Защо се нуждаем от детско столче за автомобил


Една от най-важните отговорности за всички родители е да осигурят пълна безопасност на своето дете по време на пътуванията с кола. За жалост всяка година биват регистрирани редица случаи на деца, загинали или ранени в катастрофа. Правилният избор на детско столче за автомобил помага за безопасността на децата. В България е задължително използването на столче за кола при деца до 12 години. Това е регламентирано в Закона за движение по пътищата. 
Детско столче- Renolux Stream- www.Reia.bg
Изборът на такова столче е много важен и зависи от няколко неща, включително възраст на детето и вида на колата, в която то се вози, материалите, от които е направено и разбира се цената. Задължително преди закупуване на столчето трябва да бъдете запознати с опциите му. Освен това трябва да обърнете внимание на коланите и на това до колко килограма издържа съответното столче. Ако детето чувства дори най-малък дискомфорт по време на път, значи столчето не е подходящо, а това от своя страна увеличава риска от нараняване дори при най-лек удар на автомобила. 
Задължителното условие за най-пълна безопасност на детето е то да се вози в столче, което да бъде поставено на задната седалка, ако е възможно по средата. Въпросът е столчето да може да бъде монтирано плътно за седалката, за да осигури максимална сигурност. 
Американската академия по педиатрия препоръчва използването на столче за кола, защото то намалява риска от фатално нараняване както за бебетата, така и за по-големи деца. Когато монтирате столчето в колата можете да повикате специалист, който да провери дали сте направили всичко по правилния начин или просто при закупуване да търсите столче, което има система, показваща дали е поставено правилно. 
Според Американската академия по педиатрия бебето трябва да се вози с гръб към движението от раждането си докато стене поне на 2 години или около 9 кг. Въпреки че е хубаво детето да се вози по този начин колкото е възможно по-дълго. Някои столчета са направени да издържат до 25 кг. Когато детето расте крачетата му започват да опират в седалката на колата, но това не трябва да ви тревожи, Когато монтирате столчето се уверете, че гърбът му е под ъгъл 45 градуса и коланите са разположени малко под раменете на бебето. Това осигурява удобство, особено при сън, затова гледайте когато избирате столче да подпира добре главичката. Трябва да има само един пръст разстояние между колана и ключицата на детето. Ако пътувате сами с бебето и се притеснявате, че не виждате как е то, можете да поставите огледало на задната седалка, в което от време на време да поглеждате, за да се уверите, че всичко е наред. 
Бебешко столче Renolux New Austin- 0-10кг.- www.Reai.bg
За да може детето да се вози в столче, което е обърнато напред към седалката, то трябва да бъде над 2 години. За този тип столче няма горна граница на възрастта. Може да се използва до тогава, докато детето се чувства добре в столчето и разбира се, е в безопасност. Някои родители използват такова столче докато детето им достигне 30 кг. Тук отново трябва да се внимава с монтирането на столчето. 
Препоръчва се столчетата да имат поне трифазен колан, както и IsoFix система, която да сигнализира ако нещо със столчето не е наред. Освен това е добре да бъде изработено от полиуретанова пяна, която осигурява максимален комфорт и има висока плътност. Освен това тя абсорбира повече вибрации от пластмасата, което значи, че при евентуален инцидент ще абсорбира повече енергия, следователно ще има по-висока защита за детето. Страничната защита също е от значение за столчетата. 
Материята, от която столчето е направено също е от съществено значение. Гледайте да не е някоя, която е трудна за поддържане или пък може да спарява детето. 
В последно време стана честа практика да се използват столчета втора или дори трета употреба, но всъщност е добре столчето да бъде ново, защото ще предлага много по-голяма сигурност от старото столче, тъй като технологиите непрекъснато се обновяват. 
За детето е трудно да свикне да стои в столчето за кола. В началото е добре някой да сяда до него на задната седалка и да го забавлява по някакъв начин докато то приеме, че това е неговото място. Освен това можете да закачите играчки на столче, с които детето да не скучае. 


Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"