4 погрешни неща, които казваме на децата си всеки ден



Всички знаем, че децата имат много крехки мозъци и ако те ударят главата си ще има много повече последствия в сравнение с техните бащи например. 
Това е инстинкт, с който се съобразяваме ежедневно, но никой може би не се замисля. че крехкостта е не само физическа, но и психическа. Много често този факт бива абсолютно игнориран. Психолозите описват детския мозък като мек и чувствителен. Съответно това, което родителите казват на децата си остава в тяхното съзнание много дълго време, особено ако е казано с по-висок тон.
Има няколко неща, които всеки ден казваме на нашите деца, на пръв погледа безобидни, но те остават трайна следа в психологическото развитие на детето. Ето ги и тях:

#1. Ти си прекалено чувствителен!
www.chicagotribune.com
Според различни психолози много деца са родени с по-чувствителна нерва система В резултат на това те реагират бързо и много по-емоционално от другите на почти всичко. Родителите на такива деца правят грешката като се опитват да изкоренят чувствителността от детето. 
С течение на времето това намалява способността на детето да усеща съпричастност към другите, защото в крайна сметка ако неговите емоции не са важни за никого, то защо то да приема чуждите. 
Детския психолог Елинор Баш съветва родителите да приемат емоциите на детето си, независимо дали им изглеждат логични или не. 

#2. Такъв е животът!
www.redbookmag.com
Ако вашето дете се прибере в къщи разстроено поради някаква причина, като лош ден в училище или скарване с приятел, много родители се изкушават и казват "Такъв е животът- не си единствен на света, на когото се случва нещо такова".
Ако си на 25 години не е проблем да чуеш такъв тип изказване при същите обстоятелства, но детските мозъци са все още не достатъчно развити и наистина смятат, че тяхното преживяване е уникално и в момента, в който чуят нещо такова те веднага започват да се чувстват виновни, разочаровани и объркани. 

#3. Защото аз казвам така!
www.popsugar.com
Когато на едно дете му е казано да отиде да си ляга в 20:00 ч. и то попита защо, много родители отговарят: "Защото аз казвам така!". 
Това изказване е меко казано много лошо, защото по този начин у децата се изгражда негодувание, защото са принуждавани да приемат нещо за догма, за идеология. Това неминуемо ще доведе до борба за власти детето ще се научи да дава отговори, с които да оспорва решенията на родителите си и да утвърждава своята позиция. 

#4. Млъкни!
www. buzzfeed.com
Децата научават още в най-ранна възраст, че фразата "млъкни" се разбира като обида, а не можем да оспорим факта, че последният човек, от когото детето трябва да се обижда е неговата майка. Тя трябва да има много сериозна причина, поради която да каже на своята рожба да "млъкне".
Тази причина обикновено е, че тя е претоварена, а в същото време нейното дете на спира да крещи или да пее някаква песен без да спира, Но вместо да му казвате да млъкне е по-добре да му обясните, че сте имали тежък и уморителен ден и имате нужда от малко почивка и тишина. 
Другият възможен вариант е да дадете възможност на детето си да шуми и да пее колкото иска, но до определен час, след това то трябва да ви даде възможност да си почивате. По този начин детето ще се научи, че за да получи трябва и да даде и освен това ще се почувства като пълноценен член на семейството. 

Ако искате да научите още няколко фрази, които трябва да избягвате да казвате на вашето дете разгледайте това видео:


Източник: www.davidwolfe.com

Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"