Бебешки приключения: Ходенето


Разберете кои са сигналите, които показват, че вашето мъниче е готово да ходи и как вие можете да помогнете за стимулиране на този процес.

Първите няколко години на детето са белязани с много постижения. Но едно от тези, които всички родители помнят с много любов и топлина е ходенето. Първите стъпки на детето винаги са колебливи и в същото време смели и съответно родителите са много загрижени как точно ще се случат те. Всяко бебе се учи да ходи със своя собствена скорост, така че ако детето на вашата приятелка, което е колкото вашето, вече ходи, не значи, че и с вашето ще е така. Ето кои са сигналите, показващи, че малчуганът е готов за първите си стъпки. 


Кога бебето ми ще ходи?
Повечето бебета правят първите си стъпки около първия си рожден ден, но по принцип възрастовият диапазон варира от 9 до 18 месеца. Не се притеснявайте ако детето не пълзи толкова, колкото другите деца, защото някои мъници направо се изправят и започват да се опитват да ходят. Важното в този етап е да помогнете на детето да стане мобилно, с общи усилия. Ако детето ви проявява някой от следните признаци, то знайте, че ходенето не е далеч:
--Пълзи наоколо
--Изчезва от погледа ви от време на време
--Изкачва се по стълбите, използвайки ръцете си
Наблюдавайте напредъка на детето като следите това, което прави сега и го сравните с постиженията му от миналия месец. Ако все пак до една годинка детето ви не прави абсолютно никакви усилия за ходене, може би е добре да се свържете с лекаря си. 
Чанта за бебешки аксесоари PacaPod- www.Reia.bg
Как да насърчим ходенето?
Според учените на бебетата са им нужни около 1000 часа практика, за да могат да ходят сами. За да помогнете на детето си да проходи по-бързо следвайте тези няколко стъпки: 

--От раждането
Най-важното изискване за ходенето е мускулите на гръбчето да са добре развити. Това може да се случи като слагате бебето да лежи по корем от време на време, когато е будно разбира се, защото така, опитвайки се да повдига главата си, то развива точно тези мускули. Освен това е добре да поставите интересни играчки и предмети, които са извън обсега му, за да го мотивират да ги достига. 
www.sciencedaily.com
--След като детето вече седи
Помагайте на детето да усъвършенства своя баланс като местите заедно топка напред-назад. Друг вариант е да поставите играчка пред него и като я местите от едната страна към другата, да насърчите детето да се движи заедно с вас. Този тип движения ще помогнат за развиване на по-голяма сила в шията, гърба, краката и ръцете и по-голям контрол на бедрата, което ще позволи на детето да стои в изправено положение. 


--След като детето вече може да стои право
Вървете заедно с мъника, като го държите да ръце и постепенно, като видите, че то е по-стабилно, можете да пуснете едната му ръчичка. Друг мотивационен трик е да стоите на няколко крачки от детето и да го насърчавате като го аплодирате и му казвате, че може. 

--След като детето се отпусне да ходи
След като детето ви е усвоило принципа на ходенето и се отпуска да го прави, е хубаво да го насърчавате да обикаля къщата, от стая в стая, от една мебел до друга. В началото трябва да сте близо до детето, защото то често ще пада на дупето си и вие ще трябва да му помагате, защото може би то ще се наранява. След време вече ще усвои "падането" и няма да наранява дупето си толкова. 
Термометър GroEgg- www.grobag.bg
Мерки за безопасност
Усвояването на ходенето може да стане много по-бързо, отколкото си мислите. Затова е хубаво да знаете какви мерки за безопасност трябва да се вземат. 

--Премахнете масите с остри ъгли, които не можете да покриете и да обезопасите, така че детето да не се нарани. (Разкъсванията на или над веждите са толкова често срещано явление в болниците, че това въобще не изненадва докторите)
--Махнете тези мебели, които се обръщат лесно и могат да ударят детето.
--Скрийте или премахнете всички кабели, които могат да спънат детето и почистете добре пода, за да няма играчки или други предмети, които могат да навредят.
--Заключете всички шкафове, в които има потенциално опасни предмети

Трябва ли да си купувам проходилка?
По принцип купуването на проходилка е личен избор и не е задължително. В Канада дори са забранили продажбата на проходилки, а Американската академия по педиатрия също подкрепя подобна забрана в САЩ. Всяка година хиляди деца се озовават в болница поради травми от проходилки, като например падане по стълби или достигане до горяща печка. Някои специалисти смятат, че проходилката дори забавя ходенето, защото детето разчита на това, че е защитено и когато го пуснете да ходи само то няма смелост. Твърде честото използване на проходилка може да изкриви по някакъв начин тялото, защото там детето не стои напълно изправено. Много по-добре е то да стои на пода или в кошарка. 
www.mamashealth.com
Първите обувки на бебето
Когато бебето е в закрито помещение е хубаво да го оставите да ходи босо. Така крачетата му ще усетят самата повърхност и ще са по-сигурни. Когато обаче сте навън ще ви трябват подходящи обувки. 
--Задължително отидете в магазина за обувки сутрин, защото до края на деня краката се подуват и стават с около 5% по-широки. 
--Трябва внимателно да проверите дали размерът е точен. Задължително трябва да има един палец разстояние в предната част и едно кутре в задната. 
--Нека детето постои с обувките в магазина около 5 минути, а след това ги свалете и огледайте добре крачетата. Ако има някакви следи от нараняване, то тогава тези обувки не са подходящи за вашето дете. 
--Имайте предвид, че детските крака растат много бързо и е добре да внимавате с размера, за да не ви се налага да ходите в магазина всеки месец. 


Колкото и да сте развълнувани, че вашето дете прави своите първи стъпки, трябва да сте много търпеливи. Всяко дете има собствена времева рамка за постигане на тази цел. Най-добрата помощ, която вие можете да предложите е да го окуражавате и да осигурите неговата безопасност. Скоро вашето дете ще тича из цялата къща. 
Комплект Софи жирафчето-плюшена играчка и чесалка- www.sophiegiraffe.bg

Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"