31 тайни за кърменето


   


   Кърменето определено не е лесен подвиг за една майка. За щастие ние от Happy mama сме събрали най-ценните съвети, които са ни дадени от специалисти, това са най-умните трикове, комбинации и решения. Представяме ви разказ от първо лице, това е историята на Мишел Крауч и нейното приключение.


   “Никога не съм си помисляла, че ще ми се наложи да си купувам бутилки за съхранение и замразяване на кърма, докато не се роди дъщеря ми Стела. Вярвате или не, аз си представях кърменето още когато бях малко момиче и бях сигурна, че като стана майка ще бъда в състояние да кърмя, но когато бебето се роди за мен започнаха трудностите. Още преди да ни изпишат от болницата зърната ми се напукаха и започнаха много да ме болят, по този начин се запознах с тъжната истина, която сполетява много майки: кърменето може да протича като естествен процес, но също така може да се окаже истински трудно, поради което много майки се отказват. Според проведени изследвания от Центъра по контрол и превенция на заболяванията, 79% от майките кърмят само до 6 месец и само 49% продължават и след това. Това е изненадващо нисък резултат като се има предвид, че Американската асоциация по педиатрия (ААП) препоръчва бебето да се кърми поне първите 6 месеца, а ако може и след това, защото има доказателства, че кърменето намалява риска от ушни инфекции, стомашни вируси, астма, грип и диабет при вашето бебе.
   В крайна сметка аз получих така необходимата ми помощ от един прекрасен консултант по въпросите за кърменето-Ян Елън Браун и благодарение на нея кърмих Стела почти докато навъши една годинка. След това успях да убедя Браун и още девет специалиста в тази област да споделят най-ефективните, според тях, техники за усвояване на кърменето.”
   Ние от Happy mama ви представяме безценните им съвети


Преди бебето да се роди

Поискайте помощ
 Помислиете за евентуална среща с консултант или други медицински екперти в областта, преди бебето да се роди. Те могат да ви дадат съвети, които биха ви били полезни, както и ще ви насочат към кого да се обърнете ако имате проблем. Има многобройни организации, които се занимават с въпросите за кърменето и са винаги насреща, ако някоя мама срещне трудности. Пример за такава организация е „Национална Асоциация „Подкрепа за къмене““, които имат консултанти из цяла България.
Вижте как се кърми бебе на живо
 Преди вашето бебе да се роди можете да помолите своя приятелка, която кърми, да ви позволи да видите как го прави тя, а ако нямате такава можете да отидете на някоя от срещите на „Национална Асоциация „Подкрепа за кърмене“, където може да видите как  майки хранят своите бебета. 
Заявете своите желания в болницата
 Преди вашето бебе се роди е най-добре да кажете на докторите, че искате след раждането да оставят бебето при вас за по-дълго време (ако разбира се, това е възможно), за да можете да установите още по-силна връзка с него и съответно да научите какви сигнали дава то когато е гладно и е време за хранене. По този начин и по-лесно ще усвоите кърменето.


Какво да правим в болницата

Не чакайте да получите помощ
 Ако сестрата в болницата ви казва, че гърдите ви изглеждат добре и няма от какво да се притеснявате, но в същото време вас ви боли, то тогава е най-добре да потърситре съвет от екперт по кърменето. Ако докторът казва, че вашето бебе не наддава достатъчно килограми, то отново потърсете второ мнение. Същото се отнася и за ситуации, в които чувствате напрежение в зърната или каквото и да било друго здравословно неразположение. По този начин ще си спестите седмици болки и тревоги.
Опитайте се да закърмите бебето още в първия час след раждането му
  Ако успеете да закърмите вашето бебе в първия час след като сте го родили, тогава то най-добре ще се приспособи към храненето. Много често кърмата се възбужда по-трудно ако бебето започне да суче два часа след раждането. В началото може да ви изглежда, че произвеждате съвсем малко кърма, която няма да е достатъчна на бебето да се насити, но дори само няколко капки коластра са му достатъчни, като се има предвид, че в този момент стомахчето му е колкото коска.
 Привлечете таткото да ви придружва на консултациите за кърменето
  Много хубаво би било ако можете да привлечете и таткото на вашето бебе да ви придружава когато се срещате с консултати по въпросите за кърменето, както в болницата, така и след това. Татковците също могат да дават съвети за решаването на проблемите. Като се има предвид колко сте уморени след раждането, колко сте лишени от сън, може да ви бъде трудно да възприемате информация и следователно таткото може да ви бъде добър спътник, който да възприема съветите, дадени ви от консултатнтите.
 Обърнете внимание на крачетата на бебето по време на кърмене
 Колкото и странно да звучи, положението на малките крачета на бебето докато го кърмите е от особено значение. Бебетата винаги сучат по-добре когато крачетата им се докосват до нещо. Може да ги опирате в своя крак или в облегалката на стола или във възглавницата до вас. Според много съветници по кърменето това ги кара да се чувстват по-сигурни.
 Избягвайте адаптираното мляко на първо време
 Съветите на консултантите казват, че в началото е по-добре да се избягват адаптираните млека. Дори и да не сте сигурни колко време ще кърмите, дайте всичко от себе си преди да прибегнете до такива млека. Освен това е добре всяко адаптирано мляко, което се ползва да бъде консултирано с педиатър или поне да бъде медицински тествано.


 Как детето ни за засмуче зърното ни по-дълбоко

Наместете нослето на бебето точно на вашето зърно
  За да бъде кърменето възможно най-ползотворно, трябва да поставите нослето на бебето точно срещу вашето зърно, а коремът му да докосва вашия. Зърното ви трябва да сочи в нослето на бебето, а не в устата, за да може когато то повдигне глава и отвори уста да може да го засмуче. По този начин детето отваря устата си по-широко и засмуква зърното по-дълбоко.
Насърчавайте детето да суче.
  Ако ви се налага да стоите изправена докато кърмите, притиснете бебето към гърдите си след като то вече е отворило уста. Сложете едната си ръка между раменете му, за да можете да го притиснете по-близо до себе си, докато с другата ръка поддържате гърдата си. Зърното ви ще попадне точно на небцето на бебето. Ако след първите няколко засмуквания ви боли, значи трябва да прекратите кърменето и да се наместите по-добре.
Не натискайте бебето в задната част на главата
Никога недейте да натискате бебето по задната част на главата, защото това автоматично отключва инстинктът му за самосъхранение и то започва да се съпротивлява. Вместо това внимателно поставете ръце на тила му и бавно го приближете към гърдите си.


 Какво да правим през първите няколко седмици

Не засичайте времето за кърмене
 Бебето ви може да суче от едната гърда и след това да се откачи и да поиска да суче и от другата. Това е типично за някои бебета, но има и такива, които искат да сучат само от едната. Всяко бебе е различно, затова недейте да мислите, че ако суче само от едната гърда, това е проблем. Освен това времето, за което това се случва винаги е различно, затова недейте да засичате с часовник и да очаквате следващото кърмене да продължи също толкова време, колкото и предишното.
В началото избягвайте биберона
 От Асоциациите по кърмене съветват всички майки да избягват биберона през първите седмици от разждането на детето. Причината е, че биберонът може да подтисне сигналите за глад и съответно бебето да спре да суче точно в този период, когато това не трябва да се случва. След като мине първият месец, тогава позлването на биберона вече не представлява проблем.
Легнете на една страна
 Много ценен съвет е когато кърмите да лягате на една страна. По този начин позволявате на раменете и кръста ви да си починат, особено ако имате проблемен гръб. Тази поза също е подходяща за майки, които са раждали секцио,  за такива, които имат Карпален синдром или просто са изтощени. След като легнете настрани поставете възглавницата за кърмене между коленете си, сложете едната си ръка под главата, а с другата притиснете бебето близо до себе си. В началото може да ви бъде по-трудно, затова помолете някого за помощ.
Използвайте столче за крака когато кърмите.
 При кърмене на бебето вие можете да използвате столче за крака. То е много подходящо, защото когато поставите краката си на него, скутът ви става по-голям и можете спокойно да поставите бебето си, особено ако сте ниска. Такова столче е подходящо защото отнема напрежението в краката и е много подходящо за жени, които са претърпели Епизиотомия. Според различни съветници по кърменето, жените, които използват такова столче са много доволни и дори на лицето им е изписано колко им е удобно.
Започнете да използвате бутилка от 4-6 седмица
 Започнете да давате течности в бутилка на вашето бебе от 4 до 6 седмица след раждането, защото след това рискувате то да откаже да пие от нея. Важно обаче, според специалисти в областта, е да помолите някой друг да даде на детето ви бутилка, а вие да излезете от стаята, за да не се изкушавате да помагате в процеса, тъй като в този момент може би бебето ще започне да нервничи и да отказва бутилката.
Не купувайте много дрехи за кърмачки.
  Не е необходимо да купувате много дрехи, които са подходящи за кърмачки когато сте в този период. Можете просто да повдигате блузата, която носите и да откриете гърдата си. Ако носите повече от една блуза вурху бельото си, то тогава ще имате по-голямо покритие на гърдите.
 Дрямка върху гърдата.
 Ако вашето бебе често се успива по време на кърменето, опитайте да го погъделичкате по долната част на крачетата, погалете го по брадичката или го докоснете с мокра кърпа.

Увеличаване на дозата мляко

Ръководете се от бебето, а не от скалата на шишетата
 Има много майки, чийто бебета са здрави, хранят се добре и размерите им отговарят на възрастта, но в един момент са загубили доверие в кърменето защото техният педиатър им е казал, че теглото на бебето не отговаря на неговата възраст. Ако по време на раждането сте имали някакъв проблем с изтичането на водите, може вашето бебе да е „изкуствено“ тежко и съответно след това да наддава по-бавно. Ако все пак това се случи, но в същото време бебето се усмихва, неговият растеж е нормален, а обиколката на главата и неврологичното му развитие са добри, то тогава може би трябва да потърсите и второ мнение преди да се откажете от кърменето и минете на адаптирано мляко, мислейки си, че бебето ви е недохрането.
Пробвайте с по-силна помпа
Някои помпи за кърмене може да не са толкова мощни, колкото е необходимо, за да изпомпвате достатъчно мляко, то тогава вие можете да поискате да наемете от болницата такава, която да ви върши работа и е по-висок клас за начало.
Не използвайте употребявана помпа.
 Един от най-важните съвети за кърменето е да не се използва вече употребявана помпа, защото моторът на една добра електрическа помпа има определен брой часове, през които тя може да работи добре, след това засмукващите й функции започват да намаляват.


Връщане на работа

Голямата промяна
  Връщането на работа е една много голяма промяна както за майката, така и за нейното бебе. Затова можете да помислите за вариант, в който да се върнете на работа в четвъртък, а не в понеделник, за да може да бъдете далече от детето си само два дни. Това може да ви помогне по-лесно да се адаптирате през първите дни.
  Разбере колко мляко всъщност пият бебетата
  За разлика от бебета, които са на адаптирано мляко, тези, които са кърмени се нуждаят от едно и също количество мляко на ден когато са на един месец и когато са на 6 месеца. Много майки може би не вярват в това преди да започнат да кърмят бебето си. Още през първият месец бебето само може да определи колко кърма да поеме и от колко кърма се нуждае, така, че не е нужно да се притеснявате, че то яде същото количество кърма и в следващите месеци, мислейки си, че след като то расте, трябва да увеличи и дозата на хранене. Поради тези притеснения много майки добавят към кърмата и адаптирано мляко. Но запомнете, че когато ви се наложи да се върнете на работа, можете да изпомпвате същото количество кърма, каквото е поемало детето до сега, без да се налага да добавяте адаптирано мляко.
  Изпомпвайте се колкото да нахраните бебето, а не в резерв
  Когато се връщат на работа много майки се притесняват, че бебето им няма да се нахрани добре, затова започват да се изпомпват и допълнително, като прибират резервната кърма във фризера. Това не е добре идея защото по този начин могат да се запушат каналите на гърдите и това да доведе до мастит. Същевременно ще бъдете разочаровани, че млякото остава и трябва да се изхвърли и изтощени от процедурите. Трябва да се изпомпвате толкова, че да нахраните детето и да имате малък резерв.


Помпи и изпомпване на кърма

Изберете точния размер
 Много майки не осъзнават, че помпите за кърмене са различни размери. Ако стандартните защитни устройства, които са прикрепени към помпата са прекалено стегнати или прекалено големи за вашите гърди, то тогава те няма да изпомпват достатъчно мляко и това може да доведе да повреда. Затова е най-добре да се консултирате със специалисти по кърменето, които да ви насочат към най-правилният размер помна за вас.
Направете си сами сутиен за изпомпване
Както вече споменахме, не е нужно да похарчите цяло състояние за сутиен, предназначен за изпомпване. Просто можете за си закупите обикновен спортен сутиен, който има малки прорези в него, които пак могат да се използват за да поставяте помпата върху гурдите си и да изцедите нужното количество кърма.
Поддържайте своето добро настроение
 За да можете да насърчите гърдите си да започнат да пускат мляко, понякога е нужно само да си пуснете подходяща музика, която да ви настрои положително за предстоящия процес на изцеждане.  Релаксиращата музика е идеална за стимулиране на производството на мляко. Можете спокойно да потърсите в интернет „музика подходяща за кърмене“ и да се възползвате от нея.
Почистване на помпата за кърмене.
  Може би много майки биха се зарадвали за това, че ако бебето им е напълно здраво не е необходимо да почистват помпата след всяко едно изцеждане. Може просто всички части от помпата да бъдат поставени в найлонова торбичка и да бъдат съхранявани в хладилник или друг охладител до следващото изпомпване няколко часа по-късно.


Най-често срещаните проблеми

Възплаени зърна
 Много често след изцеждане на кърмата зърната се възпаляват и болят. За да се предпазите от това можете да използвате напоена с вода кърпа, която да поставяте върху зърната си или пък високо пречистен естествен ланолин, чрез който да запазите зърната влажни между изцежданията.
Късо езиче
  Ако имате болка, въпреки че зърната ви изглеждат добре, може би трябва да се свържете с консултант по кърменето, който да ви посъветва какво да правите, тъй като причината за вашите болки може би е, че бебето ви има малко по-късо езиче и му е по-трудно за засмуква зърното.
Предпазване от запушени канали
  В периода на кърмене на бебето или дори ако майката се изцежда, много често се среща проблема със запушените канали. За да избегнете този проблем е добре да избягавате всичко, което по някакъв начин оказва натиск върху вашите гърди. Това включва чанта с бебешки принадлежности, просто трябва да престанете да я носите на рамо, а ако това е невъзможно то поне сменявйате рамото, на което я носите от време на време. Дори не е полезно да спите на една и съща страна всяка вечер.


Всичко, от което има нужда една майка при кърмене

Възглавница за кърмене
За ралика от обикновените възглавници, възглавницата за кърмене се увива около тялото и помага за по-доброто позициониране. Същевременно тя може да ви освободи от стреса и напрежението в гърба, врата и раменете. Ние открихме идеалния вариант за възглавница за кърмене и това е белгийската възглавница  Form-fix на компанията Babylonia. Може да я разгледате и закупите от тук: http://www.reia.bg/za-mayki/babylonia-vzglavnici-za-krmene.html
Медикаменти за възпалени зърна
 Базираните на ланолин кремове са доказано средство за защита от възпаление на зърната. Някои консултатнти обаче, препоръчват органично кокосово масло или други продукти, които не са с животински произход, какъвто е ланолинът. Всички такива медикаменти се считат за безопасни за бебетата. Има и много хидрогелове, които са на водна основа и също биха били полезни при възпалени зърна. Но действително зърната ви никога няма да оздравеят ако не кърмите или не се изпомпвате по правилния начин.
Мобилно приложение за кърмене
 Много добра идея е да изтеглите на телефона си приложение за кърмене, където можете да записвате кога бебето се храни, колко пъти му сменявате памперса и кога ходите на консултации при педиатъра.
Телефони на експерти
  Важно е всяка майка да има в телефонния си указател поне един телефона на консултант по кърменето, за да може в случай, че се нуждае от помощ веднага да може да позвъни и да получи съвет. Колежката ни Ваня Якимова, която е част от „Национална Асоциация „Подкрепа за кърмене“  е винаги на разположение да отговори на въпроси свързани с кърменето. Може да откриете нейните контакти в страницата ни "За нас"
Двойна електрическа помпа
Полезно за всяка майка е да има двойна елетрическа помпа за кърмене ако е дошъл моментът, в който трябва да се върне на работа. Този тип помпи са с повече степени на сила на всмукването, а не само със слаба, средна и силна и освен това имат по-добър защитен механизъм. Следователно една такава помпа е доста по-надеждна от механичната.
Какво е „безгрижно кърмене“?
Някои консултанти по кърменето предлагат различна техника, която наричат „безгрижно кърмене“ или „биологична грижа“. Много проучвания са правени, докато се установи, че кърменето може да се превърне в един много лек процес.  Ако искате да пробвате този метод можете да се облегнете леко назад и да поставите бебето си плътно до вас, а лицето му да сочи надолу към вашата гърда. След това просто можете да оставите природата и инстинктите на бебето да си свършата работата. Много бебета успяват да се обърнат точно към зърното сами и да засучат дълбоко. По този начин и майката си почива и детето е спокойно, а освен това болките в зърната могат да намалеят или напълно да изчезнат.

                                                                                                                                         Източник:http://www.parents.com
                                                                                                                                         Снимков материал:didesign021 | Shutterstock


Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"