Как да научим детето си да спи само?


Тревожност, несигурност, отвличане на вниманието...това са само част от възможните предпоставки, които карат вашето дете да стане от собственото си легло и да дойде да спи при вас. За щастие има начин да откажете детето си от този лош навик. Ето как да го насърчите да спи самостоятелно. 

Елиминирайте разсейването
www.parents.com
Най-добре е да премахнете всички електронни устройства като телевизор, компютър и други, от стаята, за да създадете благоприятни условия за сън. „Стимулирането, свързано с гледане на телевизия, игра на телевизионни игри, както и светлината от електронните устройства правят заспиването много по-трудно“- казва Джудит Оуенс, която е съветник по въпросите, свързани със съня на вашето дете. „Разбира се, по -слабата нощна светлина е добра за децата, защото те се нуждаят от нея." 

Създаване на навици преди лягане
www.novakdjokovicfoundation.org
Вземането на топъл душ, миенето на зъбите и четенето на приказки за лека нощ са навици, които са благоприятни за по-лесно заспиване. Когато те се превърнат в задължителна част от вечерта на детето, то вече ще се чувства по-сигурно и ще заспива много по-лесно и спокойно. „Тази предсказуемост подготвя децата психологически и намалява тяхното нощно безпокойство.“-казва д-р Джудит Оуенс. „Тя понижава нивата на стрес и създава поредица от стъпки, които детето предугажда и знае, че те ще доведат до лягане“.

Ограничаване на вашето присъствие
Най-добре е да напуснете стаята още преди детето ви да е заспало, за да може то да не зависи от вашето присъствие. Ако все пак искате да останете в стаята, то тогава недейте да лежите при него в леглото, дори е по-добре въобще да не комуникирате с него. Всяка вечер се отдалечавайте по малко от леглото докато детето заспи, за да можете постепенно да намалявате зависимостта му към вас. 

Създайте чувство за сигурност
www.gro.bg
Вашето отсъствие или мисълта, че чудовище дебне под леглото може да остави очите на детето ви отворени през цялата нощ. Можете да облекчите прехода към събуждането като сложите до детето утешителни предмети като играчки-животни, одеяла или аквариум с рибки. Ние от Happy mama препоръчваме утешителите на английската компания Gro. „Хубаво е да има чуждо присъствие в стаята, защото това успокоява детето.“- казва д-р Оуенс. 

Не бързайте

www.novakdjokovicfoundation.org
  Много родители поставят детето си в креватчето и му казват, че след малко ще се върнат, за да проверят дали е заспало. Хубаво е да изпълнявате обещанието си, но с течение на времето изчаквайте да минат по-дълги интервали от време. Така постепенно детето ви ще започне да заспива в тези интервали. Доктор Оуенс предлага въпросните интервали да са през 5-10 минути, защото ако се върнете след по-малко от 5 минути, то детето със сигурност няма да е заспало. Но от друга страна ако чакате прекалено дълго, детето ви може да се развълнува защото ви очаква, което ще направи ситуацията още по-трудна. 

Бъдете последователни
Ако детето ви става от леглото през нощта, вие можете да го придружите обратно, но без много да взаимодействате с него. Просто кажете „Трябва да се връщаш в леглото“.Важно е да придружите детето си до леглото, защото ако не правите това всеки път, то ще се научи да бъде устойчиво.“-казва д-р Оуенс. Децата често се събуждат през нощта и искат играчки, защото си мислят, че се е съмнало. Как да им покажете, че не е време за ставане? Ами много просто- можете да използвате образователен часовник, като този, който предлага компанията Gro, за който можете да получите повече информация тукhttp://www.grobag.bg/collections/custom-collection/products/gro-clock  

Награждавайте доброто поведение
www.gro.bg
Когато детето ви се глези и плаче е добре да игнорирате този тип поведение. Ако нощта е минала спокойно и то е спало непробудно, на сутринта е добре да го наградите с любима закуска или с някаква играчка. „Това им помага да пазят поведение, с което да заслужат награда“- смята Оуенс. 



Източник: www.parents.com



Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"