщаването на децата в кухнята е добър начин да се отворите за отриването на нови рецепти.


Пазарувайте в супермаркета заедно. Нека вашето дете знае от къде идва храната, независимо дали това се случва в супермаркета, на пазара или ако сами отглеждате продукцията в градината на село. Помолете го да ви помогне да намерите всички необходими продукти от вашия списък. Това е чудесен начин да го накарате да се почувства част от процеса на вземане на решение и съответно да предизвикате интереса му към готвенето. Разказвайте на детето си за различните плодове и зеленчуци докато ги избирате и купувате, позволявайте му да ги докосва и помирисва и разбира се му дайте да ги опита след като вече сте си у дома.
Източник: www.fillyourplate.org


Започнете бавно. Когато започнете да въвеждате своето дете в кухнята е важно да започнете да го запознавате с храните много бавно и постепенно, В началото е добре да използвате продукти, които то познава, за да не се откаже. Можете да приготвите салати, паста или шейкове, които са лесни да направа. Пицата по ваш избор също е много добър вариант, защото можете да дадете възможност на детето ви да избира какви продукти да съдържа тя- различни зеленчуци, меса или сирена. След като малкият човек вече е утвърден мини-готвач заедно с вас, вече можете да започнете да въвеждате различни нови храни, с непознати до сега зеленчуци и подправки.


Обяснете на детето си как по-безопасно се прекарва времето в кухнята. Преди да позволите на вашето дете да стане част от процеса на готвене е добре да му разясните някои правила за безопасността. Научете го винаги преди да пипа храната да си мие ръцете. Не му разрешавайте да пипа котлоните и копчетата на печката, а също така и ножовете и други остри предмети, с които може да се нарани. Накарайте го да разбере, че тези неща са само за възрастни и преди да прави каквото и да били е редно да потърси разрешение от вас. Ако вашите деца са по-големи трябва да им напомняте да внимават при употребата на печката и острите предмети.
Източник: www.eats.coolmompicks.com


Позволете на вашето дете само да приготви обяда си за училище.  Ако вашето дете вече ходи на училище е добра идея да му позволите да сложи в кутията си за обяд това, което то прецени, че иска да яде. По този начин децата опознават новите храни и същевременно разбират кое им харесва и кое не. Най-важното е, че по този начин те се научават на някакъв ред и дисциплина. А още по-големите деца дори могат сами да си направят сандвичи с избрани от тях продукти.


Източник: www.ilslearningcorner.com
Давайте му подходящи задачи.  Подредете кухненските задължени по възрастова група и категории. Предучилищната възраст е подходяща за помощ при измиването на различните плодове и зеленчуци, за смесване на съставки и за научване на това коя чиния за какво ястие се ползва. Можете да започнете да обяснявате термините "чаена лъжичка", "супена лъжица" и "чаша" и вашето дете може да помогне за измерване на всяка съставка. Това е отлична възможност децата да практикуват преброяване, както и следенето на колко чаши или супени лъжици са слагат. В училищната възраст децата могат да научат основите на готвенето и да използват своите математически умения, тъй като те ще им помогнат да  съчетават съставки за рецепти. Тийнейджърите могат да използват знанията си за готвене и да разширяват дейността си в изпробването на различни ястия и специалитети, и да се надяваме, да създават свои собствени!


Ускорявайте темпото. Целта на това да направите вашето дете част от процесите в кухнята не е само образователна. Хубаво е през това време да направите така, че заедно да се забавлявате. Затова е добре постепенно да ускорявате темпото като купувате на детето си готварски книги за деца и правите поне по една рецепта от тях на седмица. Освен това можете да му ушиете готварска престилка, което да го накара да се почувства още по-добре и съответно да се забавлява повече от това, което прави, (освен това ще запази дрехите си чисти). Много е важно да си пуснете музика докато готвите.
Източник: www.mawaskitchen.com


Добър апетит!



Източник: www.mothermag.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"