Как да съхраняваме кърмата си?





Много често и по много различни причини се налага на жените да изцеждат и след това да съхраняват кърмата си. Принципно организмът на майката произвежда толкова кърма, колкото е нужна на бебето и изцеждане не е необходимо, но когато се налага майката да се отдели от бебето за по-дълго време ще трябва да можете да осигурите на детето дозите от кърмата, независимо, че не сте до него. Освен това по този начин вашият партньор също може да участва в храненето на бебето. Също така е препоръчително изцеждане непосредствено след раждането, за да се избегне риска от образуване на мастит. Понякога се случва млечните каналчета да се запушат и съответно бебето няма достатъчно сила, за да ги отпуши, затова можете да прибегнете до изцеждане с помпа, за да може каналчетата да се отпушат. Всъщност изцеждането на кърмата е начин да увеличите лактацията.
www.feeding.com
В последните години стана ясно, че кърмата съдържа определени свойства, които я предпазват от бактериални замърсявания, от където следва, че тя може да бъде съхранявана повече време отколкото до сега се е смятало, но има някои указания, които не трябва да се забравят когато решите да пазите кърмата си.


  1. Преди да започнете да се изцеждате задължително измиите ръцете си, за да избегнете бактериално замърсяване.
  2. Съхранявайте кърмата на отделни порции 60-120мл., за да избегнете похабяването й.
  3. Прясно изцедената кърма може да бъде съхранявана на стайна температура не повече от 10 часа. Имайте предвид, че коластрата и млякото, което се образува до 6 ден след раждането може да стои до 12 часа на стайна температура.
  4. Прясно изцедената кърма може да бъде съхранявана и на място с малко по-ниска температура от стайната и съответно тя може да престои там до 24 часа. Не трябва да се забравя обаче, че ако кърмата е била оставена на стайна температура за определено време, то периодът за безопасно съхранение в охладителя намалява.
  5. Прясно изцедената кърма може да бъде съхранявана и в хладилник. Там тя може да престои 5-8- дни, ако разбира се преди това не е оставена да стои на стайна температура, защото тогава безопасният период в хладилника намалява. Недейте да държите кърмата на вратата на хладилника, а я поставяйте на гърба му.
  6. Кърмата може да бъде поставена и в камерата на хладилника, където може да съхрани всички свойства за повече от 2 седмици.
    Неразливаща чаша- Софи жирафчето- www.sophiegiraffe.bg
  7. Фризерът също е място, където спокойно можете да запазите своята кърма. Там тя може да престои от 3 месеца до една година дори, в зависимост от фризера. Ако той е съвсем обикновен, то кърмата може да стои там до 6 месеца в зависимост от това колко често се отваря вратата. Но ако имате фризер, тип ракла, то тогава имате шанс да запазите кърмата си до една година, след като бъде дълбоко замразена. Не трябва да забравяте, че ако кърмата е стояла на стайна температура или е била съхранявана  в охладител или хладилник, то времето за съхранение може да варира.
  8. Предварително замразеното мляко може да бъде държано в хладилник до 24 часа след пълното му размразяване. Ако не използвате размразената кърма, то тогава ще се наложи да я изхвърлите, въпреки че повечето експерти по лактация са съгласни, че млякото, което не е изпито на едно хранене може да бъде предложено и втори път преди да бъде изхвърлено. Затова е важно, както споменах по-горе, кърмата да бъда замразявана на не големи количества.
  9. Задължително поставяйте етикети на замразената кърма, за да можете да използвате тези, които сте изцедили най-отдавна.
    Източник: www.wikihow.com
Съдът, с който се съхранява кърмата също е от съществено значение, особено за тези бебета, които получават по-често храната си под формата на изцедена кърма. Ако искате само да съхранявате кърмата в хладилника, то тогава е добре да изберете пластмасовите контейнери, а не стъклени, защото повечето левкоцити и белите кръвни телца в тялото се залепят за стъклото. Но ако искате да замразявате кърмата значи трябва да се насочите към стъкленият съд, защото той предлага най-добрата защита, а левкоцитите умират при замразяването. По тази причина е по-добре млякото да се съхранява в хладилник от колкото да се замразява, защото в хладилник то запазва повече от своите антимикробни действия.
Друг вариант за съхранение са торбичките, които са предназначени специално за кърма. Те са предварително стерилизирани и са достатъчно плътни, двойно покрити са с полиетилен и са подплатени с найлон. Когато кърмата е замразена тя се разширява и съotветно се налага да оставите около 2,5 см. празно място отгоре на съда и да не затягате капачката му здраво докато млякото не замръзне напълно.
Размразяването на кърмата също е много важен процес. Най-добрият начин за това е размразяването в хладилник, но трябва да се има предвид, че това отнема повече време, около 12 часа. Но ако вие се нуждаете от по-бързо размразяване, то тогава можете да сложите съда под течаща вода, като постепенно увеличавате температурата й. Друг вариант е да поставите съда с млякото в съд с вода, която отново постепенно да затопляте. Има и нов метод, който също се препоръчва и това са специалните нагреватели за бутилки, благодарение на които размразяването става бързо. Независимо от метода, който ще изберете е задължително преди това да разклатите добре съда с млякото. И тук може да поставим едно важно пояснение: Никога недейте да използвате микровълнова печка, за да размразите кърмата и не я поставяйте директно на котлона на печката.  
Възглавница за кърмене Babylonia- www.Reia.bg
Дали млякото ще се развали бързо не зависи само от начина му на съхранение. При някои жени млякото  има свръх количество липаза- ензимът, който подпомага разтварянето на мазнините в кърмата, което е причина за бързото му разваляне. Има обаче, начин, по който да предпазите кърмата си от бързо разваляне и това е спиране на разграждане на мазнините му чрез варенето му непосредствено преди да бъде замразено и веднага след изцеждането му. Млякото трябва да се махне от котлона преди да заври и да се охлади или замрази. Понякога утайката, която се е образувала при замразеното мляко плаши майките, но това е нещо съвсем нормално, защото причината за това са мазнините, които се отделят отгоре. Затова преди да дадете млякото на бебето се уверeте, че сте разклатили добре съда и сместа е хомогенна.


Не забравяйте, че когато търсите информация за съхранение на кърмата трябва много добре да подбирате своите източници. Избирайте литература, която е написана от съвременни автори, но най-добре е да се доверявате на консултантите по кърменето.


Източник: www.missby.wordpress.com
                  www.aptaclub.bg
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"