Бременност с близнаци



В момента, в който разберете, че очаквате близнаци осъзнавате, че трябва да се грижите два пъти повече за себе си, защото такава бременност протича малко по-тежко. Всяка бременност разбира се, е важна, но е нормално тази да изисква повече грижи.
www.community.babycenter.com

Задължително трябва да започнете прием на витамини за бременност. Храненето през този период също е много важно, затова трябва да следвате определен пирамидален режим и да увеличите приема на калории. Не трябва да се притеснявате и да мислите за това като за диета, трябва да се научите да го приемате като забавление преди раждането.
Когато очаквате близнаци ще ви се наложи да вземете важни решения свързани с типа раждане, с грижите за децата, с тяхното кърмене и разбира се, с имената.


Моят гинеколог
Още в самото начало трябва добре да обмислите въпроса за гинеколога, който ще се грижи за вас по време на бременността. Можете дори да се ориентирате към лекар, който се занимава само с рискови бременности. Има вариант вашата бременност да е много лека и да премине без усложнения, но все пак вие трябва да бъдете подготвени и за евентуални такива, защото при бременност с близнаци рискът от усложнения е съответно двойно по-голям. Вашият гинеколог ще се грижи за вас по различен начин, ще се налага да го виждате много повече отколкото ако очаквате едно дете, особено след 28-30 седмица. Освен това ще ви прави ултразвук по-често. 
www.telegraph.co.uk
Безспорно при бременност с близнаци се налага да се направи Нон-стрес тест (неинвазивен метод, който се провежда по време на бременността над 28-ма гестационна седмица с помощта на специален акушерски монитор. По време на теста плодът се изследва в условията на вътрематочния живот без допълнителни натоварвания). Ако след този тест всичко е нормално вие можете да се върнете и да го повторите в рамките на няколко дни. Целта на този тест е да провери сърдечната дейност на бебетата.
Обикновено когато очаквате близнаци бременността трае 36,5 седмици, но ако бебетата се родят след това е още по-добре. Има случаи, в които раждането се е случило в 41 седмица, но това е рядкост, по-често се случва децата да се родят в 35-36 седмица.

Промените на тялото
Съвсем нормално за жените, които очакват близнаци, е да изглеждат по-едри от очакващите едно дете и то още от началото на бременността. Има жени, на които не им личи до 3 месец, дори и след това, но ако носите две бебета това е просто невъзможно. Много жени, които са в 3-и месец изглеждат сякаш са в 5-и.
www.twin-pregnancy-and-beyond.com
Някои майки използват колани за бременност, които да има помагат с болките в кръста. Може да ви се наложи да си почивате повече ако очаквате близнаци или дори да прекарате бременността на легло, защото трябва да си почивате колкото се може повече.
До края на вашата бременност сънят може да ви се стори лукс, защото още от началото няма да можете да спите добре, а да не говорим, че след 3-я месец може да се наложи и да спите на стол. Някои жени започват да изпитват трудности със ставането и сядането и се налага някой да им помага. Затова е добре да си закупите надуваема възглавница, която да поддържа както гърба, така и корема ви. Ние от Happy mama препоръчваме белгийската възглавница за бременност и кърмене Babylonia-Form Fix. Тя е запълнена с малки топчета, които съдържат въздух. Благодарение на това възглавницата се оформя по тялото независимо от промяната на вашата позиция. Ще ви осигури нужното спокойствие и комфорт по време на вашата бременност и освен това ще помогне за съня ви. Можете да я закупите от тукhttp://www.reia.bg/za-mayki/babylonia-vzglavnici-za-krmene.html

Естествено раждане или секцио
Много често жените се притесняват за това как ще родят- по естествен път или секцио. Ако очаквате близнаци е много важно да се консултирате с вашия гинеколог по този въпрос. Ако имате възможност да родите децата си по-естествен път това би било прекрасно, но ако се налага да родите секцио също не е проблем и е повод за гордост. Процесът е малко по-сложен защото периодът на възстановяване е по-дълъг, но пък в крайна сметка е важен крайният резултат- вашите деца.
www.thechampatree.in
Наистина естественото раждане е най-доброто, но ако докторите преценят, че трябва да родите секцио, значи това е по-добрият вариант за здравето на децата ви, както и за вашето. Така че се отпуснете и недейте да се притеснявате за раждането.



Източник: motheroftwins.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"