"Бременността е най-хубавото нещо, което може да се случи на жената, а за мен това е сбъдната мечта." Мариета Чакърова пред Happy mama


Мариета Чакърова- за силата на духа в многополюсния свят!


Разкажи ни повече за ин витрото...
Ин витрото за мен е начин, чрез който да сбъдна своята мечта и да следвам женската си природа, това е една огромна стъпка в света на медицината, която дава възможност на много семейства с репродуктивни проблеми да станат родители. Повярвайте ми, във времето, в което аз правих своите опити да стана майка срещнах много хора, които имат проблем със зачеването. Намерих приятели, някои от тях са вече родители, други все още не. Наистина не можете да си представите колко щастие има в очите на една жена, която е заченала ин витро, след дълги опити. Наистина това е една много радост. Ин витрото прави хората щастливи, а има ли нещо по-важно от това?

Какво е за теб бременността?
Аз съм човек, който мина през един истински ад. Да зачена своето дете за мен беше едно наистина трудно изпитание както физическо, така и психическо. Безкрайно съм щастлива от това, което ми се случи и разбира се, съм благодарна на Господ и съдбата. Смятам, че всички трудности наистина си заслужават, защото бременността е най-хубавото нещо, което може да се случи на жената, а за мен това е сбъдната мечта. Старая се да се насладя на всеки един момент, независимо колко труден е този период. Гледам да си почивам повече и да не се натоварвам, защото все пак понякога изпитвам страх, или по-скоро някакъв вид притеснение, което разбира се, се дължи на трудния път, по който съм минала, за да стигна до тук.

Как се подготвяш за раждането? 
Психическата и емоционалната подготовка за много важни за всяка бъдеща майка. Аз лично се опитвам да бъда спокойна и да не мисля много за предстоящото събитие. Не винаги е добре да се влияеш от мнението на вече родили жени, защото има вариант както да се успокоиш, така и да се притесниш. Всяко раждане е различно, понякога може да мине много леко, но има и случаи, в които се получават усложнения или просто нещата се случват по-трудно. Моят съвет е майките да се опитват да бъдат спокойни, въпреки че това не е лесна задача, Подкрепата от семейството и приятелите също оказва много положителен ефект,

Напрегната ли си?
Всъщност не се чувствам напрегната. В началото се притеснявах дали всичко ще бъде наред, но с течение на времето осъзнах, че е много по-добре да запазвам спокойствие отколкото да се напрягам излишно, защото в крайна сметка каквото е писано ще се случи и ние не можем да променим нищо. Колкото по-спокойна е жената в този период, толкова по-добре за нея и плода. Всички знаем, че напрежението само допълнително усложнява положението. Аз успях да надмогна себе си и своите страхове и сега се чувствам напълно спокойна и готова да бъда майка. 

Като говорим за раждането, какво смяташ за болниците, за условията, които те предлагат на бъдещите майки?
Определено мога да кажа, че като цяло условията на държавните болнични учреждения не са добри. Може би затова много от родилките избират частните клиники, които предлагат по-добра грижа. От свои приятелки и познати, раждали в болничното отделение в Благоевград, знам, че има добри специалисти, но като цяло отношението към майките не е много добро. А и освен това има проблем с баните и тоалетните, което за току-що родили жени е абсолютно недопустимо. Разбира се, има значение и това при кого ще попаднеш и какво е твоето отношение, но в крайна сметка раждането е един от най-важните моменти в живота на майката и докторите са длъжни да се погрижат за това, да не го правят най-ужасния, защото частните клиники все пак не са по джоба на всяко семейство и това не значи, че тези жени не трябва да родят в добри условия. 

Ти къде избра да родиш?
Като цяло аз нямам кой знае какъв избор, защото наблюдаващият ми лекар, тук в Благоевград, изражда в отделението на държавната болница и на този етап аз мисля да родя там. Но искам да кажа, че при други обстоятелства бих избрала частна клиника. 

Спортуваш ли по време на бременността, какво мислиш за йогата за бременни и за спорта в този период като цяло?
Аз лично за жалост не спортувам през бременността, като изключим дългите разходки, ако това се смята за вид спорт (смее се). По принцип в началото трябваше да си почивам повече, да лежа и да не се натоварвам и съответно аз изпълнявах това стриктно. След това постепенно започнах да излизам и да се разхождам, но в рамките на нормалното, без да прекалявам. Иначе смятам, че спортът е изключително важен и ако бременността го позволява трябва да се практикува. За йогата мога да кажа, че е много полезна, защото подготвя тялото за предстоящото раждане по доста по-различен начин от който и да било друг спорт. Помага ти да се чувстваш спокойна, а както вече казах спокойствието е едно от най-важните неща за бъдещите майки. 
Мариета безкрайно обича своя племенник Дани

Да поговорим малко за таткото, как се чувства той? Помага ли ти?
За таткото мога да кажа само хубави неща. Той винаги е бил до мен и ме е подкрепял, защото както вече разбрахте ние извървяхме доста труден път докато стигнем до тук. Благодарна съм му, че никога не се отказа от нас, независимо, че много мъже попаднали в такава ситуация го правят. Откакто разбрахме, че ще ставаме родители, той е плътно до мен и честно да си призная понякога имам чувството, че кара по-тежка бременност от мен. Струва ми се, че е по-притеснен и напрегнат, но може би е разбираемо. И въпреки това ми помага с каквото може, сега домакинските задължения са почти изцяло в неговите ръце, не ми позволява дори да измия едни съдове. 


Защо все повече млади семейства имат проблеми със зачеването? На какво, според теб, се дължи тази тенденция?
Наистина все повече млади хора имат репродуктивни проблеми и това е един вече глобален проблем, Както казах, за всичките тези години, в които аз се боря да зачена, срещнах всякакви хора и лошото е, че голяма част от тях наистина са съвсем млади. Редица фактори, част от динамичният свят, в който живеем днес, носят все повече негативи за хората. Младите са напрегнати, нямат пари, няма работа за тях, това са наистина много стресиращи организма явления, които няма как да останат без последици. Колкото и да си мислим, че се чувстваме добре и по някакъв начин се опитваме да бъдем оптимисти и да стоим над нещата, тялото ни има свое мнение за всичко това. Вътрешно то се разкъсва и съответно ние трябва да се борим чрез външни намеси, такива като метода ин витро, за да неутрализираме проблема. И въпреки всички трудности деца се раждат, което е наистина прекрасно. Те носят най-голямото щастие и затова ние трябва да се борим със зъби и нотки и да използваме всички възможности дадени ни от медицината, за да може да има популация.


Какво ще пожелаеш на семействата, които имат репродуктивен проблем? Какво ще ги посъветваш?
На всички, които има такива проблеми ще кажа да не се поддават на отчаянието и никога да не се отказват, защото на края на тунела винаги има светлина. И колкото и да е труден пътя наистина си заслужава. Бъдете силни и най-важното бъдете оптимисти! 

Благодаря ти за отделеното време!
И аз благодаря!


Слава Георгиева

Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"