Детето и гърнето. 6 стъпки, които улесняват процеса на привикване към гърнето.

  



  Кога да започнем да учим детето да използва гърне? Това е един въпрос, който всички родители си задават. В много страни децата започват да се привикват към гърнето само няколко седмици след раждането и общо взето не носят памперси, Според различни проучвания няма стереотип за това кой момент е най-подходящ за спиране на памперса. Има родители, които започват този процес още преди детето да навърши една година, а има и такива, които изчакват до 2 годишна възраст. В днешно време дори има деца, които носят памперс на 4 годишна възраст. Това е много често срещано явление, дори има доказателства, че повече от половината деца, които са над 32 месечна възраст не могат да останат сухи през деня.


  Коя тенденция всъщност трябва да се следва?
  Децата, които са научени да ползват гърне още от малки са по-защитени от обривите и инфекциите, които пелените и памперсите предизвикват, тези деца са защитени от изпускане в по-късна възраст. Освен това по този начин родителите спестяават пари и време. Според тeзи твърдения по-добрият вариант е привикването към гърнето да става в по-ранен етап. От друга страна обаче, се твърди, че ранното отказване от памперса може да бъде болезнено за най-малките и съответно да доведе до проблеми в развитието им и в поведението им, но все пак няма научно доказани такива твърдения.
  За някои родители е напълно абсурдно да започнат да учат децата си да използват гърне в най-ранна детска възраст, защото се притесняват, че това трябва да става със сила и грубост. Не е така. Просто трябва да се направи разлика между “кога да го науча” и “как да го науча”. В крайна сметка е нужно само спокойно поведение и методи, подходящи за възрастта. И недейте да се съмнявате, че ранната подготовка е безопасна.
  Независимо, че на думи изглежда лесно, то ранното обучение не е за всеки. Затова нека разгледаме няколко основни точки, по които можете да разберете дали както вие, така и детето ви сте готови да преминете към отказването от памперса и минаването към гърне.


  1. Има няколко въпроса, които всеки родител трябва да си зададе, преди да направи крачката памперс-гърне. Това са:


В състояние ли е нашето дете да разбира това, което му се говори?
Може ли детето ни да запази памперса си сух повече от 2 часа?
Развило ли е добри двигателни умения, да ходи, да изкачва стъпли или да сяда и става?


    2. Независимо на каква възраст е вашето дете никога недейте да го принуждавате да сяда на гърнето, за да се изпишка или изака. Ако сега не става, то изчакайте и пробвайте отново след 2 седмици, а ако детето се чувства готово то само ще пожелае да използва гърнето. Не трябва да забравяте и факта, че упоритостта ви не означава, че ще постигнете бързи резултати, защото всяко дете се учи по различен начин и за различно време. При някои деца това става за 5-6 дни, а при други отнема две седмици.


Източник: www.aliexpress.com
    3. За да направите обучителния процес по-лесен и забавен за детето е добре да изберете подходящото оборудване. Производителите на гърнета са помислили, за удобствата както на родителите, така и на децата и затова са създали всякакви чудати гърнета, които да привличат най-малките. Те са с различни форми, други изобразяват любими анимационни герои, а трети са музикални, има дори и такива, които са с дистанционно управление. 







    4.  От изключително значение са и времето и мястото, на което сте решили да научите детето си да използва гърне. Най-добрият вариант е това да се случва у дома, където детето се чувства спокойно и уверено. Недейте да стартирате процеса на обучението в момент, в който сте отишли на почивка, а още по-малко подходящо място е ако сте на гости. Летните месеци са препоръчителни, защото тогава детето носи по-малко дрехи, а периодът на привикване към гърнето изисква по-често преобличане.
Източник: twodoulas.ca


   5. Направете график, защото по този начин ще създадете на детето чувството за последователност, което способства за по-лесно привикване към употребата на гърне. Помислете в кои три часови пояса на деня вашето дете е с по-пълно стомахче и има нужда да се изходи. Например сутрин, след ставане, на обяд, след хранене и вечер, преди лягане. Задължително оставяйте детето на гърнето поне 15 минути


Източник: www.parents.com
   6. Създайте на детето комфорт и забавление по време на обучението. Освен забавните гърнета е много подходящо да дадете на вашето дете някаква играчка или книжка когато го оставите на гърнето. Друг вариант е да  му пуснете някое любимо детско филмче, което да му помогне да се съсредоточи, защото по този начин то ще се чувства комфортно върху гърненцето и дори ще се забавлява.


   В крайна сметка е най-важно как се чувства вашето дете, което означава, че моментът, в който да смените памперса с гърне не е най-важен.



Слава Георгиева





Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"