С какво да се храним когато искаме да заченем?

От морковите до ананасa, ето съветите на експертите за това, кои храни са подходящи за стимулиране на плодородието. 


Вече знаете, че е по-добре да стоите далеч от преработените храни и задължително трябва да приемате достатъчно пълнозърнести храни, чисти белтъчини и млчени продукти в диетата си. Освен това е от голямо значение приемането на пренатални витамини. Но има ли храни, които можете да ядете в различните фази на цикъла ви, които да повишат способността за зачеване? Да, експертите твърдят, че има!
Според Джил Блейкуей, директор на клиника в Ню Йорк, различните фази на цикъла карат тялото на жената да произвежда различни хормони и да преминава през различни процеси. Тази клиника разработва 3 месечни програми за максимална плодовитост, които включват и различни храни. Така че ако една жена иска да зачене може да се храни с определени храни, в зависимост от фазата на цикъла и по този начин да увеличи шансовете си за по-бързи зачеване. 
Има много мнения по въпроса за храненето и зачеването затова експертите по въпроса подбират най-добрите храни, с които можете да се храните през четирите репродуктивни фази.
Утешители за гушкане, гризане и игра Peppa Tino- www.Reia.bg
Менструация
Когато жената е в менструация тя се чувства подута, уморена и в лошо настроение. В действителност жената губи около 30-40 мл. в продължение на 3 до 7 дни (толкова средно трае менструацията). Желязото е част от червените кръвни телца и жената губи много от него през този период. Съответно през периода на ментруацията жените трябва да се насочват към храни, богати на желязо. Такива са месо, боб, риба, зеленолистни зелечнчуци и различни семена. Протеините също са част от тези храни и в комбинация с желязото те са идеални за жени, които имат ендометриоза или кървят силно. Освен това тези храни имат противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на спазмите и насърчаване на здравословния кръвен поток. Другото, което експертите препоръчват е да ядете колкото се може повече чушки, домати, броколи, киви и цитрусови плодове. Те са богати на витамин C, който помага на организма да абсорбира желязото. Недейте да консумирате студени храни, алкохол, кофеин и пикантни храни, защото те могат да направят периода по-тежък. 
www.zliving.com

Фоликулярна фаза
По време на фоликулярната фаза тялото работи усилено, за да развие доминантен фоликул и нивата на естроген са във възход. За съжаление жените, които имат ендометриоза или се борят с миома много често имат сериозно високи нива на естроген. Според Джил Блейкуей кръстоцветните зеленчуци като броколи, зеле и карфиол съсдържат растителни хранителни вещества, наречени Дииндолилметан (DIM), които могат да помогнат на жените да усвояват естрогена и да предотвратят възпаления. Освен това е добре да консумирате авокади, ядки и семена, защото те са богати на витамин E. 
Храните, които благоприятстват за развитието на фоликулите са ядки, семена, зелени зеленчуци, бобови растения, яйца и риба. 
Недейте да консумирате алкохол, защото нарушава хормоналния баланс и спомага за дехидратирането на организма, което да направи цервикалната слуз прекалено гъста. 
Чанта за бебешки аксесоари Renolux Evasion- www.Reia.bg
Овулация
В периода на овулацията, тялото се нуждае много витамини и други хранителни вещества, които да подкрепят освобождаването на яйцеклетката и насърчаването на имплантирането. Цинкът е елементът, който може да помогне с деленето на клетките и производството на прогестерон и витамин C. Есенциалните мастни киселини сащо са от съществено значение през този период. Най-добрият източник на Омега 3 е рибата и рибното масло. Тази киселина е известна добре със способността си да насърчава притока на кръв към матката, както и са освобождаването на яйцеклетката, но също така отварят малките кръвоносни съдове, което може да гарантира, че сте готови да заченете. Рибното месо увеличава циркулацията в тялото и увеличава производството на тестостерон, което прави зачеването по-бързо. 
В този период трябва да приемате много пълнозърнеста храна, меси, риба и много вода, защото тя играе ключова роля в транспортирането на хормоните и в освобождаването на фоликули. 
Кафето и алкохолът, както и преработените храни могат да направят цервикалната слуз враждебна към сперматозоидите


Лутеална фаза
Това е времето, в което трябва да си набавяте хранителни вещества, които да стимулират растежа на клетките. Бета-каротинът, който се среща в листните зеленчуци, както и в оранжево-жълтите храни, като моркови, пъпеш и сладки картофи, помага да контролирате вашите хормони и предпазва от спонтанен аборт. В действителност жълтите храни подпомагат производството на прогестерон, необходим за поддържане на бременността и зареждат с мощни хранителни вещества. Ананасът е много важен за този период. Той съдържа веществото бромелаин(бромелин), който подпомага имплантирането чрез своите протививъзпалителни свойства. 
По време на лутеалната фаза яжте много супи и яхнии, защото това са топли храни, които помагат за задържането. 
Недейте да консумирате студени или сурови храни, защото те свиват кръвоносните съдове, което не е добре за растежа. 
Софи жирафчето- www.sophiefiraffe.bg


Източник: www.parenting.com

Share on Google Plus

Happy mama

"Усмивка никъде не се продава, но има я в неограничен запас. Тя само като дар се дава и безкрайно ценна е за нас. Не трябва ти да си вълшебна, да омайваш с чудеса, а трябва просто да носиш името най-щастлива мама на света!"