Как да се погрижим за пъпната връв на новороденото


Защо пъпната връв има жизнено важна роля?

Бебетата в утробата получават храна и кислород чрез плацентата, която е прикрепена към вътрешната стена на шийката на матката. Плацентата е свързана с бебето чрез пъпната връв. Това образование е характерно само за ембрионалното развитие на плацентните бозайници. Пъп се нарича белега, който остава при хората и животните след прерязването й при раждане.
Пъпната връв представлява два канала успоредно свързани чрез пихтиеста съединителна тъкан. Най-отвътре те са обвити от амниона. Пъпната връв се образува през третата седмица от бременността.
Спални чували Grobag- удоволствието от бебешкия сън- www.grobag.bg
Кога зараства пъпчето?
Пъпната връз се срязва 5-10 минути след раждането. Поставя се марличка, която обаче не трябва да пречи на мястото да изсъхването му. До 5-я ден марличката може да не се сменя. След това обаче, трябва да се постави суха стерилна превръзка. Най-често на 6-я ден и последният остатък пада. Докато раничката зараства е задължително да се спазва много добра хигиена. Това се случва за около 20 дни, през които е много важно мястото да се пази внимателно, за да се предотвратят инфекции, затова винаги след къпане почиствайте добре. 
Когато пъпчето падне може да забележите малко кръв, но не се притеснявайте, това е нормално. Ако обаче, забележите жълто-зеленикав секрет може би има наличие на инфекция и трябва да се свържете със специалист. Самолечението не е желателно, защото може да доведе до усложнения. 

Къде да хвърлим пъпчето?
Всички знаем, че след като пъпчето на бебето падне, тя трябва да се хвърли някъде и от това място зависи бъдещето на детето. И колкото и да наричаме тази традиция остарели бабини деветини, повечето родители го правят. И дори в 21 век да изглежда малко налудничаво, защо не? Може наистина да е за късмет. Ето някои места, на които е подходящо да изхвърлите остатъка от пъпната връв.
Мексикански медальони Bola-www.Reia.bg

1. В море или река
Според поверието ако хвърлим пъпчето в течаща вода, то детето ще расте волно и свободно, здраво и силно. Разбира се, има и негативи по този въпрос, твърдящи, че ако пъпът се хвърли в течаща вода, детето е обречено на удавяне.


2. На любимо място
Ако родителите хвърлят остатъка от пъпната връв на някое любимо за тях място, донесло им положително емоции и радост, то детето винаги ще бъде щастливо. 

3. На тайно място

Хвърлянето на пъпа на тайно място ще предпази детето от зли очи и лош късмет. Смята се, че пъпчето не трябва да достига до лоши очи. 

4. Под посадено в двора дърво
Според поверието ако поставим пъпа в земята и отгоре посадим дърво, то детето ще расте здраво, силно и високо и ще постига всичко, което пожелае. 


5. Да го запазим
Много родители решават да запазят пъпчето на бебето с убеждението, че когато то порасте няма да се отдели далеко от тях. Дори в много случи го дават на детето след години, за да може то само да реши какво да прави с него.

6. В училищен двор или на място, свързано с професия
Много родители хвърлят остатъка от пъпната връв в двора на училище или в университет, за да предрекат добро образование за детето си. Други избират места, свързани с професионални направления, за да може детето да има хубава професия. 
Възглавница за пътуване и ванилена гризалка- www.sophiegiraffe.bg

Източник: www.babycenter.com
Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"